[Cari 1.8 GDI] Przyciemnianie szyb. |
Autor |
Wiadomość |
ohyda666
Forumowicz ohyda
Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 53 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 20-10-2007, 17:16 [Cari 1.8 GDI] Przyciemnianie szyb.
|
|
|
Witam. Ostatnio zdecydowałem przyciemnić sobie szybki boczne przednie, ale nie wiem czy to jest dozwolone i jeżeli tak to w jakim stopniu? Z góry dzięki |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 20-10-2007, 17:57
|
|
|
chyba 70% przepuszczalnosci musi zostac ale chyba
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 20-10-2007, 18:05
|
|
|
Robson86 napisał/a: | chyba 70% przepuszczalnosci musi zostac ale chyba
pozdroo |
Tak 70% |
EA5W

|
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 20-10-2007, 21:05
|
|
|
szyba fabrycznie ma okolo 77% przepuszczalnosci boczna |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
hx [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2007, 21:11
|
|
|
dozwolone moze jest ale tak profanować miśka ?? to nie bmw dla dresiarzy |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2007, 22:02
|
|
|
Jak chce to niech sobie robi. Poza tym przy niektórych autach/kolorach deliktnie pasuje, nie mówię o jakiejś czarnej smole
Przyciemniajac ryzykujesz zabranie dowodu bo zazwyczaj nawet lekko ale przekracza sie normę. Ale to w przypadku gdy panowie mają urządzenie do pomiarów. Jeżeli nie mają to zazwyczaj zerkaja czy robiła to porządna firma a folia jest z atestem (trzeba wozić przy sobie w dowodzie kwit z firmy).
Osobiście nie mam folii i mi z tym dobrze, koledzy mają wiec wiem jak sie sprawa przedstawia. |
|
|
|
 |
ohyda666
Forumowicz ohyda
Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 53 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 21-10-2007, 11:45
|
|
|
Dzięki za rozjaśnienie.... A co do tego że profanuje miśka to oszczerstwa ponieważ robię to ze względów całkiem innych niż estetyczne..... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 12:27
|
|
|
nie ma foli ktora by spelniala normy przepuszczalnosc, chyba ze antywlamaniowa, czysta-biala i policja o tym wie wiec jesli trafisz na patrol ktoremu "bedzie sie chcialo" przyczepic zabiora ci dowod lub bedziesz musial zrywac. |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 21-10-2007, 13:47
|
|
|
Macie rację Panowie musi być 70% przepuszczalności światła przez szybkę kierowcy i pasażera, tył według gustu. Ale policja nie ma prawa się przyczepić jeśli nie mają urządzenia do pomiaru a nawet jeśli mają to można zarządać dokumentu potwierdzającego jego legalizację, którą muszą przeprowadzać co rok lub co pół roku w zależności od urządzenia. Tak samo jest z alkotestami wszelkiego typu. Bez legalizacji pomiar jest nieważny i żaden sąd takiego pomiaru nie uzna za prawidłowy i miarodajny. Czasem warto okoniem stanąć by wyjść na swoje........ Pozdrawiam..!! |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 15:31
|
|
|
TESTER napisał/a: | Ale policja nie ma prawa się przyczepić jeśli nie mają urządzenia do pomiaru a nawet jeśli mają to można zarządać dokumentu potwierdzającego jego legalizację..... |
mylisz sie, tzn. nie do konca bo owszem nie maja prawa sie przyczepic bez urzadzenia ale maja prawo zabrac tobie dowod rejestracyjny gdy maja uzasadnione podejrzenie. wiec czas i kasa stracona na badania techniczne. |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-10-2007, 21:07
|
|
|
Ja swoją Cari kupiłem już z przyciemnionymi szybami. niby mam kwit o ateście ale można go sobie w d... wsadzić bo faktycznie nawet delikatne przyciemnienie przednich bocznych szyb może sie skończyć zatrzymaniem dowodu. Do tej pory czyli od prawie póltora roku żadna kontrola nawet mnie o ten temat nie zapytała. A co do plusów to na pewno wnętrze latem sie mniej nagrzewa, folia skutecznie też zniechęca włamywaczy. Po pierwsze niewiele wieczorem w środku widać a po drugie pewnie większość z Was nawet się nie domyśla jak trudno wybić szybę oklejoną jakąkolwiek folią, niekoniecznie antywłamaniową. Ja miałem jedną próbę włamania i złodziej tyle się mordował z żagielkiem w tylnych drzwiach, że w końcu ktoś go spłoszył i nic nie ukradł tylko zdążył wyciąć niewielka dziurę w szybce. A co do wyglądu to nie tylko dresiarze w BMW mają czarne szyby coraz częściej to fabryczne wyposażenie w wielu samochodach wyższej klasy. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
|