Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceramizer do skrzyni i silnika+Redline MTL+Valvoline MaxLife
Autor Wiadomość
mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2007, 00:31   Ceramizer do skrzyni i silnika+Redline MTL+Valvoline MaxLife

Postanowiłem zapodać nowe oleje misiowi i do tego dorzucić po ceramizerze. Do silnika zalalem Valvoline MaxLife 10W-40 plus jedną szprycę ceramizera, natomiast do skrzyni Redline MTL plus dwie szpryce ceramizera. Jak narazie silnik popracowal 4 godziny na wolnych obrotach czyli tyle ile w instrukcji ceramizera napisano,natomiast skrzynia popracowala te 4 godziny na czystym Redline a po tym czasie zaaplikowalem ceramizer i ruszylem w traske 12km (wedle instrukcji).
Pierwsze spostrzeżenia:
- Popychacze: po wymianie oleju odpalilem na 15 min zeby rozgrzac silnik i dodac ceramizer,podczas tych 15 minut od czasu do czasu klawiaturka sie odezwala lecz po rozgrzaniu ucichla. Dodalem ceramiki, zaczelo strasznie klepac (musialo sie dostac prosto w te otworki) ale po 5 minutach ucichlo i juz sie nie odezwalo do konca. Od tamtej pory klepnięcia nie słyszalem ale jeszcze nie pozwolilem silnikowi ostygnać na maxa. Najdluzej stal 3 godziny na mrozie. Zobaczymy jutro z rana.
- Skrzynia: No tu mnie się podoba,podczas tej 12 kilometrowej traski ani razu mi sie jedynka nie zaciela i zaden bieg nie zgrzytnął (przypominam olej na maxa rozgrzany), po tym 3-godzinnym postoju rowniez nic nie blokowalo ale jednak juz trzeba bylo byc troche bardziej cierpliwym z wrzuceniem dwójki. Tak czy tak duzo lepiej niz w podobnych warunkach na Mobilu Mobilube. Tu również przekonamy sie jutro.

Jak narazie to moje spostrzezenia dotyczą raczej oleju niz ceramizerów poniewaz zgodnie z instrukcją powloka bedzie sie tworzyc jeszcze przez 1300km (silnik) i 1500km (skrzynia).

Cisnienie sprezania przed akcją sprawdzalem i mam zanotowane wiec bedzie odnosnik.

Bede w tym temacie co jakis czas dopisywal zauwazone zmiany az do osiagniecia tych 1500 kilometrów (niestety czesto nie jezdze wiec moze to potrwac).

[ Dodano: 15-12-2007, 15:01 ]
Test na zimno całkiem dobrze wypadl, popychacze nie mruknęły nawet,odpalalem z otwarta maska i nasluchiwalem. Skrzynia potrzebowala chwilke na rozgrzanie ale chwilka ta trwala o wiele krocej niz na Mobilu.Po przejechaniu okolo kilometra skrzynia juz hulala luzno i bez zgrzytów. Jest lepiej.

aurii
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2007, 19:08   

chlopie opisuj jak i co bo ja niedlugo tez bede wymienial oleje i chce to zastosowac;)

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2007, 02:17   

Kłade na ławe co tylko zwącham z każdym dniem,tym samym zrobie jakas traske jutro i napewno jakies tresci sie pojawia.Tak czy tak, co do rezultatów ceramizara to trzeba poczekac do tych 1500 kilometrow

allias
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2007, 00:27   

Jesli chodzi o olej Redline do manuala to jest tylko jeden ktory jest lepszy - BGsynchro ale jeszcze w Europie nie widzialem. Poza tym Redline jest poprostu super!!!. Ja go mam u siebie i skrzynia pracuje jak prosto z fabryki. Zadnego zgrzytu. Bardzo plynna zmiana biegow i zadnyhc problemow z synchronizacja.

Ten plyn nie jest czyms co naprawi skrzynie ale jest definitywnie najlepszym dla Eclipsy i skrzyni manualnej.

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2007, 09:59   

mitutoyo, szkoda że nie podszedłeś do tego naukowo i nie zrobiłeś chociaż pomiaru ciśnienia na cylindrach. Było by co porównywać :wink: A tak musimy sie oprzeć na subiektywnych odczuciach i nie będzie potwierdzenia tego co opisuje dystrybutor.
Ale czekamy, czekamy.

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2007, 10:33   

mitutoyo, : Cisnienie sprezania przed akcją sprawdzalem i mam zanotowane wiec bedzie odnosnik.

Mam Conti64 te pomiary.

Odpowiedz do tematu