|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
swiezak :D i kilka podstawowych pytan :) |
Autor |
Wiadomość |
mrogal [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 14:40 swiezak :D i kilka podstawowych pytan :)
|
|
|
Witam sie z wszystkimi, jestem swiezo upieczonym posiadaczem lancerka 1,3 12V GLX z 97/98' 186kkm w kolorze srebrnym .Od razu na wstepie mam kilka pytan
1) Jaki olej byl fabrycznie lany do lancerka?
2)Ile orientacyjnie kosztuje rozrzad i wymiana i czy czesci do lancera sa ogolnie odstepne, czy mozecie polecic jakis sklep internetowy, potrzebuje tez kupic filt powietrza.
3)Mam klime gdzie szukac filtra kabinowego?PS serwisowana byla w maju.
4)Gdzie szukac sterownika od fabrycznego CZ bo chcialbym dolozyc alarm( pilot typu scyzoryk) oraz domykacz szyb (super jakby alarm byl od razu z domykaczem, w ogole wystepuja takie zestawy? co mozecie polecic?) i czy instalacja jest trudna?
5)W jakim rozmiarze szukac felg z oponami zimowymi?
6)Gdzie w necie znajde komplet plastikowych nadkoli?
Heh;) narazie tyle pytan zdjecia lancelota wrzuce jak sie pogoda poprawi go podpicuje troche
Dzieki wszystkim za pomoc |
|
|
|
 |
furman88 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 18:32 Re: swiezak :D i kilka podstawowych pytan :)
|
|
|
siemka witamy na forum postaram sie odpowiedzieć na to co wiem :D
2)Ile orientacyjnie kosztuje rozrzad i wymiana i czy czesci do lancera sa ogolnie odstepne, czy mozecie polecic jakis sklep internetowy, potrzebuje tez kupic filt powietrza.
ja za rozrząd dałem 130 zł (pasek + rolka) a za wymiane koleś skasował mnie dodatkowo 120 złociszy... części są normalnie dostępne w sklepach wiec filtr napewno bez problemu znajdziesz
3)Mam klime gdzie szukac filtra kabinowego?PS serwisowana byla w maju.
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=14598
tu masz link z opisem co jak i gdzie
5)W jakim rozmiarze szukac felg z oponami zimowymi?
seryjnie były 13' wiec pewnie wystarczające są na zime.... (chociaż nie wiem dokłądnie bo lancerka [też 1,3 ] mam od 3 miesięcy i w zimie jeszcze nie jeździłem mitsu tylko mercem w123:PPP)
6)Gdzie w necie znajde komplet plastikowych nadkoli?
http://www.gielda-czesci....we,tylne,7,355/ pierwsze co w googlach było może coś bedą mieli...
pzdr i miłego lancerowania:D:D |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 23:30
|
|
|
Jaki olej lali fabrycznie to ciężko stwierdzić, ważne na jakim oleju teraz jeździsz?
Jeżeli przebieg jest prawdziwy spokojnie możesz zalać 10W40 np: Castrola, ja ostatnio nalałem BP i jest ok. Rozrząd pasek Tsubaki E35047+rolka GMB, sprawdz pompe, czy nie cieknie itd. Reszta pasków np: Mitsuboshi, ja takich używam. Wymień też olej w skrzynce ,
syntetyk 75W90 GL4, ja wlałem Texaco. Jeśli chodzi o elementy zawieszenia używam firm: Fortuna Line i 555-kupiłem właśnie końcówki tej marki.
Sklep: www.japauto.pl
Pozdr.
[ Dodano: 07-09-2007, 23:31 ]
aaaaaaaa, nadkola są w Autopartnerze:) |
|
|
|
 |
mrogal [Usunięty]
|
Wysłany: 09-09-2007, 23:33
|
|
|
Bastek napisał/a: | Jaki olej lali fabrycznie to ciężko stwierdzić, ważne na jakim oleju teraz jeździsz?
Jeżeli przebieg jest prawdziwy spokojnie możesz zalać 10W40 np: Castrola, ja ostatnio nalałem BP i jest ok. Rozrząd pasek Tsubaki E35047+rolka GMB, sprawdz pompe, czy nie cieknie itd. Reszta pasków np: Mitsuboshi, ja takich używam.
ja znalazlem | taki zestaw dory bedzie?
Wymień też olej w skrzynce ,
syntetyk 75W90 GL4, ja wlałem Texaco.
z tym narazie dam spokoj
Jeśli chodzi o elementy zawieszenia używam firm: Fortuna Line i 555-kupiłem właśnie końcówki tej marki.
Sklep: www.japauto.pl
Pozdr.
[ Dodano: 07-09-2007, 23:31 ]
aaaaaaaa, nadkola są w Autopartnerze:)
thx a jeszcze pytanie w jakim rozmiarze sa glosniki w drzwiach przednich? 13' czy 16'?? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-09-2007, 08:42
|
|
|
Pasek rozrządu Mitsuboshi lub Sun i rolka GMB, Koyo lub NSK i spokój na 60 000 km... |
|
|
|
 |
mrogal [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2007, 13:32
|
|
|
Hugo napisał/a: | Pasek rozrządu Mitsuboshi lub Sun i rolka GMB, Koyo lub NSK i spokój na 60 000 km... |
A wiesz kolego jak powinna wygladac historia serwisowa? TZN co przy jakim przebiegu POWINNO byc wymienione? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 10-09-2007, 14:27
|
|
|
mrogal napisał/a: | A wiesz kolego jak powinna wygladac historia serwisowa? TZN co przy jakim przebiegu POWINNO byc wymienione? | No niestety nie wiem. Generalnie powinno być chyba zbliżone do ogólnie przyjętych założeń pozaserwisowych, czyli:
Pasek rozrządu oryginalny wymieniamy po przebiegu 90 000km, następnie co 60 000 km.
Olej syntetyczny i półsyntetyczny wymienia się co 15 000 km, a mineralny co 10 000 km.
Filtr powietrza co 10-15 000 km. |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
|
|
|
 |
seba_997 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2007, 20:17
|
|
|
Podłączam się do świeżaka morgala, 21.11 wcześnie rano śmigam po Lancera 1,3 12V GLX 75 KM z 1998 r. Zanim się zdecydowałem poczytałem trochę forum, widzę że z częściami nie ma problemu, i już kupiłem pasek rozrządu Mitsuboshi i rolkę NSK. Ma przejechane 77 tyś. i jest od pierwszego właściciela ( 2 miesiące wujaszek z Frankfurtu nad Menem szukał mi autka i wreszcie zalazł coś godnego uwagi i w dobrym stanie, z małym przebiegiem).
A propo oleju to mam pytanie dot. Castrola 10W 40 - czy chodzi o GTX Magnatec? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 19-11-2007, 20:49
|
|
|
seba_997, witamy na forum. seba_997 napisał/a: | śmigam po Lancera 1,3 12V GLX 75 KM z 1998 r. | Bardzo ładne auto. Gratuluję wyboru. seba_997 napisał/a: | już kupiłem pasek rozrządu Mitsuboshi i rolkę NSK | Prawidłowo. Tak dalej a nie będziesz miał powodów do narzekań na "już prawie" swoje auto. |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2007, 00:01
|
|
|
Bardzo dobry wybór, jeśli przebieg jest realny to przed tobą wiele kilometrów bezawaryjnej jazdy:)Auto ekonomiczne, świetnie się prowadzi i jest dość pakowne, szerokiej drogi:) |
|
|
|
 |
seba_997 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 16:54
|
|
|
No i stalo się, Lancer jest już pod blokiem. Jest rzecz, która mnie w nim naprawdę zaskoczyła. Otóż wystartowałem z Frankfutru n. Menem o 13.30, za Świeckiem tankowałem po przejechaniu 660 km zatankowałem do pełna. Weszło dokładnie 36 litrów co daje niecałe 5,5 l/100 km. Dla mnie rewelacja - jak diesel. Mam tylko jedno pytanie a propo zbiornika paliwa - ile ma litrów, jaką ma rezerwę i czy zapala się jakaś kontrolka sygnalizująca małą ilość paliwa?
Gdy przejechałem granicę to wskazówka była przy czerwonej ostatniej kresce i nic się nie zapalało, ale przy tankowaniu weszło tylko 36 litrów.
Czas przejazdu to 6 godzin. Jechałem cały czas 130 - 140 km/h, zwalniając oczywiście na ograniczeniach, a było kilka miejsc z 80. Najszybciej jechałem 160km/h. |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 20:24
|
|
|
Bak ma 50l. i jak jest około 8 l pali się rezerwa:) |
|
|
|
 |
mrogal [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2007, 19:48
|
|
|
seba_997 napisał/a: | No i stalo się, Lancer jest już pod blokiem. Jest rzecz, która mnie w nim naprawdę zaskoczyła. Otóż wystartowałem z Frankfutru n. Menem o 13.30, za Świeckiem tankowałem po przejechaniu 660 km zatankowałem do pełna. Weszło dokładnie 36 litrów co daje niecałe 5,5 l/100 km. Dla mnie rewelacja - jak diesel. Mam tylko jedno pytanie a propo zbiornika paliwa - ile ma litrów, jaką ma rezerwę i czy zapala się jakaś kontrolka sygnalizująca małą ilość paliwa?
Gdy przejechałem granicę to wskazówka była przy czerwonej ostatniej kresce i nic się nie zapalało, ale przy tankowaniu weszło tylko 36 litrów.
Czas przejazdu to 6 godzin. Jechałem cały czas 130 - 140 km/h, zwalniając oczywiście na ograniczeniach, a było kilka miejsc z 80. Najszybciej jechałem 160km/h. |
poka foty i pochwal ile ci pali w miescie jak jest zimno i smigasz na malych odcinkach
to ja Ci powiem ile moj pali... |
|
|
|
 |
seba_997 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2007, 03:17
|
|
|
Jak pojeżdżę po mieście to powiem. Foty będą już niedługo, muszę tylko odszukać ładowarkę od cyfrówki.
[ Dodano: 28-11-2007, 13:42 ]
No to są i fotki, ale na innym serwerze bo nie chciało mi załadować na ten serw. Autko lekko przybrudzone, ale z uwagi na niską temperaturę nie myłem. Niestety na miejscu zakupu autka nie wygrzebali kapsli mitsubishi, więc są od ..... opla.
http://img67.imageshack.us/my.php?image=m1xb0.jpg
http://img67.imageshack.us/my.php?image=m2hj1.jpg
http://img150.imageshack.us/my.php?image=m3jz0.jpg
http://img150.imageshack.us/my.php?image=m4vl2.jpg
http://img67.imageshack.us/my.php?image=m5un7.jpg
http://img150.imageshack.us/my.php?image=m6ok1.jpg
http://img65.imageshack.us/my.php?image=m7pf2.jpg
[ Dodano: 28-11-2007, 14:10 ]
W kwestii sprostowania, z nr VIN wynika żę autko jest z 96 roku (10 znak VINu to T), natomiast pierwsza rejestracja to 06.01.1998 r.
[ Dodano: 28-11-2007, 18:10 ]
Na lato są alufelgi. |
|
|
|
 |
|
|