|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kolizja na drodze ekspresowej |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-11-2007, 18:43 Kolizja na drodze ekspresowej
|
|
|
Dzis podczas dojazdu do pracy mialem smieszna i niebezpieczna sytuacje - jako obserwator.
Miejsce akcji - obwodnica trojmiasta (droga S6), dwa pasy w kazdym kierunku.
Jade spokojnie prawym a lewym wyprzedzilo mnie jakies auto. Za nim z wlaczonym lewym kierunkowskazem toyota z kratka. Przede mna ciezarowka, wiec zmieniam pas na lewy i wyprzedzam ciezarowke, jednoczesnie jade za toyota. Jedziemy rowno 110 km/h wg mojego zegarka - czyli dozwolona predkosc na tej drodze.
Widac PH sie spieszylo, bo po jakims czasie zmienil pas na prawy i chcial wyprzedzic auto przed nim. A wtedy to auto zjechalo (kierunek wlaczyl - widzialem) na prawy pas i doszlo do kolizji. Ja chcac niechcac zatrzymalem sie i facet z pierwszego auta (volvo) poprosil bym zaczekal jako swiadek.
Przyjechala policja i wlepila PH z toyoty mandat 500 zl oraz 10 pkt karnych.
Za co? - otoz:
- 6 pkt i 300 zl za spowodowanie kolizji
- 4 pkt i 200 zl za wyprzedzanie z prawej strony poza obszarem zabudowanym.
Na komentarz, ze gosc sie wlokl lewym pasem ja powiedzialem, ze jechal z dopuszczalna predkoscia, bo jechalismy jakis czas majac rowne odstepy od siebie. A policjant powiedzial, ze jesli mu sie tak spieszy, to niech sobie kupi smiglowiec.
Na dodatek wszyscy stracilismy okolo godziny na kompleksowa obsluge zdarzenia (z dojazdem policji wlacznie)...
To tak ku przestrodze wszystkim, ktorym jest za wolno...
Codziennie robie ta droga 70 km i czasem widze takie sytuacje, ze sam nie wiem, czy sie smiac czy plakac. Mruganie dlugimi, lewy kierunek wlaczony na stale, slalomy (a potem spotykamy sie na swiatlach) - jakby mogl, to by chyba gora wyprzedzil |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 27-11-2007, 20:12
|
|
|
Mam odmienne zdanie w tym temacie.
Jeśli ktoś chce jechać szybciej niech jedzie. To że jest ograniczenie w terenie zabudowanym do 50km/h nie uprawnia nikogo do jazdy lewym pasem i blokowania szybciej jadących. W końcu jest przepis mówiący że powinno się jechać prawym pasem gdy jest droga dwupasmowa!!!
PH to taki dziwny gatunek który wszędzie się spieszy. W skali całego dnia przy dokonywaniu wszelkiego rodzaju czynności taka osoba może zyskać dla siebie np 30 minut. W skali przejazdu od świateł do świateł nie zyska nic ale w skali 5 przejazdów od świateł do świateł może złapać zielone światło kiedy inni zostaną na czerwonym. ITD itd.
IMO Lewy pas jest dla szybciej jadących i tyle. Gdy ktoś tej zasady nie przestrzega to dochodzi do sytuacji takiej jak wyżej opisana. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
|
Wysłany: 27-11-2007, 20:15
|
|
|
Na obwodnicy chyba średnio co kilka dni jest jakaś kolizja/wypadek.
A najlepsze jak się jedzie w kolumnie lewym pasem 110km/h, prawym rząd ciężarówek, a z tyłu na zderzak ktoś najeżdza i mruga, żebyś się rozpłynął. |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 27-11-2007, 20:41
|
|
|
josie napisał/a: | Na obwodnicy chyba średnio co kilka dni jest jakaś kolizja/wypadek.
A najlepsze jak się jedzie w kolumnie lewym pasem 110km/h, prawym rząd ciężarówek, a z tyłu na zderzak ktoś najeżdza i mruga, żebyś się rozpłynął. |
Jak już wyprzedzasz to oczywiście ten z tyłu może sobie mrugać, i czekać cierpliwie. Mnie chodzi o korzystanie z lewego pasu przez dłuższy czas niż potrzebny do wyprzedzania.
Czyli, wyprzedziłem i zjeżdzam na prawy pas.
Ale jak wyprzedzam lewym pasem i ktoś kto wyprzedza przedemną jedzie na tyle wolno że go doganiam, a w międzyczasie ktoś mi siądzie na zderzak to manewr wyprzedzania kończe
w zależności od tego jak ogólnie jade. Gdy jade szybko-> po wyprzedzeniu poprzedzającego mnie pojazdu,
gdy zaś jade wolno-> po tym jak wyprzedze ciężarówke autobus ,kolumne ciężarówek, bez wyprzedzania poprzedzającego mnie pojazdu.
Oczywiście na drodze 2 pasmowej. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 27-11-2007, 20:48
|
|
|
Z tego co wiem, to nie mozna jezdzic lewym pasem jak prawy jest wolny i z historii Krzyzaka to wg mnie policjant powinien dac drugie 500zl temu co blokowal lewy pas.
Ja w tym temacie mam identyczne zdanie jak Koton ... i przyznam sie, ze poza opisanymi przez Krzyzaka czynnosciami (kierunkowskaz, mryganie swiatlami) dodatkowo (jesli nie ingeruje w trzecich kierowcow), to po wyprzedzeniu takiego blokujacego lewy pas, ustawiam sie przed nim i zwalniam maksymalnie ... a jak ktos mnie mocno zirytuje to nawet stane w miejscu.
Ludzie, ktorzy blokuja lewy pas najczesciej nie maja "orientacjii w terenie" i nie wiedza co sie dzieje na okolo ich pedzacego z predkoscia 110 km/h auta.
Josie, Twoj przyklad jest zdecydowanie odmienny i rzecza naturalna jest to, ze nikt nie powinien robic slalomow, aby jeden pojazd wyprzedzic, a za moment dac sie samemu wyprzedzic innemu autu. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 20:54
|
|
|
jednym z wiekszych mandatow w deutschlandi jest jazda lewym pasem ktory sluzy tylko do wyprzedzania, w poslsce tez tak powinno byc.
dzis spieszylem sie na szkolenie w wawce i na obwodnicach wiadomo pedal w podloge, a przedemna koles jakims monde jechal ok 150, a ja na ten przyklad chcialem wiecej, wiem wiem ze tak nie mozna ale ciezko dla tego kogos bylo zjechac na prawy pas (byl wolny)?? pojechalismy tak kilka km i sam sie chyba wkurzyl bo mi wkoncu zjechal, mi do glowy nigdy by nie przyszlo wyprzedzic go po prawej ale taka sytuacja nie jest przyjemna.
z koleji inna sytacja, moj kumpel jedzie droga dwujezdniowa, lewy i prawy pas zajety, jada rowno dwa samochody 50km/h, wiadomo lekka flustracja i mryganie swiatlami, dojezdzaja do swiatel, z auta ktore jechalo lewym pasem wysiada koles i macha legitmacja policyjna i sie wydziera ze jedzie przepisywo itd, ok jedzie przepisowo ale cieko mu zjechac?
nie rozumiem takiego postepowania |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
|
Wysłany: 27-11-2007, 21:09
|
|
|
ja często jeżdzę leweym pasem...tylko z jednego powodu...prawy jest tak rozwalony przez TIR'y że masakra...ale oczywiscie na drobrej drodze juz kulturalnie prawym |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
Ostatnio zmieniony przez maxwell61 27-11-2007, 22:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-11-2007, 21:57
|
|
|
jak pisalem - wszyscy wyprzedzalismy ciezarowke, kawalek dalej byl wjazd z osowy, wiec wjazd na prawy pas wiazal sie z mozliwa kolizja z wlaczajacymi sie do ruchu (zauwazylem, ze niektorzy nie patrza czy moga wjechac, tylko sie wpie....ja)
akbi - w ten sposob (blokujac, zwalniajac) opozniasz czas dotarcia na miejsce - czy nie po to sie spieszysz, by byc wczesniej??? bez sensu...
rozumiem przekaz, ale jechalem z kolega, ktory zrobil podobnie i tez zostal zablokowany, po czym zwymyslal goscia (wewnatrz auta) od debili i tyle - nie mozesz zrozumiec, ze sa ludzie, ktorym sie nie spieszy? a jak komus sie spieszy, to niech wyjezdza wczesniej |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
|
Wysłany: 27-11-2007, 23:14
|
|
|
Wszystkimi konczynami podpisuje sie po tym co napisal Koton. Wlasciwie ciezko cos dodac.
Krzyzak napisał/a: | nie mozesz zrozumiec, ze sa ludzie, ktorym sie nie spieszy? a jak komus sie spieszy, to niech wyjezdza wczesniej |
Wiem ze to nie do mnie ale dopisze sie ...
A czy ludzie ktorym sie spieszy nie moga zrozumiec ze sa tez inne pojazdy na drodze oprocz nich i jak na forum wypada byc dla nich userfriendly?
Jednym sie spieszy inni maja frajde z wcisniecia gazu w podloge, to ze ich zblokuje i nie dam mozliwosci pojechania tak jak maja ochote niczego nie zmieni. Wrecz przeciwnie wzbudza na drodze tylko niezdrowe emocje. Moim zdaniem to wlasnie kultury, bo to jeden z jej wyznacznikow na drodze powinno sie uczyc na kursach na prawko, ale to temat rzeka i odbicie od tematu |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 28-11-2007, 00:36
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | - 4 pkt i 200 zl za wyprzedzanie z prawej strony poza obszarem zabudowanym. |
albo ja czegos nie wiem albo mnie pani zle nauczyla, bo z tego co pamietam to jesli mamy jezdnie z dwoma pasami ruchu w jedna i druga strone oddzielone pasem zieleni, to mozemy wyprzedzac z prawej ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 08:34
|
|
|
Matejko napisał/a: |
albo ja czegos nie wiem albo mnie pani zle nauczyla, bo z tego co pamietam to jesli mamy jezdnie z dwoma pasami ruchu w jedna i druga strone oddzielone pasem zieleni, to mozemy wyprzedzac z prawej ?? |
na 3 pasach mozna na 2ch niet |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 28-11-2007, 09:16
|
|
|
Krzyzak napisał/a: |
akbi - w ten sposob (blokujac, zwalniajac) opozniasz czas dotarcia na miejsce - czy nie po to sie spieszysz, by byc wczesniej??? |
ale Darku ja się zazwyczaj nigdzie nie spieszę, ja po prostu tak już jeżdżę
Krzyzak napisał/a: | nie mozesz zrozumiec, ze sa ludzie, ktorym sie nie spieszy? |
Jasna sprawa ... ale niech jadą prawym pasem, to, że ktoś ma być u celu (10km dalej) za 30 minut, to nie znaczy, że ma jechać lewym pasem 40 km/h
adams12 napisał/a: | na 3 pasach mozna na 2ch niet |
Poza miastem ... na terenie zabudowanym można na 2-pasmowej jezdni. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 28-11-2007, 09:18
|
|
|
A ja pierdzielę i wyprzedzam prawym bo jak widzę barana na lewym który 65-90 to mie szlak trafia, jak sobie nie radzi na drodze i boi się prwego to niech z domu nie wychodzi.
Przez takich palantów muszę robić slalom i być zagrożeniem dla innych i dla siebie. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 28-11-2007, 10:08
|
|
|
Koton napisał/a: | Jeśli ktoś chce jechać szybciej niech jedzie. To że jest ograniczenie w terenie zabudowanym do 50km/h nie uprawnia nikogo do jazdy lewym pasem i blokowania szybciej jadących. W końcu jest przepis mówiący że powinno się jechać prawym pasem gdy jest droga dwupasmowa!!! | Popieram !
Koton napisał/a: | Mnie chodzi o korzystanie z lewego pasu przez dłuższy czas niż potrzebny do wyprzedzania.
Czyli, wyprzedziłem i zjeżdzam na prawy pas.
Ale jak wyprzedzam lewym pasem i ktoś kto wyprzedza przedemną jedzie na tyle wolno że go doganiam, a w międzyczasie ktoś mi siądzie na zderzak to manewr wyprzedzania kończe
w zależności od tego jak ogólnie jade. Gdy jade szybko-> po wyprzedzeniu poprzedzającego mnie pojazdu,
gdy zaś jade wolno-> po tym jak wyprzedze ciężarówke autobus ,kolumne ciężarówek, bez wyprzedzania poprzedzającego mnie pojazdu. | Dokładnie tak.
akbi napisał/a: | Ludzie, ktorzy blokuja lewy pas najczesciej nie maja "orientacjii w terenie" i nie wiedza co sie dzieje na okolo ich pedzacego z predkoscia 110 km/h auta. | Ci ludzie nie widzą więcej niż w promieniu 15 stopni od kierunku jazdy i nie dalej niż 50 m. Dodatkowo nie ustępują karetkom i nie widzą pieszych na pasach.
akbi napisał/a: | przyznam sie, ze poza opisanymi przez Krzyzaka czynnosciami (kierunkowskaz, mryganie swiatlami) dodatkowo (jesli nie ingeruje w trzecich kierowcow), to po wyprzedzeniu takiego blokujacego lewy pas, ustawiam sie przed nim i zwalniam maksymalnie ... a jak ktos mnie mocno zirytuje to nawet stane w miejscu. |
Student napisał/a: | A ja pierdzielę i wyprzedzam prawym bo jak widzę barana na lewym który 65-90 to mie szlak trafia, jak sobie nie radzi na drodze i boi się prwego to niech z domu nie wychodzi. | Bardzo sporadycznie, ale czasami też tak robię.
Krzyzak napisał/a: | a jak komus sie spieszy, to niech wyjezdza wczesniej | Jak mi wydłużysz dobę o 6 godzin .
A jak komuś się nie śpieszy niech jeździ komunkacją zbiorową. A jak ktoś chce turystyki to zapraszam do Mazowieckiego Parku Narodowego, a nie na lewy pas. |
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 28-11-2007, 10:39
|
|
|
adams12 napisał/a: | na 3 pasach mozna na 2ch niet |
no wlasnie musze poszukac, bo bylo cos ze jesli 2 pasy sa oddzielone zielenia to mozna, jesli nie sa, to nie mozna,
a jesli sa 3 pasy w jednym kierunku to obojetnie czy oddzielone czy nie to mozna z prawej
[ Dodano: 28-11-2007, 10:40 ]
akbi napisał/a: | na terenie zabudowanym można na 2-pasmowej jezdni. |
to moze roznica z tym pasem zieleni, jest w terenie zabudowanym ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|
|