Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Układ hamulcowy!
Autor Wiadomość
pw34
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 14:16   [ALL] Układ hamulcowy!

Musze wymienic tarcze i klocki w swoim colcie z 1993 roku, przod i tyl. Co polecacie na przod, a co na tyl? Moze macie jakies namiary na tanie tarcze i klocki w sieci? Jakie samochody maja takie same wymiary tarcz jak colt, bo na przyklad ebc nie ma chyba tarcz sportowych do colta?
Ostatnio zmieniony przez harpagan 26-01-2008, 01:02, w całości zmieniany 1 raz  

leser
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 14:35   

do colta wpełni wystarczą ATE, ewentualnie TRW Lucas
do tego klocki Textar, ATE, Ferodo Premier, TRW, EBC i będzie miód

allkajda
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2008, 20:28   

ja ci polecam klocki byle jakie ( tylko nowe i na przód i na tył ) uwierz mi tez hamują tylko moga sie szybciej zetrzec od jakichs droższych, a tarcze najlepiej seryjne bo konstruktorzy takie przewidzieli i stwierdzili że bedzie ok . Pozdro

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-01-2008, 20:38   

klocki textara mam u siebie i myślałem że bedzie lepiej. hamulce są takie sobie, pylą na alumy dość mocno ale przynajmniej nie piszczą nawet po konkretnym rozgrzaniu. cena ok 70 pln z wysyłką
allkajda napisał/a:
ja ci polecam klocki byle jakie ( tylko nowe i na przód i na tył ) uwierz mi tez hamują tylko moga sie szybciej zetrzec od jakichs droższych, a tarcze najlepiej seryjne bo konstruktorzy takie przewidzieli i stwierdzili że bedzie ok . Pozdro
Twoja odpowiedź jest bardzo pomocna

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 31-01-2008, 23:20   

allkajda napisał/a:
ja ci polecam klocki byle jakie ( tylko nowe i na przód i na tył ) uwierz mi tez hamują
Nie wierzę Ci.
Jogurt napisał/a:
klocki textara mam u siebie i myślałem że bedzie lepiej. hamulce są takie sobie, pylą na alumy dość mocno
Zgadza się. Miałem takie zanim założyłem ATE. Skuteczność hamulcy powiedziałbym nawet lepsza niż teraz jest. Za to ATE prawie nic nie pylą, ale piszczą zimne :?

leser
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 12:17   

allkajda napisał/a:

Twoje rady są za przeproszeniem ale takie same jak Twoja xywka - dla samobójców.

Testowałem klocki od 40 do 380zł za parę i różnica jest odczuwalna,
szczególnie po rozgrzaniu tarcz i klocków, gdzie tanie zamienniki szły z dymem a skutczność hamowania stawała sie śmiesznie niska.

Na hamulcach nikomu sie nie udało jeszcze zaoszczędzić,
jak dla mnie to priorytet bezpieczeństwa.

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 01-02-2008, 15:31   

Znajomy mechanik (znany tu niektorym Piotrek Masicz) polecil mi klocki KASHIYAMA, cena ok 80zl za komplet na 1 oś. I okazalo sie, ze wybor swietny, nie piscza, swietnie hamuja.

mugen
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 16:24   

pawela napisał/a:
Znajomy mechanik (znany tu niektorym Piotrek Masicz) polecil mi klocki KASHIYAMA, cena ok 80zl za komplet na 1 oś. I okazalo sie, ze wybor swietny, nie piscza, swietnie hamuja.

u mnie sie nie sprawdzily po paru hamowaniach puchly i bylo po jezdzie

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2008, 19:46   

mugen napisał/a:
pawela napisał/a:

u mnie sie nie sprawdzily po paru hamowaniach puchly i bylo po jezdzie

Dziwne, bo u mnie sprawuja sie znakomicie, niedawno startowalem Coltem w KJSie i hamulce jak zwykle byly jak zyletki, rowniez po kilku okrazeniach toru.

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 01-02-2008, 20:34   

pawela napisał/a:
Dziwne, bo u mnie sprawuja sie znakomicie, niedawno startowalem Coltem w KJSie i hamulce jak zwykle byly jak zyletki, rowniez po kilku okrazeniach toru.

Hamujesz troche lewa noga?
Trzy cztery szybsze zakrety i na kashiyamach zapominalem ze mam hamulce

Tyle ze to jedyny problem tych klockow, bo uczciwie musze przyznac ze dopoki sie nie zagotuja to hamuja lepiej niz sporo super markowych produktow

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2008, 21:15   

harpagan napisał/a:

Hamujesz troche lewa noga?

Czasem tak, ale tylko gdy mam pewnosc ze nic za mna nie jedzie, bo zazwyczaj wciskam jak sprzeglo :D

harpagan napisał/a:
Trzy cztery szybsze zakrety i na kashiyamach zapominalem ze mam hamulce

Hmhmhmh... no jak na razie ciezko mi sie zgodzic, kashiyamy mam zamontowane od listopada, zdarzyly sie juz dotrzec i od tamtej pory jest naprawde super.

harpagan napisał/a:
Tyle ze to jedyny problem tych klockow, bo uczciwie musze przyznac ze dopoki sie nie zagotuja to hamuja lepiej niz sporo super markowych produktow

wg mojej skromnej wiedzy to plyn sie moze zagotowac, ale to juz trzeba niezle zmeczyc uklad :P ja do tej pory tak nie szalalem, szkoda auta.

Levyspor
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 22:45   

Ja kupiłem u Japaneze tarcze Lucas i klocki Ferodo, wymieniłem na przodzie i płyn hamulcowy ATE. Z tyłu z tego co się orientuję są hamulce bębnowe i w nich się wymienia szczęki co jakiś czas. (zanim się wymienia tył to przód się ze trzy razy zmienia podobno). Poprawcie mnie jeśli sieje jakąś herezję. Ja z konfiguracji posiadanej póki co jestem zadowolony.

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 02-02-2008, 15:13   

Levyspor napisał/a:
(zanim się wymienia tył to przód się ze trzy razy zmienia podobno). Poprawcie mnie jeśli sieje jakąś herezję.
dobrze piszesz

Milosz_GLXi
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2008, 15:40   

To i ja dorzuce swoje 5 groszy. W Volvo testowalem rozne rodzaje od jakis tanich Racim, przez Ferodo Textary do EBC. I wg mnie nie ma lepszych klockow od EBC. Oczywiscie mowie o zwyklych seriach. EBC czarne, hamowaly zawsze dobrze i z kazdych predkosci. Przy dociskaniu lewa hamulec nie puchl. Mysle ze drugie pod wzgledem czystko odczuciowym sa ferodo ale textary hamuja podobnie. Z tanimi klockami juz dawno dalem sobie spokoj. Za szybko jezdze :mrgreen:

Odpowiedz do tematu