[ALL] Układ hamulcowy! |
Autor |
Wiadomość |
pw34 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2008, 14:16 [ALL] Układ hamulcowy!
|
|
|
Musze wymienic tarcze i klocki w swoim colcie z 1993 roku, przod i tyl. Co polecacie na przod, a co na tyl? Moze macie jakies namiary na tanie tarcze i klocki w sieci? Jakie samochody maja takie same wymiary tarcz jak colt, bo na przyklad ebc nie ma chyba tarcz sportowych do colta? |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 26-01-2008, 01:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2008, 14:35
|
|
|
do colta wpełni wystarczą ATE, ewentualnie TRW Lucas
do tego klocki Textar, ATE, Ferodo Premier, TRW, EBC i będzie miód |
|
|
|
 |
allkajda [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 20:28
|
|
|
ja ci polecam klocki byle jakie ( tylko nowe i na przód i na tył ) uwierz mi tez hamują tylko moga sie szybciej zetrzec od jakichs droższych, a tarcze najlepiej seryjne bo konstruktorzy takie przewidzieli i stwierdzili że bedzie ok . Pozdro |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 31-01-2008, 20:38
|
|
|
klocki textara mam u siebie i myślałem że bedzie lepiej. hamulce są takie sobie, pylą na alumy dość mocno ale przynajmniej nie piszczą nawet po konkretnym rozgrzaniu. cena ok 70 pln z wysyłką
allkajda napisał/a: | ja ci polecam klocki byle jakie ( tylko nowe i na przód i na tył ) uwierz mi tez hamują tylko moga sie szybciej zetrzec od jakichs droższych, a tarcze najlepiej seryjne bo konstruktorzy takie przewidzieli i stwierdzili że bedzie ok . Pozdro | Twoja odpowiedź jest bardzo pomocna |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-01-2008, 23:20
|
|
|
allkajda napisał/a: | ja ci polecam klocki byle jakie ( tylko nowe i na przód i na tył ) uwierz mi tez hamują | Nie wierzę Ci. Jogurt napisał/a: | klocki textara mam u siebie i myślałem że bedzie lepiej. hamulce są takie sobie, pylą na alumy dość mocno | Zgadza się. Miałem takie zanim założyłem ATE. Skuteczność hamulcy powiedziałbym nawet lepsza niż teraz jest. Za to ATE prawie nic nie pylą, ale piszczą zimne |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 12:17
|
|
|
allkajda napisał/a: | ja ci polecam klocki byle jakie ( tylko nowe i na przód i na tył ) uwierz mi tez hamują tylko moga sie szybciej zetrzec od jakichs droższych, a tarcze najlepiej seryjne bo konstruktorzy takie przewidzieli i stwierdzili że bedzie ok . Pozdro |
Twoje rady są za przeproszeniem ale takie same jak Twoja xywka - dla samobójców.
Testowałem klocki od 40 do 380zł za parę i różnica jest odczuwalna,
szczególnie po rozgrzaniu tarcz i klocków, gdzie tanie zamienniki szły z dymem a skutczność hamowania stawała sie śmiesznie niska.
Na hamulcach nikomu sie nie udało jeszcze zaoszczędzić,
jak dla mnie to priorytet bezpieczeństwa. |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-02-2008, 15:31
|
|
|
Znajomy mechanik (znany tu niektorym Piotrek Masicz) polecil mi klocki KASHIYAMA, cena ok 80zl za komplet na 1 oś. I okazalo sie, ze wybor swietny, nie piscza, swietnie hamuja. |
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 16:24
|
|
|
pawela napisał/a: | Znajomy mechanik (znany tu niektorym Piotrek Masicz) polecil mi klocki KASHIYAMA, cena ok 80zl za komplet na 1 oś. I okazalo sie, ze wybor swietny, nie piscza, swietnie hamuja. |
u mnie sie nie sprawdzily po paru hamowaniach puchly i bylo po jezdzie |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-02-2008, 19:46
|
|
|
mugen napisał/a: | pawela napisał/a: | Znajomy mechanik (znany tu niektorym Piotrek Masicz) polecil mi klocki KASHIYAMA, cena ok 80zl za komplet na 1 oś. I okazalo sie, ze wybor swietny, nie piscza, swietnie hamuja. |
u mnie sie nie sprawdzily po paru hamowaniach puchly i bylo po jezdzie |
Dziwne, bo u mnie sprawuja sie znakomicie, niedawno startowalem Coltem w KJSie i hamulce jak zwykle byly jak zyletki, rowniez po kilku okrazeniach toru. |
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 01-02-2008, 20:34
|
|
|
pawela napisał/a: | Dziwne, bo u mnie sprawuja sie znakomicie, niedawno startowalem Coltem w KJSie i hamulce jak zwykle byly jak zyletki, rowniez po kilku okrazeniach toru. |
Hamujesz troche lewa noga?
Trzy cztery szybsze zakrety i na kashiyamach zapominalem ze mam hamulce
Tyle ze to jedyny problem tych klockow, bo uczciwie musze przyznac ze dopoki sie nie zagotuja to hamuja lepiej niz sporo super markowych produktow |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-02-2008, 21:15
|
|
|
harpagan napisał/a: |
Hamujesz troche lewa noga? |
Czasem tak, ale tylko gdy mam pewnosc ze nic za mna nie jedzie, bo zazwyczaj wciskam jak sprzeglo
harpagan napisał/a: | Trzy cztery szybsze zakrety i na kashiyamach zapominalem ze mam hamulce |
Hmhmhmh... no jak na razie ciezko mi sie zgodzic, kashiyamy mam zamontowane od listopada, zdarzyly sie juz dotrzec i od tamtej pory jest naprawde super.
harpagan napisał/a: | Tyle ze to jedyny problem tych klockow, bo uczciwie musze przyznac ze dopoki sie nie zagotuja to hamuja lepiej niz sporo super markowych produktow |
wg mojej skromnej wiedzy to plyn sie moze zagotowac, ale to juz trzeba niezle zmeczyc uklad ja do tej pory tak nie szalalem, szkoda auta. |
|
 |
Levyspor [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 22:45
|
|
|
Ja kupiłem u Japaneze tarcze Lucas i klocki Ferodo, wymieniłem na przodzie i płyn hamulcowy ATE. Z tyłu z tego co się orientuję są hamulce bębnowe i w nich się wymienia szczęki co jakiś czas. (zanim się wymienia tył to przód się ze trzy razy zmienia podobno). Poprawcie mnie jeśli sieje jakąś herezję. Ja z konfiguracji posiadanej póki co jestem zadowolony. |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 02-02-2008, 15:13
|
|
|
Levyspor napisał/a: | (zanim się wymienia tył to przód się ze trzy razy zmienia podobno). Poprawcie mnie jeśli sieje jakąś herezję. | dobrze piszesz |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
Milosz_GLXi [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2008, 15:40
|
|
|
To i ja dorzuce swoje 5 groszy. W Volvo testowalem rozne rodzaje od jakis tanich Racim, przez Ferodo Textary do EBC. I wg mnie nie ma lepszych klockow od EBC. Oczywiscie mowie o zwyklych seriach. EBC czarne, hamowaly zawsze dobrze i z kazdych predkosci. Przy dociskaniu lewa hamulec nie puchl. Mysle ze drugie pod wzgledem czystko odczuciowym sa ferodo ale textary hamuja podobnie. Z tanimi klockami juz dawno dalem sobie spokoj. Za szybko jezdze |
|
|
|
 |
|