|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
problem z wtryskiwaczami paliwa?! |
Autor |
Wiadomość |
pafko [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2008, 12:08 problem z wtryskiwaczami paliwa?!
|
|
|
witam wszystkich,
może zechcecie mi pomóc!
colt 1.3 lpg [CJO] 96-04
problem w moim mitsubishi colt polega na tym, że strasznie przerywa podczas jazdy (szczególnie przy starcie i na 2 biegu) muszę go wtedy bardziej przygazowac a czasami wysprzęglić bo nie chcę coby mi zgasł na środku ulicy
(bywa też że nie pali jak jest deszczowo - tak zdarzyło sie już 2 razy)
w związku z przerywaniem mechanik stwierdził po podłączeniu do swojego kompa że to wtryskiwacze paliwa
wydatek jest dość duży bo w serwisie mówią że jeden kosztuje 850 pln
wolałbym uniknąć tego w tym momencie i najpierw wykluczyc inne możliwości
wiem też że może byc to przyczyna przewodów WN lub świec - to też będę diagnozował
wkrótce z mechanikiem
jest jakis inny sposób by przekonać się czy rzeczywiście wina leży po stronie wtryskiwaczy paliwa i czy ewentualnie ktoś miał podobny problem
gdzie mogę kupić uzywane wtryskiwacze
yo |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21940 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 05-02-2008, 13:12
|
|
|
Najpierw wymień świece, jak nie pomoże to kable WN i jeśli nie będzie poprawy to dopiero możesz szukać w układzie zasilania. Objawy pasują jak ulał do problemów z układem zapłonowym: pafko napisał/a: | bywa też że nie pali jak jest deszczowo - tak zdarzyło sie już 2 razy |
pafko napisał/a: | strasznie przerywa podczas jazdy (szczególnie przy starcie i na 2 biegu) |
|
|
|
|
 |
Stanleydebik [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2008, 18:41
|
|
|
Dokładnie to co Kolega radzi. Ja też na to stawiam |
|
|
|
 |
pabloo2000 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2008, 20:22
|
|
|
dokładnie, mechanik nie mógł stwierdzić uszkodzenia wtryskiwaczy komputerem, a juz napewno bez ich wymontowania. No chyba ze mają zwarcie lub przerwany obwód co się raczej nie zdarza. |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2008, 20:47
|
|
|
a sprawdzales filtr paliwa? moze zacznijmy od tych najtanszych spraw |
|
|
|
 |
pafko [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2008, 14:05
|
|
|
dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
sprawa się rozwiązała...
przypomnę, że mechanik do którego się udałem zdiagnozował komputerowo problemy z wtryskiwaczami - jako że miał stary silnik (chyba od colta) zaproponował że za 600 wymieni mi te wtryskiwacze
za Waszą namową zacząłem sprawdzać krok po kroku: wymieniłem kable WN, świece, itp
bez efektu - dalej bez mocy i praca silnika jak traktor
byłem juz prawie zdecydowany by wymienić te wtryskiwacze
ale na szczęście się wstrzymałem
czasem warto przeczekać !!!
postanowiłem zasięgnąć jeszcze porady u kilku innych mechaników.
w efekcie pierwszy z nich zadecydował, że nie pracuje cylinder i że jest do wymiany
naprawa 1500pln
trochę się przestraszyłem ale cóż...
spróbowałem drugiego mechanika za namową kumpla i co się okazało
jeden z przewodów wtryskiwaczy (nie wiem czy elektroniczny czy jakiś inny) był przerwany co w efekcie powodował brak jego należytego funkcjonowania
zapłaciłem 330 pln i pistolet póki co bryka jak przedtem
dziękuję jeszcze raz za pomoc
yo
pafko |
|
|
|
 |
|
|