carisma 1.8 gdi - stało się |
Autor |
Wiadomość |
passik [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2007, 15:17 carisma 1.8 gdi - stało się
|
|
|
Witam serdecznie. od kilku chwil jestem posiadaczem carismy z 98r. przebieg 120, podwozie stan dobry, nic nie puka nic nie stuka. byłem w szoku jak spaliłem 5,5 litra ( Orlen) na 100( trasa), w mieście koło 8. wiem ze gdi to silniczek specyficzny i tu moje pytania. akumulator zmienilem i cari uczyla sie obrotów, w czasie jazdy gdy musze sie zatrzymac, na luzie obroty spadaja ponizej 500 ( czy to normalne)i po kilku sekundach wzrastaja do 700-800( tyle jest po odpaleniu), wskazówka obrotomierza nie waha sie w czasie jazdy, płynnie chodzi silnik podczas zmiany biegów. nastepna sprawa- po resecie niezauwazylem ze koła mam skręcone a cari była odpalona, po kilku minutach koła wyprostowałem i kontynuowałem nauke carismy bez resetu. dzis rano zauwazyłem ze jak przekrece kierownica w lewo czy w prawo to obroty na chwile wzrastaja do 1200 i po chwili na 700-800. dziwne??
aha i trzecia sprawa wskaznik poziomu paliwa sie zatrzymal po tankowaniu i ani nie drgnie. co z tym fantem??
pozdro dla maniaków;)
hmm. doczytałem ze tak pierwsza kreska na wskazniku obrotów za 0 to 500. wiec obroty na luzie po przyhamowaniu sa delikatnie nad ta kreska.
w miedzyczasie szukam odpowiedzi na forum. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-11-2007, 15:59
|
|
|
witam...
Widze ze sprawe z obrotami juz sam wyczaiłeś, wiec jesli masz tak jak pisales 500 obr/min to w rzeczywistosci masz jakies 750, bo ta pierwsza kreska nad zerem to 500obr/min. Jesli chodzi o podniesienie obrotow podczas krecenia kierownica to jest to prawidlowy objaw, nie ma sie czym martwic. A sprawa ze wskazowka paliwa jest taka ze po zatankowaniu do pelna rusza sie ona dopiero po przejechaniu okolo 160 km w trasie (u mnie tak jest).
Pozdroo |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
passik [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2007, 16:24
|
|
|
domniemam, że wskaźnik paliwa powinien wskazywac 0 przy wyłączonym silniku? u mnie wskazuje tyle ile dolałem 200 km temu. a może jezdze na oparach?? hehe
poszukuje dobrego znawcy misiaków ze Szczecina - serwis czy coś takiego. |
Ostatnio zmieniony przez passik 20-11-2007, 16:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 20-11-2007, 16:30
|
|
|
Hmmmm, u mnie wskazówka paliwa zaczyna "opadać" po zrobieniu około 250 km, tak że nie masz co zwracać na to uwagi. Co do obrotów, jeżeli Ci nie gaśnie silnik po zejściu wskazówki w okolice tych 500-600 obr. i nie falują obroty, to nie ma się czym martwić, ten typ tak ma . Życzę szerokości i zadowolenia z jazdy. |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2007, 17:05
|
|
|
Wskaźnik paliwa po wyłączeniu silnika w tym modelu nie opada do zera. Wskazuje ostatni stan paliwa w zbiorniku. Po zatankowaniu do pełna, zanim wskazówka zacznie pokazywać spadek ilości paliwa trzeba przejechać tak jak opisane w postach wyżej około 150 - 200 km ( w zależności od spalania i trybu jazdy ). Przy skręcaniu kół spadek obrotów jest spowodowany obciążeniem układu elektrycznego (tutaj pompa ABS jest sterowana elektrycznie).
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 20-11-2007, 19:28
|
|
|
passik napisał/a: | poszukuje dobrego znawcy misiaków ze Szczecina - serwis czy coś takiego. | na zachodniopomorskie wejdz i tam znajdziesz dane o warsztatach |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
golemor [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 02:09
|
|
|
U mnie również wskazówka baku drgnie po przejechaniu powyżej 200km, na początku też się wystraszyłem. Jak przejedziesz 300 km i dalej nie drgnie to możesz zacząć się zastanawiać.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
passik [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 10:47
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | passik napisał/a: | poszukuje dobrego znawcy misiaków ze Szczecina - serwis czy coś takiego. | na zachodniopomorskie wejdz i tam znajdziesz dane o warsztatach |
wiem, ale chodzi mi o zaufanych i polecanych ludzi od Misków. pozdro |
|
|
|
 |
|