Nowa ustawa o VAT - konkurs! |
Ile razy musiałeś/aś przeczytać, żeby zrozumieć |
1 |
|
36% |
[ 4 ] |
2 |
|
18% |
[ 2 ] |
3 |
|
0% |
[ 0 ] |
4 |
|
0% |
[ 0 ] |
Jestem półgłówkiem, bo nie rozumiem tego w ogóle |
|
45% |
[ 5 ] |
|
Głosowań: 1 |
Wszystkich Głosów: 11 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2005, 23:08 Nowa ustawa o VAT - konkurs!
|
|
|
Krata browca dla tego kto po jednym przeczytaniu zrozumie...
Otóż cały VAT można odliczać od:
"(...) pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 proc. długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków"
To jest po prostu arcydzieło Kocham nasz kraj |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2005, 23:11
|
|
|
Jak dla mnie to bełkot po skrzynce browca - przyznaj się Fido postawiłeś im browar żeby takiego gniota napisali |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2005, 23:14
|
|
|
Hubeeert, to nasza ustawa. Nasze prawo. Powinni zmienić dostawcę tego co łykają przed wejściem na salę. To pewne.
To śmieszne, ale jednocześnie strasznie żenujące. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 20-05-2005, 23:16
|
|
|
Sprawa jest bardzo prosta - im mniej ludzi wie o co chodzi w przepisach i im bardziej są one zagmatwane tym więcej prawników trzeba żeby Ci je tłumaczyli a Ci co je napisali biorą w łapę za "konsultacje"...
Po czym mozna poznać że polityk kłamie
Po tym że rusza ustami |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
|
Wysłany: 20-05-2005, 23:24
|
|
|
hehe.. zakręcili nieco:) ale w sumie to kumam:)mamy sobie takiego np seicento van, który ma jeden rząd siedzeń..
Za siedzeniami przestrzeń ładunkowa, która musi stanowić conajmniej 50% długości pojazdu..
Miara i mierzymy w środku auto.. Czyli od dolnej krawędzi przedniej szyby(coś koło wysokości pedałów pewnie) do końca pojazdu, drugi pomiar to sama przestrzeń ładunkowa... Jak przestrzeń ładunkowa stanowi wiecej niż 50% całej długości odpisujemy VAT:)
Dobrze myślę?:)
Pozdro
Firek |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 21-05-2005, 00:02
|
|
|
może to dziwne, ale ja też jaco taco zrozumiałem....ibrazowałem sobie na przykładzie Ttansita. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 21-05-2005, 00:18
|
|
|
Na tej samej zasadzie Prosiak Boxter mojego starego jest ciężarówką, bo ma jeden rząd siedzeń i dwa bagażniki (przód i tył) oba oddzielone stałą przegrodą No to są jaja Panowie!
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-05-2005, 00:29
|
|
|
Tekst jest do zrozumienia po jednym przeczytaniu, ale sprawę skomplikowało że uparli się żeby cały ten wywód upchnąć w jednym zdaniu, a to że piszą "w zdaniu poprzednim" to zmyłka, bo tam jest średnik a nie kropka.
Rozczulił mnie za to "punkt wyprowadzony w pionie"
A że pora późna i do głowy przychodzą różne dziwactwa ("jest już późno, piszę bzdury, kot zapędził mysz..."), więc wpadłem na pomysł jak sztucznie zwiększyć długość części ładunkowej, tzn żeby miała ona jak największą długość gdy dokonujemy pomiaru według zaleceń ustawy, czyli "mierząc po podłodze". A jak to zrobić? Wystaczy podłogę ukształtować w schodki! |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 21-05-2005, 00:36
|
|