Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Naszła zima odeszły chamulce
Autor Wiadomość
Joker82
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 11:43   [Cari 1.9TD] Naszła zima odeszły chamulce

Gdy przyszły śniegi, pedał hamulca zaczął mi schodzić do podłogi. Jak podpompuje to rośnie jakby był zapowietrzony. Miał ktoś taki problem?? Co to może być?? Zapowietrzył się tak na zimę czy może pompa jest do wymiany. Pomóżcie.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-11-2007, 11:48   

Joker82 napisał/a:
Zapowietrzył się tak na zimę czy może pompa jest do wymiany

Może być pompa uszkodzona, ale zacząłbym od wymiany płynu hamulcowego (no chyba, że go niedawno wymieniałeś) i od odpowietrzenia układu, to są najczęściej przyczyny Twoich objawów.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Joker82
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 03:33   

ale gdyby chodziło o zapowietrzenie układu, to moze tak z dnia na dzien pedal spasc do podlogi??

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 18-11-2007, 08:05   

połóż się pod auto i dodatkowo zobacz przewody giętkie hamulcowe...może byc że masz nie tyle że peknięty ale tworzy się zgrubienie... a jak tworzy sie zgrubienie to wowczas jest słabe ciśnienie i nada podpompować... zobacz w ogóle ile masz plynu ham. w zbiorniczku :mrgreen: ...pozdrawiam

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 18-11-2007, 13:53   

Oglądnij też hamulce tylne bo często tez cylinderki z tyłu "przepuszczają". Jeśli masz wilgotne bębny, felgi to masz już przyczynę. Przewody wszystkie też pooglądaj. mogłeś mieć już trochę zapowietrzony układ a teraz jest zimniej i powietrze się skurczyło i ciśnienie w układzie spada i efekt "pedału w podłodze" może być wyrazniejszy. Posprawdzaj czy nie ma przecieków i odpowietrz układ zaczynając od tylnego prawego koła, lewe tylne, prawe przód i lewe przód i napisz czy się poprawiło.

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

Joker82
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2007, 18:20   

Znalazłem dzisiaj chwilę czasu i zabrałem się za obejrzenie tych hamulców. Miałem nawet zamiar zrobić sobie taki przyrządzik z silniczka od spryskiwaczy. W końcu odkręciłem tylne prawe koło, kolega mi pompował pedałem hamulca a ja popuszczałem odpowietrznik, żadnego powietrza. No więc zabrałem się za tylne lewe koło, odkręciłem koło, popuszczam odpowietrznik i trach, odpowietrznik się urwał. zniechęcony pozostawiłem to koło i zabrałem się za prawe przednie. Odkręcam koło a tu!!!! odpowietrznika już nie ma. Zdenerwowany wziąłem klucz 14 i zacząłem odpowietrzać, odkręcając wężyk z zacisku.
W lewym przednim zrobiłem tak samo gdyć odpowietrznik był, lecz jedyna ósemka którą miałem nie wytrzymała naprężenia. Hamulec się pojawił i wyglądało na to że się jakimś cudem nagle strasznie zapowietrzył.
Po wypłacie mam zamiar podjechać do mojego mechanika żeby pooglądał mi te hamulce, najlepiej mając je na stole i oczywiście wymienił płyn hamulcowy (Dolewałem co miałem czyli dot-3). Może nawet wymieni mi odpowietrzniki. póki co hamulce są, koła się blokują choć w dalszym ciągu czuć że jest lekko miękki.
Na razie to tyle jeżeli chodzi o mój problem. Dzięki za udzielone mi rady.
Pozdrawiam.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 24-11-2007, 20:21   

w cari hamulec właśnie jest miękki jak się wciska, a jadąc z duża prędkościa czasami 2, 3 razy naciskam aby wyhamować...ale z odpowietrznikami to masz cyrk!!! :D ... pozdro

Odpowiedz do tematu