[Cari 1.8 GDI] dolałem do oleju Liqui Moly....(dwusiarczek m |
Autor |
Wiadomość |
quadalcanal
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-11-2007, 10:51 [Cari 1.8 GDI] dolałem do oleju Liqui Moly....(dwusiarczek m
|
|
|
zastałem nowy olej AGIP 10W40. ponieważ w poprzednim aucie tez dolewałem wiec i tu wlalem ten dodatek. po 2 tys jest tak: na trasie spokojna jazda ok 100-120km/h 5 osób auto spalało mi 6.7 litra, po kupnie spalanie wynosilo 7.8litra (styl jazdy, benzyna, typ tras, nie jest mi wiadome)(auto z niemiec kupione). jeżdząc do pracy obwodnica ale swiatlami 25 km dziennie spalanie mam 7.3 silnik pracuje ciszej na wolnych obrotach mniej trzęsie. tyle na ten temat czy ten dodatek zmniejszyl spalanie sam nie wiem nie mam porównania. moze inni ktorzy uzywali tego dwusiarczku molibdenu cos dodadza?pozdr.
aha carisma '98 GDI |
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 19-11-2007, 00:44
|
|
|
No więc ja też ostatnio pierwszy raz dolałem tego Liqui Moly do oleju, z tym że do minerala 15w-40. Wlałem połowę pojemnika (tj. 150 ml), pojemnik jest na 6 l oleju, więc do silnika GDI chyba wlałem dosyć. Co do spalania nie wiem, co się będzie działo (za mało jeszcze zrobiłem kilosów), ale na pewno co zauważyłem, to cichsza praca silnika. Silnik po rozgrzaniu przestał głośno terkotać (ucichły chyba popychacze ). Trochę czytałem o tym środku na forum i w Internecie, są podzielone opinie. Niektórzy uważają, że "zamula" silnik i w razie np. chęci zalania silnika ceramizerem trzeba najpierw wymyć silnik z pozostałości molibdenu. Z kolei co do użycia ceramizera też są podzielone zdania, więc trudno stwierdzić co lepsze. Myślę, że już teraz przy każdej następnej wymianie będę dolewał tego Liqui Moly. |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
quadalcanal
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 19-11-2007, 07:51
|
|
|
ceramizer to wlewa sie przed sprzedaza auta jak bierze olej, pomaga na 20-500 km...
natomiast faktycznie po wlaniu mdwusiarczku molibdenu silnik pracuje ciszej.
pozdr. |
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 19-11-2007, 16:22
|
|
|
quadalcanal napisał/a: | ceramizer to wlewa sie przed sprzedaza auta jak bierze olej, pomaga na 20-500 km... | no to za taka opinię zaraz Ci sie oberwie od użytkowników Gali
Ja gdybym miał juz coś wlewać to na pewno wolałbym ceramizer niż ten molibden. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 19-11-2007, 18:04
|
|
|
quadalcanal napisał/a: | ceramizer to wlewa sie przed sprzedaza auta jak bierze olej, pomaga na 20-500 km... |
Nie rozumiem po co w ogole psuc silnik takimi cudami jak te wymienione przez was...
Zostawic i zainwestowac w naprawde dobry olej silnikowy i wsiooo
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|