Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY! Skrzynia automat/brak wstecznego-do przodu szarpie
Autor Wiadomość
Czlowiek
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2007, 11:06   POMOCY! Skrzynia automat/brak wstecznego-do przodu szarpie

Witam, problem jak w temacie, nie wiem co sie stało jechałem normalnie stanąłem było czuć tylko jakiś zapach spalonego czegoś może to sprzęgło nie znam sie, dodam ze jechałem spokojnie bez żadnych zrywów itd.
Jezeli ktokolwiek wie co sie mogło stać bardzo proszę o pomoc.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-11-2007, 12:25   

Kiedy wymieniany był olej w skrzyni, jaki ma teraz kolor i jaki jest poziom oleju?

Czlowiek
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2007, 13:29   

Auto mam od nie dawna i nie wymienialem oleju jeszcze :/
Kolor wisniowo-czerwony, zapach lekko spalony, poziom oleju na zimnym silniku ok.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 02-11-2007, 15:43   

No to się pewnie olej usmażył bo nie był wymieniany a powinien mieć kolor raczej słomkowo-bursztynowy. Na twoim miejscu migiem bym wymieniał olej i filtr w tym automacie. I trzymał bym kciuki żeby to wystarczyło.

Czlowiek
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2007, 17:00   

ale słyszałem o czymś takim jak elektrozawory,które powinno sie czyścic przy wymianie oleju i filtra?i co mam zrobić gdy wymiana oleju nic nie zmieni?poza tym zastanawia mnie fakt czemu nie ma wstecznego,chyba awaryjnie powinien być-tak bynajmniej słyszałem?

JPR 
Mitsumaniak

Auto: Galant 1.8 16V
Wysłany: 02-11-2007, 21:46   

Człowieku wymień olej może uda Ci się odzyskać sprawność skrzyni.Narazie to nie masz wyboru.
Dodam, że nigdyś w choplu nie wymieniałem oleju przez 7 lat
i nic się nie działo(skrzynka 3-biegowa)
Na razie nie panikuj.
Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 02-11-2007, 22:05   

Olej i filtr - tylko nie wiem jaki tam jest - niech się ktoś kto ma taką skrzynię wypowie - czy aby tam czasem nie jest taki labiryntowy coś jak miska olejowa... nie wiem.

Tomek15 
Forumowicz

Auto: Galant 96r e54 2.0 V6
Wysłany: 03-11-2007, 07:26   

Witam
rok temu wymieniałem filtr i olej ,pewnie masz tą samą skrzynię co w moim galancie ale głowy nie dam
Jesli tak to filtr znajduje się w misce olejowej zakupiony od tego goscia http://aukcja.onet.pl/sho...php?uid=3218791
Olej Mobil ATF SHC Ful syntetyk i jest ok -Obecnie niedostępny na rynku zdaje się zastąpiony ATF 320 .
Na temat oleju pogadaj z forumowiczami albo poszukaj temat był przerabiany
Pozdrowionka Tomek

Czlowiek
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2007, 10:06   

No dobrze dziękuje wszystkim za pomoc, ale czy olej może mieć aż taki wpływ na biegi ja rozumie ze jak bym go spalił to mogły by jakoś zgrzytać ale u mnie po prostu nie działa skrzynia wstecznego nie ma w ogóle a jak go włączę i dodam gazu to słychać jakieś delikatne ocieranie a jak wbije "D" i dodam gazu to pomału rusza szarpiąc skrzynia ;(
Ja naprawdę obawiam sie czegoś najgorszego związanego z ta skrzynia, tak czy inaczej wymienię olej i filtr tak jak piszecie, może to coś pomoże :/
Za jakiekolwiek dalsze uwagi będę naprawdę wdzięczny.
I jeszcze prośba do Tomka15: mógł byś mi podać kod tego filtra i ile litrów oleju wchodzi do tej skrzyni.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 03-11-2007, 14:08   

W automacie olej to jak krew u człowieka. Jeśli tylko coś z nim jest nie tak to masz od razu masę problemów. Jeśli na czas nie był wymieniony to już może być po zawodach bo coś w skrzyni mogło się uwalić. Jednak wymiana oleju i filtru to najtańsze co może cię spotkać więc od tego na sam początek trzeba zacząć. Jak nie pomoże to wtedy zaczną się dopiero koszty.

burst
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 01:01   

Nie wygląda to dobrze, wsteczny i pierwszy bieg pracują na jednym sprzęgle i to ono mogło właśnie wysiąść. Spalony olej może być skutkiem, a nie przyczyną tej awarii jeżeli posypały się okładziny na tarczkach to takie sprzęgło potrafi zagrzać się do konkretnej temperatury. Stan i ilość oleju w automacie ma ogromny wpływ na jego pracę, a jeszcze wiekszy na żywotność. Jeżeli płyn jest kiepski albo jest go zbyt mało to w pierwszej kolejności będzie szarpał przy zmianie biegów i słabo reaguje na kick down. Ważene jest też aby płyn nie był spieniony. Jeżeli skrzynia posypała się tak, że jakiś bieg zupełnie zginął to raczej trzeba się nastawić na poważniejszą naprawę.

Czlowiek
[Usunięty]

Wysłany: 13-11-2007, 23:19   

Witam ponownie.
Wiec tak auto u mechanika porozbierane pad bęben z kołami planetarnymi :/
jeżeli ktokolwiek posiada coś takiego lub orientuje sie gdzie takie coś mogę dostać będę naprawdę wdzięczny za informacje.
Jestem skłonny nawet kupić cala skrzynie aby tylko zreanimować moje autko :x

Tomek15 
Forumowicz

Auto: Galant 96r e54 2.0 V6
Wysłany: 14-11-2007, 10:21   

Witam będąc na szrocie widziałem skrzynie w tym aucie nie interesowałem się specjalnie czy jest sprawna i nie mam pojęcia czy to ta sama skrzynia ale możesz się dowiedzieć podaje linka http://moto.allegro.pl/it...tylne_lewe.html
brałem od gościa pare części mięsiąc temu więc nie wiem czy jeszcze jest ta skrzynia

Pozdrawiam Tomek

mx4000
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 00:57   

mi siadl automat w maju i zalozylem manualna i mam pytanie zna ktoś mechanika od skrzyni aut. siadly mi wszystkie biegi jechalem i nagle mi sie rozlaczyl.

burst
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2007, 20:14   

Polecam Myszkowskiego z Baranowa pod Poznaniem. Nie jest najtańszy ale to chyba jedyna wada, jeżeli chodzi o jakość i profesjonalizm to 10/10.

Odpowiedz do tematu