[Cari 1.9TD] Timing control wymiana |
Autor |
Wiadomość |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 19:11 [Cari 1.9TD] Timing control wymiana
|
|
|
mam pytanko czy ten zaworek moge sam wymienic czy wymaga on specjalisty od pomp no i czy z takim popsutym mozna jezdzic bez wiekszej szkody dla pompy i jeszcze jedno czy od tego zaworka zalezy spalanie czy tez jest to bez roznicy dzieki; |
|
|
|
 |
loidd
Mitsumaniak KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 71 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 31-10-2007, 19:23
|
|
|
Spokojnie możesz wymienić sam.
Wykasuj błąd z komp. ( ASO mitsubishi)
Jeżeli jest niesprawny to musi być wymieniony i nie ma co sie nad tym rozwodzić. |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 14:56
|
|
|
mam na oku kupno uzywanego ale zastanawiam sie czy po wymianie na uzywany nie zwiekszy to spalania paliwa czy to ma jakies znaczenie a moze lepiej kupic nowy tylko gdzie i za ile dodam jeszcze ze na tym popsutym jezdze jakis rok i nic sie znim nie dzieje nie dymi i odpala normalnie tylko jakby mu kopa braklo ale zato mi pali przy spokojnej jezdzie w trasie jakies 5 l i tu sie boje ze po wymianie na jakis uzywany bedzie to wieksze
LDA to jest to samo co timing control |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 01-11-2007, 17:46
|
|
|
Ja bym używanego nie kupił, choć niedawno miałem przygodę z LDA otóż po kilku tysiącach szlag go trafił i założyłem stary i do tej pory jeżdżę i jest dobrze. Co do braku mocy sprawdz sobie taką pierdołę która nie powinna mieć wpływu na moc a przekonałem się osobiście że ma i to duży a mianowicie teleskopik na lince gazu zamocowany na pompie. U mnie się zacinał i gdy silnik bym zimny to auto nie chciało jechać, na ciepłym było normalnie. Odpiąłem ten teleskop od linki gazu i samochód dostał takiego kopa że asfalt zwijam Z tego co widzę na schemacie silnika to timing control wygląda mi na LDA. Jesli masz to na pompie wtryskowej od przodu z dwoma przewodami elektrycznymi i dwoma (chyba) pneumatycznymi na klucz bodajże 27 mm to to samo bo to jest LDA. Możesz to wymienić sam potrzebny Ci klucz 27 najlepiej płaski i minimum zdolności manualnych . Tylko po wymianie przy pierwszym odpalaniu dodaj sobie trochę gazu bo podczas wymiany może się troszkę zapowietrzyć pompa wtryskowa. Pozdrawiam
[ Dodano: 01-11-2007, 19:09 ]
A błąd jeśli się wyświetla możesz sam wykasować odpinając akumulator na więcej niż 30 sekund. Uszkodzony LDA ma wpływ na spalanie. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 19:29
|
|
|
dzieki kolego za informacje to by wyjasnialo dlaczego pali tak malo i pali coraz mniej napisal by mi ktos jeszcze gdzie mozna to kupic nowe i za ile ; ten timing control wychodza z niego kabeli z elektryki i jakas wezyk a ponizej jego jest cos takiego jak okragla puszeczka metalowa z wystajacym na srodku plastikowym popkiem i wychodza z niego 2 wezyki to co to jest dzieki |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-11-2007, 19:53
|
|
|
Dokładnie tak. To jest to nad tą puszeczką. A z niego wychodzi jeden przewód powietrzny i dwa elektryczne. Mi to sprowadzał gość który robi pompy wtryskowe i stwierdził że jest uszkodzony (ale chyba nie był skoro teraz śmiga) a koszt to 350 PLN. Ale czytałem w którymś temacie że kupowali to o ok 100 taniej. Postaram się odnależć ten temat. Sprawdz najpierw ten teleskop może to jego wina a szkoda kasy na LDA. |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 09:18
|
|
|
Moj timing jest napewno popsute podlanczalem sie pod komputer dla pewnosci sprawdzalem to omomiezem i nie dziala a w dodatku cieknie z tego paliwo chce to kupic nowe tylko niewiem gdzie |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-11-2007, 20:56
|
|
|
ARTURCARI98TD, Jeśli interesuje Cie używka to popytaj tego allegrowicza http://allegro.pl/item263...isma_1_9td.html bo ma baaaardzo dużo części do Cari, niestety nowego nie moge znależć na necie. Popytam jeszcze u siebie po sklepach może mi zdradzą hurtownię czy coś. |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
czesterek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2007, 22:17
|
|
|
w ASO kolego to nie pytaj bo ci zaśpiewają ok.650zł nawet do 800zł tak jak trzy miesiące temu mi |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 20:27
|
|
|
MI w serwisie mitsu powiedzieli ze timing contro to mi moga sprzedac razem z pompa uzywanego moge kupic za jakizes 80zl ale bym wwolal nowy bo chce jeszcze tym wozem pojezdzic ALE DZIEKI ZA DOBRE CHECI
http://www.phpbbserver.co...=751&mforum=v40
a tutaj pisza tak o tym |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-11-2007, 21:30
|
|
|
A ja cały czas żyłem w przekonaniu że wymieniłem LDA a tu d..a to timing control. Całe szczęście (odpukać) narazie chodzi bez zarzutu nie dymi i ma buta i pali 6 l/100km, tylko alternator mi pada ARTURCARI98TD, jak chcesz mogę zadzwonić albo podać Ci numer do pompiarza który mi sprowadzał ten zaworek i sam sobie zadzwonisz i może Ci wyśle w paczce albo poda Twój adres u swojego dostawcy. Jakiś rok temu płaciłem za niego 350 zeta |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2007, 21:02
|
|
|
Dzieki kolego ale juz znalazlem sklep gdzie moge kupic; moja palila 5.5l a teraz pali jeszcze mniej prawie 5l ale czasami sie przycina i niema kopa ale zato jaka ekonomia A MOZE TEGO WCALE NIE WYMIENIAC? |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-11-2007, 10:58
|
|
|
Niektórzy wkładają to do jakiegoś roztworu i tak namaczają przez jakis czas i ponoć to pomaga na zacinanie się zaworka. Ale co to za roztwór to nie wiem. A cieknie Ci paliwko z niego czy już nie? Jeśli cieknie to raczej wymień. I czy napewno to jego wina że czasami nie ma kopa? Moja Cari też nie miała kopa i niesłusznie czepiłem się tego zaworka bo winny był amorek na lince gazu. Po odpięciu go na światłach nie ma mocnych do mnie (do 90 km oczywiście ) |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
|