Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJxA] Dziwne brzęczenie po zgaszeniu silnika
Autor Wiadomość
piekus
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 14:58   [CJxA] Dziwne brzęczenie po zgaszeniu silnika

Witam!
Od niedawna jestem posiadaczem Colta 1.3 12V, wersja GL, 1996r.( wkrótce coś więcej o nim). Po przejechaniu jakiegoś odcinka, gdy auto już stoi i jest zgaszone, po kilku minutach słychać takie buczenie, jakby z tyłu, ale nie jestem pewien. Trwa to kilka sekund. Miał ktoś z was takie objawy? I jeszcze takie drugie pytanie, można czymś przesmarować mechanizm podnoszenia fotela, jeśli tak to czym, bo chyba nikt go często nie używał i jest zapieczony?
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 18-11-2009, 18:39, w całości zmieniany 2 razy  

KGano
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 15:27   

Po zgaszeniu silnika? Gdzie dokładnie? W okolicach rury wydechowej?
Dziwy :badgrin:

piekus
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 15:43   

No tak, po zgaszeniu i po kilku minutach od skończonej jazdy :) Dziwne naprawde, tak jakby sie coś rozbrajało, ciężko określić, jakiś silniczek??

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-09-2007, 17:11   

Pompa paliwa się odzywa. Może paliwo wraca do zbiornika.

piekus
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 23:13   

Gdzieś wyczytałem o "filtrze wirowym oleju", słyszeliście o czymś takim? Może jakiś płyn (wspomagania) podczas jazdy "dostaje" większego ciśnienia, i na postoju jest ono zmniejszane? :rolleyes:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 11-09-2007, 23:47   

piekus napisał/a:
Gdzieś wyczytałem o "filtrze wirowym oleju", słyszeliście o czymś takim? Może jakiś płyn (wspomagania) podczas jazdy "dostaje" większego ciśnienia, i na postoju jest ono zmniejszane? :rolleyes:

Wirowy (odśrodkowy) filtr oleju był w Fiacie 126p. W Mitsu tego nie ma. Buczenie to zapewne jakiś silniczek elektryczny. Może pompa może jakiś siłownik od centralnego zamka albo antena elektryczna. Szukaj.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 11-09-2007, 23:57   

W dwóch jajkach 1,3 jakie miałem okazję robić występował taki dziwny odgłos pod maską po zgaszeniu rozgrzanego silnika - na początku myślałem że to silniczek krokowy. Dochodziło to chyba z pochłaniacza par paliwa. Odgłos trwał około 2-3s i powtarzał się kilkakrotnie

cadavar 
Mitsumaniak

Auto: COLT 1.3 GL 97 4G13/CJ1A
Wysłany: 20-10-2009, 17:52   

Co do fotela to radziłbym sprawdzić czy nie puścił Ci spaw. Dzisiaj przeglądałem w Miśku fotel kierowcy i zamiast wisieć z jednej strony puścił spaw i najprawdopodobniej opiera się na płycie podłogowej. Poruszaj fotelem na boki i sprawdź czy z jednej strony nie podnosi się on wyżej. Jak zaobserwowałem coś takiego to ściągnąłem plastik z progu podciągnęłam trochę wykładzinę i zobaczyłem, że spaw jest zerwany. U mnie początkowo objawiało się to skrzypieniem, póki to nie puściło. Zastanawiam się teraz jak to naprawić czy zespawać czy może jakąś poxiliną skleić. Nie wiecie jak ta listwa bod fotelem jest przymocowona w środkowej części auta?

Odpowiedz do tematu