Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Czarny dym z wydechu
Autor Wiadomość
lodzy 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2011, 23:18   [Cari 1.8 GDI] Czarny dym z wydechu

Witam , zauważyłem coś niepokojącego w mojej Cari tj. jak ją dziś wieczorem przycisnąłem do 5 tys obr/min (mniej więcej , może trochę wyżej) to w światłach samochodów jadących za mną zobaczyłem niezłą chmurę dymu , więc niezwłocznie po zajechaniu pod dom poprosiłem kolegę aby ją przygazował no i rzeczywiście kopciła na czarno. Przyczyną tego wywnioskowaliśmy może być nieszczelny wydech (a konkretnie jak byłem na przeglądzie to typek mi powiedział że nad miską olejową czy tam pod , jest siateczka taka i tam jest nieszczelny ) czy tam jest właśnie katalizator? I sprawdziłem poziom oleju no i było minimum a od momentu kupna tj. 17.04.2011 nie sprawdzałem więc nie wiem ile było (zapomniałem o tym bo wcześniej miałem civica z '91 i tam od zmiany do zmiany ni kropli nie brała :) ) Boję się że to może być uszczelka pod głowicą. A może olej kiepski (opel gm 10w40). Każda rada mile widziana , zanim pojadę do mechanika to chcę wiedzieć co nieco :)

Z góry dzięki za pomoc

fenix872 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI 125 KM 1998r
Wysłany: 01-06-2011, 11:32   

z tego co wiem to raczej jak pójdzie uszczelka pod głowicą to dym nie jest czarny tylko "siwy", prawie jak z trabanta :mrgreen: a jeśli chodzi o nieszczelność jedź na spawanie wydechu. katalizator jest za rurą wydechową,( odchodzącą od kolektora wydechowego- tam właśnie jest ten łącznik z siateczki), a tłumikiem środkowym
http://webautoservice.pl/...risma-3726.html

a co do oleju to poszukaj na forum bo jest już o tym temat jaki jest odpowiedni do GDI

lodzy 
Forumowicz

Wysłany: 02-06-2011, 09:13   

Kurde , po dolaniu oleju wydaje mi sie że przestała kopcić. Czy to jest możliwe?

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 02-06-2011, 10:28   

Norma w GDI. Jak mocniej wciśniesz to jak najbardziej może się pojawić czarny dym. Myślisz że skąd ten nagar na przepustnicy, kolektorze, wydechu się bierze?

lodzy 
Forumowicz

Wysłany: 02-06-2011, 12:37   

No w sumie masz racje :)

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 08-06-2011, 20:33   

mlun napisał/a:
Norma w GDI. Jak mocniej wciśniesz to jak najbardziej może się pojawić czarny dym. Myślisz że skąd ten nagar na przepustnicy, kolektorze, wydechu się bierze?

Potwierdzam. Jak mocno depnę to też widzę czarną chmurę w lusterku, choć nie zawsze.

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 09-06-2011, 21:50   

Moomin napisał/a:
Potwierdzam. Jak mocno depnę to też widzę czarną chmurę w lusterku, choć nie zawsze.

Ja nie byłbym takim optytmistą. Jesli wszystko ok z autem, nie powinien dymin przy kazdym wchodzeniu do i powyzej 5tyś. Mi nigdy tego nie zrobil moj GDI.

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 09-06-2011, 21:56   

Ma tak odkąd go kupiłem, czyli już 4 lata i jeśli chodzi o silnik wszystko jest ok. A jak widzisz u innych jest podobnie. Czarny dym to bogata mieszanka, a taka jest po wciśnięciu gazu w podłogę (podobnie jak w dieslach). Gorzej by było jakby dymił na siwo lub niebiesko.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 10-06-2011, 13:59   

Jeśli jest wszystko z autem ok to i tak dymi. Jak się dziwisz czemu to pisze jeszcze raz, obejrzeć przepustnicę,kolektor,głowicę. Skądś ta sadza się bierze.

Odpowiedz do tematu