Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ4A 1.6] olej i wymiana
Autor Wiadomość
geolog111 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 96-04
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2009, 16:02   [CJ4A 1.6] olej i wymiana

jakim kluczem odkręcić korek spustu oleju i czy są z tym jakieś problemy?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2009, 16:19   

Klucz 17 lub 19. Żadnych problemów czy komplikacji nie ma.

jAZZMAN 
Mitsumaniak

Auto: Samochód mam czterokołowy.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2009, 17:45   

Przy dokręceniu uważaj aby nie przekręcić gwintu bo wtedy się narobi ambaras. Mi się nie zdarzyło... bądź delikutaśny.

Zanim wkręcisz korek z powrotem wytrzyj go z ewentualnych zanieczyszczeń czystą szmatką - łatwiej Ci się potem wkręci. To samo proponuję zrobić z gwintem miski olejowej.

Olej spuszczamy na ciepłym silniku (ale się nie poparz, to nie frytkownica i nie musi być 150 stopni :) ).

Jak będziesz odkręcał filtr to możne być zapieczony (ja u siebie nie miałem takiego problemu i odkręciłem ręką). Do odkręcenia zapieczonego filtru jest specjalny klucz (pręt z łańcuchem rowerowym :) - tak w uproszczeniu). Kiedyś widziałem jak gość nie miał narzędzia i wbił zaostrzony pręt w filtr i tym odkręcił (nie polecam tej metody).

Gdy wymieniałem olej to nim wkręcie filtr i korek przepłukałem wlewając niewielką ilością czystego oleju.

Tuż przed przykręceniem filtra zamocz palce w oleju i przetrzyj uszczelkę.

Nie miałem problemów z pierwszą samodzielną wymianą oleju - powodzenia :)

Odpowiedz do tematu