Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
tweetery miedzy nawiewami
Autor Wiadomość
h00d
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2007, 22:36   tweetery miedzy nawiewami

na wstepie witam wszystkich klubowiczow :)
od 2 tygodni jestem bardzo szczesliwym i zadowolonym posiadaczem carismy 1.6 glx (4 drzw). auto poza, tradycyjnym z tego co czytam, problemem z wrzucaniem biegow jest fantastyczne. przesiadlem sie z astry 1.4 (97r) i roznica jest kolosalna!

ale jest jedna rzecz, ktora mnie strasznie drazni. zawsze lubilem wkladac sporo pieniedzy w sprzet grajacy do auta. w astrze mialem hertz esk 165 z przodu na osobnym wzmacniaczu, rozebralem cale auto zeby poukladac kable i wytlumic drzwi.. dluga historia.
a tu kurde w mitsu glosniki z przodu nie dosc, ze maja zalosne 10 cm to jeszcze graja w kolana.. tragedia i koszmar..

jako, ze tak czy siak inwestuje w subwoofer wiec glosniki jako takie beda odpowiadaly tylko za odtwarzanie srednich i wysokich tonow wiec nawet 10 cm wystarczy. klopot tylko z tweeterami, ktore najlepiej zeby byle skierowane w strone sluchajacego (w tym przypadku mnie).

wymyslilem sobie, ze kupie system woofer + tweeter + zwrotnica i jakos bedzie. klopot jest w zasadzie tylko jeden: gdzie dac tweetery..?

najlepszym wg mnie miejscem (najlatwiejszy montaz, najmniejsza ingerencja, najlepsza integracja) jest to: K L I K
bedzie fajnie wygladac, kabelki i zwrotnice schowam bez problemu. nie narobie sie i w ogole..

ale..

no wlasnie, nie wiem co tam jest. bardzo blisko wylotow nawiewu i boje sie, zeby sie nie wpieprzyc w jakis kanal.. tweetery sa bardzo plytkie (max 2cm) ale wolalbym sie upewnic zanim zaczne psuc.
takze bede bardzo wdzieczny jak ktos wie jak wyglada deska od tylu i czy moge swobodnie wsadzic tam gwizdki.

z gory dziekuje za pomoc

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2007, 12:00   

hej, możesz sam sprawdzić jak to wygląda :) wystarczy że podważysz najlepiej małym nożem, pod kątem, na dużej powierzchni i wyskoczą oba nawiewy, są na wcisk na zatrzaskach także 0 problemu :)

P.S. - niezły pomysł :D ja też się głowie od paru dni gdzie wcisnąć tweetery :D

pozdro

h00d
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 18:51   

no tak ale w ten sposob zobacze tylko czy nie wwierce sie w wentylacje, a co jak beda tam jakies kable? ;)

pozdrawiam

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 19:23   

Zdecydowanie odradzam takie usytuowanie tweeterów. Miejsce zupełnie nie trafione niestety... Najprościej i najszybciej: taśma dwustronnie klejąca i na podszybie, czyli ok. 30 cm wyżej od miejsca, gdzie chcesz je teraz zamontować...
Nie widziałem jeszcze auta, żeby ktoś w tym miejscu umieszczał tweetery... Poza tym najlepiej oczywiście w słupki...
A te 10 cm to Ci za wiele niskich tonów nie wyprodukuje...
Jeżeli już sie bawiłeś kiedyś w CA to przecież powinieneś o tym wiedzieć...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 04-11-2007, 19:35   

Jak juz nie chcesz montować w przednich słupkach to powinieneś je umieścić w trójkątnych zaślepkach przy lusterkach zewnętrznych.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 20:35   

wow bardziej bezsensownego miejsca nie widzialem na montarz tweeterow :)
najlepszym miejscem sa slupki lub deska gdzie gwizdek jest skierowany na szybe.
kick mozesz smialo zamontowac w drzwi (gdzies jest tutaj moj post na ten temat) bo rownie bezsensownego miejsca na umieszczenie kicka nie znam niz te seryjne w carismie i galancie 95'.

h00d
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2007, 16:09   

hmm. no dobra bede sie musial przyjrzec bardziej slupkom i miejscem kolo lusterek..
co do kickow w drzwiach to nie bardzo mam na to czas i kase, tutaj takie zabawy sa ogolnie trudno dostepne i drogie..
najlepiej byloby miec takie pierscienie zrobione z aluminium bo wtedy nie musialbym tego obijac i ogolnie latwo by sie to zamontowalo.
nie mam zadnych narzedzi tutaj poza kilkoma srubokretami, wszystko zostalo w polsce :|

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2007, 16:47   

h00d napisał/a:
najlepiej byloby miec takie pierscienie zrobione z aluminium bo wtedy nie musialbym tego obijac i ogolnie latwo by sie to zamontowalo.

mam takie do sprzedania,
w tapicerce wiercisz dziore do niej maskownice, glosniki do panela i wszystko.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-11-2007, 17:23   

h00d napisał/a:
mm. no dobra bede sie musial przyjrzec bardziej slupkom i miejscem koło lusterek..

a ja mam do sprzedania fabryczne maskownice na tweetery, które zakłada się w miejsce tych trójkątnych zaślepek przy lusterkach

h00d
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2007, 22:26   

no dobra..
wyglada na to, ze musze przemyslec wszystko od nowa.
odezwe sie w tej kwestii jeszcze do Was. dzieki

Master 
Mitsumaniak
Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 07-11-2007, 22:00   

ja moze nie w carizmie ale w swoim poprzednim aucie mialem gwizdki na drzwiach blisko lusterek sopran przy zasunietej szybie odbijal sie od niej przy otwartej wywalalo wszystko na zewnatrz co sprawdzalo sie przy sluchaniu latem na postoju muzyki. Moim skromnym zdaniem bez suba sie tu nie obejdzie jesli chodzi o bass, to auto jest poprostu zjebane akustycznie.

Ps kolego Gattsu do czego ten tekst "A te 10 cm to Ci za wiele niskich tonów nie wyprodukuje...
Jeżeli już sie bawiłeś kiedyś w CA to przecież powinieneś o tym wiedzieć... "
czy obywatel h00d napisal gdzies ze te 10 maja produkowac niskie tony 8) ?

Odpowiedz do tematu