Akumulator |
Autor |
Wiadomość |
grubka1 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 07:54 Akumulator
|
|
|
Heyka Wszystkim czy probowal ktoś z Was naprawiać akumulator samochodowy? Chodzi mi o calkowicie rozladowany i ma on jakieś kurki na górze ktore umożliwiają dolewanie elektrolitu :> |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-12-2007, 09:07
|
|
|
grubka1 nie da się naprawić. Da się jedynie wymienić i masz spokój. |
|
|
|
 |
grubka1 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 09:49
|
|
|
ech : no oki bo niektórzy spekulują że można za pomoca napełnienia ponownie go nowym roztworem ale mi się wydaje ze są tam ogniwa galwaniczne i nic to nie daje :/ |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 08-12-2007, 09:54
|
|
|
grubka1 napisał/a: | no oki bo niektórzy spekulują że można za pomoca napełnienia ponownie go nowym roztworem ale mi się wydaje ze są tam ogniwa galwaniczne i nic to nie daje : |
Jakies dorazne srodki. Poszukaj po ogloszeniach bo jeszcze teraz mozna kupic w miare tanio dobry aku. Za miesiac/2 zaczna sie kolejne podwyzki i nie bedzie juz tak rozowo z cenami niestety Kup nowy a bedziesz miec spokoj na dluzej i zapomnisz o stresie podczas zimowych mroznych nocy
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 10:09
|
|
|
Jeżeli akumulator stał dłuższy czas nie napełniony to możesz go wyrzucić na śmietnik bo do niczego się nie będzie nadawał.
Dorażnie każdy akumulator możesz napełnić elektrolitem i podładować, ale w zależności od stopnia zużycia akumulatora starcza on potem z reguły na jedną noc z minusową temperaturą (przetrenowałem podobne akcje z aku w motorze ).
Kupno nowego jest w sumie jedynym rozwiązaniem. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 08-12-2007, 12:06
|
|
|
Teraz mozna trafic na fajne okazje, wyprzedaze starych partii itp.
Od nowego roku maja zdrozec o kilkanascie procent (a to podobno ma nie byc jedyna podwyzka) wiec lepiej teraz kupic aku za np 300zl niz pozniej prawie 400 zaluzmy
Dobre aku sa firmy
moll
Sznajder oba niemieckie
Bosh jest drogi to od razu 3eba zaznaczyc (na pewno sama marka swoje kosztuje)
Podbnie jest z Varta (aku z tego co pytalem baardzo dobre i bardzo mala ilosc wraca do sklepow (reklamacje))
Centra - dobre i drogie, ale nie polecam topowego modelu futura. W wiekszosci sklepow/warsztatow mowili mi ze sa usterkowe, na reklamacje czeka sie 2 tygodnie a i tak na 10aku wymieniaja 1 gora 2
Kager...firma ktora robi aku podobno na licencji Bosha ale za mniejsze pieniazki. Z reklamacjami zadnych problemow nie ma, praktycznie wymieniaja kazdy wadliwy egzemplarz...Bosh widnieje na emblemacie przyklejaonym na aku
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 12:15
|
|
|
Wg. mnie Boscha można sobie darować (jakościo mają straszny rozstrzał i płaci się głównie za markę).
Polecam natomiast aku Varta - rozsądny kompromis pomiędzy jakością i ceną. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 08-12-2007, 12:20
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Polecam natomiast aku Varta - rozsądny kompromis pomiędzy jakością i ceną. |
cenia sie podobnie jak bosh niestety. Za 55HA chcieli 375zl za bosha 55HA 370zl... w AutoCar'e
Ja mimo wszystko polece molla, sznajdera i kagera. Wszystkie te firmy sa dosyc dobrym wyborem a przy odrobinie szczescia mozna trafic na jakis ponizej pulapu 300zl. Stosunek cena-jakosc maja wyzszy niz varty, boshe a jakosciowo naprawde stoja na wysokim poziomie
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 08-12-2007, 12:26
|
|
|
Po pierwsze - dolewamy tylko wodę demineralizowaną nie elektrolit ! . Po drugie - jezeli był do końca rozładowany , to dlaczego ?. Po trzecie - powykręcać korki i sprawdzić poziom elektrolitu ( ok 15 mm ponad płytami ) i jego kolor , jeżeli jest czysty poziom uzupełnić wodą i podłączyć pod prostownik na małym prądzie ( max 10 % pojemności akumulatora ) na całą dobę .Być może coś z niego jeszcze będzie . |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-12-2007, 13:12
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Wg. mnie Boscha można sobie darować (jakościo mają straszny rozstrzał i płaci się głównie za markę).
Polecam natomiast aku Varta - rozsądny kompromis pomiędzy jakością i ceną. | Dokładnie. Varta to najwyższa półka. Bosh podupadł bardzo na jakości. Robson86 napisał/a: | Teraz mozna trafic na fajne okazje, wyprzedaze starych partii itp. | No jasne. Wyprzedaż starych partii... Tylko nie kupujcie takich bez sprawdzenia poziomu sprawności i stanu naładowania. Bo będziecie żałować. Padnie po kilku tygodniach. Jak kupowałem akumulator do swojego Colta kilka miesięcy temu to sprzedawca sprawdził przy mnie najpierw Centrę i... miała 55% sprawności. Taki aku od razu wraca do hurtowni. Później wziął jakiś niby niemiecki i miał 95% sprawności. I go kupiłem. Działa bez zarzutu. Tamta Centra musiała długo stać na magazynie. Czyli była ze starszej partii... |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 08-12-2007, 13:47
|
|
|
lipa40 napisał/a: | na całą dobę .Być może coś z niego jeszcze będzie . |
sprobowac owszem mozna ale na dlugo on bankowo nie starczy....taki dorazny sposob Niestety jesli chce sie miec pewnosc ze w zimie odpalimy nasz samochod bez koniecznosci dzwonienia na pomoc drogowa 3eba zainwestowacw nowy aku...
Hugo napisał/a: | Tylko nie kupujcie takich bez sprawdzenia poziomu sprawności i stanu naładowania |
i nie kupujcie z supermarketow/hipermarketow Tam takie akumulatory zalegaja po 2-3 lata i czlowiek kupuje z mysla ze jest nowy/sprawny...
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 15:10
|
|
|
Robson86 napisał/a: |
i nie kupujcie z supermarketow/hipermarketow Tam takie akumulatory zalegaja po 2-3 lata i czlowiek kupuje z mysla ze jest nowy/sprawny... |
Kupować można, tylko pod warunkiem że:
- cena jest atrakcyjnie niska
- mamy świadomość, że taki aku jest sezonowy (na rok-dwa) |
|
|
|
 |
medan [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2007, 00:42
|
|
|
teraz ceny i dostępność akumulatorów sprawiają, że nie opłaca się regenerować, ale jeśli....
najczęściej powodem niewydolności baterii jest odkładanie się siarczanów na płytach.pozbyć można się na dwa sposoby(z gazety motoryzacyjnej w zamierzchłych czasach)
1.wylać elektrolit (środowisko!) i bardzo długo płukać bieżącą wodą każdą celę.potem wlać kwas siarkowy (nie wiem czy teraz można kupić)i ładować
2.w celu pozbycia się osadu ładuje się ak.napełniony wodą destylowaną b.dużym prądem- min. 30%poj.-popękany wypłukać idalej tak samo
Chociaż brzmi to dziwnie to w dawnych czasach tak "odnowiłem" swój-metodą 1.
piszę to tutaj jako ciekawostkę raczej- tak,tak -nie takie cuda robilismy, zeby tylko jeździć-akumulator był na talon. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11184 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 02-01-2008, 23:09
|
|
|
Po którejś z kolei serji ładowania i rozładowywania i płukania,spadła jedna z cel,i było po kwiatkach.Szkoda prądu,wody,i czasu.Lepiej kupić nowy i cześć.Jak to się mówi: co ma wisieć nie utonie.Każdy chce na emeryturę.Akumulatory też. |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 13-01-2008, 15:28
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Robson86 napisał/a: |
i nie kupujcie z supermarketow/hipermarketow Tam takie akumulatory zalegaja po 2-3 lata i czlowiek kupuje z mysla ze jest nowy/sprawny... |
Kupować można, tylko pod warunkiem że:
- cena jest atrakcyjnie niska
- mamy świadomość, że taki aku jest sezonowy (na rok-dwa) |
Aby zadać chłam temu twierdzeniu powiem że sam kiedyś kupiłem aku w markecie (budget) jeździłem na nim 3 lata, sprzedałem auto znajomemu który jeździ na nim już 5 rok i nie było nigdy z nim żadnego problemu , nawet przy srogich mrozach,
Niezależnie gdzie kupujemy baterie najważniejszym jest sprawdzenie daty produkcji. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
|