Space Star - zacinająca się stacyjka |
Autor |
Wiadomość |
Ekajtek [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2007, 09:41 Space Star - zacinająca się stacyjka
|
|
|
Witam
Mam taki problem
Zacina mi się stacyjna w MSS przy wyjmowaniu kluczyka - na ostatnim obrocie
W drugą stronę działa bez zarzutu
czy można ją jakoś wyjąć, wyczyścić itp. czy trzeba raczej pomyśleć o nowej
będę wdzięczny za pomoc |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 20-12-2007, 11:32
|
|
|
Może w MSS jest tak jak w Colcie, czyli żeby wycofać kluczyk z pozycji 1 do zero trzeba go wcisnąć. To częste zabezpieczenie w japończykach. Koleżanki i koledzy co o tym sądzicie ? Pomóżcie koledze Ekajtek. |
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2007, 14:34
|
|
|
Faktycznie kluczyk trzeba lekko docinąć przy wkładaniu i wyjmowaniu, ale czy to o to chodzi |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2007, 17:34
|
|
|
myślę że tak, choć głowy nie daję - lekki docisk i powinno grać i buczeć |
|
|
|
 |
menek [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2007, 18:14
|
|
|
W spejsach faktycznie z wiekiem wyrabia się jakaś zapadka w stacyjce też to mam. Teraz trzeba uważać ponieważ jak się będzie przekręcać kluczyk na siłę to się może ułamać i kluczka już się nie wyjmie, taką radę otrzymałem w serwisie chodź nie autoryzowanym.
Jedyna rada to rozebranie stacyjki i dorobienie tego elementu lub wymiana z innej mniej używanej. Oczywiście jest prostsza, opcja wymiana kompletu zamów i stacyjki na nowe ale to już koszta około 1500,00 zł
|
|
|
|
 |
tomko71 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2007, 13:25 Re: Space Star - zacinająca się stacyjka
|
|
|
Ekajtek napisał/a: | Witam
Mam taki problem
Zacina mi się stacyjna w MSS przy wyjmowaniu kluczyka - na ostatnim obrocie
W drugą stronę działa bez zarzutu
czy można ją jakoś wyjąć, wyczyścić itp. czy trzeba raczej pomyśleć o nowej
będę wdzięczny za pomoc |
Nic nie trzeba wyciągać i czyścić - stacyjka jest tak po prostu skonstruowana, że przed ostatnim "skokiem" kluczyka trzeba go docisnąć, żeby dał się obrócić do końca i wyjąć. |
|
|
|
 |
jacek z płocka
Forumowicz
Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
|
Wysłany: 19-01-2008, 20:14
|
|
|
U mnie 2 lata temu się zacinała, wlałem pół (dosłownie ) spreju grafitowego bez wyjmowania stacyjki i wyczyściłem wrąbki na kluczyku - działa jak nowa. |
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 11:17
|
|
|
Ekajtek napisał/a: | Zacina mi się stacyjna w MSS przy wyjmowaniu kluczyka - na ostatnim obrocie
W drugą stronę działa bez zarzutu | Miałem coś takiego w miesiąc po odebraniu spejsika z salonu w ASO powiedzieli że używać do skutku z dociskiem i albo się rozsypie i dadzą nową w ramach gwarancji albo się wyrobi i będzie działać jak należy i tak było po następnych dwóch tygodniach używania wyrobiła się i jest bez zarzutów do dnia dzisiejszego |
|
|
|
 |
panpromek
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceStar 1.6 Family 2004r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 24 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 13-12-2009, 10:56
|
|
|
Witam.
Niestety w moim MSS 1.6 od wczoraj też mam problem ze stacyjką. Jednak u mnie dziwna sytuacja występuje przy ostatniej fazie włączania silnika tzn. uruchomienie rozrusznika. Przy przekręceniu kluczyka czuć wyraźny opór. Do tego po odpaleniu silnika kluczyk nie odbija. Czy komuś przytrafiła się podobna sytuacja? Autko ma dopiero 41 tyś przebiegu więc nie sądzę aby to była wina nadmiernego zużycia. |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 13-12-2009, 19:21
|
|
|
panpromek, w Suzuki miałem taki przypadek, "wyskoczył" jeden z bolców/ zapadek. Konieczny był demontaż stacyjki, wizyta u miejscowego speca, on to wszystko reanimował w 24 godz, koszt ok. 50 - 70 zł (nie pamiętam dokładnie). W Świdnicy zajmuje się tym jeden z ślusarzy dorabiających klucze.
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 13-12-2009, 21:28
|
|
|
W instrukcji obsługi napisali:
" W celu wyjęcia kluczyka ze stacyjki w samochodach z mechaniczną skrzynią biegów należy obrócić go w położenie <ACC>, wcisnąć i obrócić w położenie <LOCK> i dopiero wyjąć...."
Wygląda zatem, że tomko71 ma rację. |
_________________ " Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi " |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 13-12-2009, 21:59
|
|
|
emkawu napisał/a: | W instrukcji obsługi napisali:
" W celu wyjęcia kluczyka ze stacyjki w samochodach z mechaniczną skrzynią biegów należy obrócić go w położenie <ACC>, wcisnąć i obrócić w położenie <LOCK> i dopiero wyjąć...."
Wygląda zatem, że tomko71 ma rację. | patrz na daty... |
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 14-12-2009, 20:19
|
|
|
Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi
Ale jak ktoś teraz będzie miał podobny problem, to sobie poczyta (być może) i będzie wiedział, że stacyjka tak właśnie działa |
_________________ " Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi " |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 14-12-2009, 23:58
|
|
|
emkawu napisał/a: | Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi
Ale jak ktoś teraz będzie miał podobny problem, to sobie poczyta (być może) i będzie wiedział, że stacyjka tak właśnie działa | Spokojnie, ja sie nie gniewam |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-01-2016, 13:04
|
|
|
A ja mam taki problem, że kluczyk się zacina już próbując go przekręcić z pozycji "0" (zero). Tak jakby kierownica się zablokowała, ale ruszanie ją nic nie daje. Trzeba przekręcać kluczyk na siłę (co nie jest łatwe, bo przecież plastik na tych kluczykach jest wykonany z g....a). Im większy mróz tym ciężej działa. Psiknąłem do środka stacyjki WD-40 i jest nieco lepiej, ale niewiele. Czy to typowa przypadłość SS i Carism, co można z tym zrobić? |
|
|
|
 |
|