Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E57A 2.0D] Jak wymienić olej w skrzyni biegów
Autor Wiadomość
Wilcza31
[Usunięty]

Wysłany: 29-10-2007, 11:37   [E57A 2.0D] Jak wymienić olej w skrzyni biegów

Witam wszystkich.
Mam krótkie pytanko w jaki sposób wymienić olej w skrzyni biegów.Mam mały problem ze skrzynią ponieważ przy zmianie biegu z 3 na 2 słychać zgrzytnięcie najprawdopodobniej synchronizator, ale jeszcze sprawdzę co się stanie gdy wymienię olej.Auto ma przejechane 200 tyś chyba (wskazanie licznika)i najprawdopodobniej nigdy nikt nie wymieniał oleju.Sprzęgło zostało już wymienione oczywiście kompletne.
Pozdrawiam

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 29-10-2007, 13:26   

Wilcza31 napisał/a:
Mam krótkie pytanko w jaki sposób wymienić olej w skrzyni biegów

Na boku skrzyni są dwie śruby jedna spustowa na samym dole a druga wlewowa wyżej jakieś 10 cm.
Renata
EA5W

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 29-10-2007, 19:16   

Nalewasz oleju az zacznie sie wylewać śruba tzn otworkiem wlewowym. Powinno być na równo.
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

konradr
[Usunięty]

Wysłany: 29-10-2007, 19:50   

A ja mam właśnie taki problem,że zapiekła mi się śruba wlewowa....i to solidnie.Utleniło się w koło aluminium i nie wiem co zrobić. Mechanik naspawał na śrubkę nakrętkę i próbował odkręcić ale odleciała przy siłowaniu sie a śruba nic:(

Można naspawać porządniej i jeszcze raz próbować ale boję się,że pęknie obudowa
Ktoś ma jakieś pomysły albo jakiś środek chemiczny silniejszy niż wd 40 czy coca cola??

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Wysłany: 29-10-2007, 20:23   

Szczerze mówiąc, to spotykam się z czymś podobnym bardzo często i zawsze ostatecznym rozwiązaniem jest palnik lub migomat. W zasadzie nie wiem jaki tam masz do tego dostęp, bo u mnie wymiana oleju w skrzyni jest dopiero w planie więc nie wiem jeszcze jak to tam wygląda, ale nie zdarzyło mi się jak dotąd, aby któryś z tych środków zawiódł. Przyspawanie nakrętki to dobry pomysł i powinien być skuteczny, o ile się ją naprawdę konkretnie przyspawa a odkręcając nie ciągnie się na hama ale z wyczuciem szarpie energicznymi krutkimi ruchami. Przed przystąpieniem do odkręcania powinienieś jeszcze spróbować obstukać delikatnie tą śrubę młotkiem z każdej możliwej strony, a najpiej by było robić i jednocześnie próbować odkręcać o ile istnieje taka możliwość. Ja w zasadzie nie używam nigdy żadnych WD40 itp i nie znam nic mocniejszczego zarazem. Te środki są dobre, ale przy odkręcaniu przyrdzewiałych małych śrubek...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 29-10-2007, 20:27   

konradr, sprobuj nalac przez inny otwor w obudowie skrzyni - np. przez wlacznik swiatla biegu wstecznego
wada jest taka, ze nie masz dokladnej kontroli czy poziom jest prawidlowy, ale wtedy mozesz nalac dokladnie tyle, ile napisano w manualu (czyli 1.8 litra) i modlic sie, by bylo OK

Wilcza31
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2007, 08:34   

Witam.
Wielkie dzięki za dobre rady czekam tylko do soboty i zaczynamy zabawę.
pozdrawiam

MANIEK
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2007, 22:04   

jaki jest zalecany olej

pawww1
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2007, 19:25   

olej półsyntetyczny 75w90 gl-4 2-2,2l, producent bliżej nie określony...

Odpowiedz do tematu