|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Katalizator, strumienica czy rurka? |
Autor |
Wiadomość |
sloma
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 98r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-04-2010, 13:58 [Cari 1.8 GDI] Katalizator, strumienica czy rurka?
|
|
|
Witam!
Jako, że byłem na diagnostyce silnika z powodu złej analizy spalin dowiedziałem się, że w silniku nie ma błędów (sonda lambda sprawna) tylko padł katalizator. Jako, że koszt zakupu nowego lub zamiennika jest duży zastanawiam się nad "wydłubaniem" katalizatora i wspawaniem rurki do środka lub wymianą na strumienice. Moja carisma jest przed liftem więc ma jedną sondę lambda przed katalizatorem. Moje pytanie brzmi czy poprawi to analizę spalin, spowoduje spadek lub wzrost mocy/spalania i jak z żywotnością silnika po takich zmianach? Czy komputer nie zgłupieje po takim zabiegu?
Dziękuje z góry i pozdrawiam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-04-2010, 15:52
|
|
|
Strumienica czy też kawałek rurki nie wpłynie na poprawe analizy spalin, może wpłynąć pozytywnie albo negatywnie na silnik (zwiększenie bądź zmniejszenie oporów wydechowych ma znaczenie), moze być odczuwalny wzrost mocy zwłaszcza w wyższej partii obrotow, jednakże zmiany nie powinny wplynąc diametralnie na dłuższy okres użytkowania, znaczy że silnik racjonalnie uzytkowany powinien spokojnie śmigać przez pare lat, komputer nie powinien zgłupieć po tym zabiegu. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
sloma
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 98r.
|
Wysłany: 20-04-2010, 20:11
|
|
|
A czy brudny, zniszczony katalizator może być powodem złej analizy spalin?? Pytam ponieważ facet który diagnozował silnik powiedział, że sonda lambda, przepustnica itp nie wykazują na komputerze żadnych błędów. Komputer natomiast pokazał, że mieszanka jest troszkę za bardzo "bogata". Czy to może być spowodowane tym nieszczęsnym katalizatorem? Porównując wyniki z innymi użytkownikami stwierdzam, że moja Carisma troszkę za dużo pali i czy to może być też przez to spowodowane?
Dziękuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-04-2010, 20:16
|
|
|
Jeżeli katalizator jest przytkany, to napewno ma to wpływ na prace silnika i może to być związane ze zwiekszonym spalaniem. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-04-2010, 23:00
|
|
|
Od mieszanki odpowiedzialna jest też sonda*, może ona coś nie do końca prawidłowo działa?
*Poprawcie mnie jak się myle |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-04-2010, 10:51
|
|
|
Masz jedną lambdę przed katem. Skoro działa dobrze to wymień ten zużyty kat jeśli lambda jest do kitu to wymień lambdę. Po wszystkim sprawdź ponownie spaliny. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|
|