|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.9 DI-D] Łożyska tylnych kół + ręczny |
Autor |
Wiadomość |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 17-02-2008, 11:59 [1.9 DI-D] Łożyska tylnych kół + ręczny
|
|
|
Witam,
czy można tytułowe łożyska wymienić samemu? Czy może trzeba jakiś specjalistycznych narzędzi?
Nie ukrywam, że koszt tychże łożysk (z piastą) jest dość spory i chciałbym je wymienić samemu
Przy okazji zapytam: jak ściąga się tą plastikową osłonę (konsolę) hamulca ręcznego? Czytałem, że są jakieś śrubki, ale niestety nijak nie mogę ich znaleźć...
pozdr. |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2008, 17:23
|
|
|
co do ściągania środkowej konsoli, to:
Masz taki duży "schowek" w kolumnie środkowej, czy podłokietnik - między fotelami? Generalnie to w tym właśnie dużym otworze, na dnie leży guma, którą należy wyciągnąć (polecam zagięty drucik do tego celu), pod tą gumą znajdziesz 2 śrubki. NIE MA żadnych zatrzasków, tylko na tych 2 śrubach się trzyma. Odkręcasz - i masz dostęp do ręcznego
Niedługo będę robił opis demontażu całego tunelu środkowego i kokpitu, to wrzucę fotki, ale jest tego tyle, że nie mam czasu się za to zabrać
Co się stało, że chcesz przy nim grzebać? |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 17-02-2008, 19:49
|
|
|
andy1 napisał/a: |
Co się stało, że chcesz przy nim grzebać? |
Ręczny trzyma tylko w górnej części - być może trzeba naciągnąć linkę. Albo wymienić.
Dzięki za podpowiedź - jutro spróbuję i dodam punkcik "pomógł".
Czy nikt nie wypowie się n/t łożysk z tematu wątku? |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 17-02-2008, 21:24
|
|
|
Dziękuję! Szukałem i jakoś nie znalazłem |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2008, 08:39
|
|
|
Naprawdę nie tak trudno tam dojść, ale ja za pierwszym razem i tak połamałem mocowania
Demontaż trwa max 5 minut i jedyne potrzebne narzędzie do śrubokręt krzyżakowy.
Poszedłem do samochodu porobić fotki, powinny pomóc, tu masz "duży otwór" o którym pisałem, między fotelami:
Dostęp do śrub osłonięty jest gumową "wykładzinką", którą należy podnieść (zagięty drucik lub nożyk jest przydatny do tego celu)
tutaj są uwidocznione te dwie mocujące śrubki:
Jeśli to nie wystarczy i będziesz chciał zdemontować dalszą część, musisz najpierw ściągnąć osłonę drążka zmiany biegów, która jest wciśnięta do konsoli środkowej za pomocą 4 zatrzasków (fioletowe strzałki oznaczają miejsca, w których należy się ich spodziewać, wystarczy ścisnąć jedną lub drugą stronę i wyciągnąć osłonę).
Jak już to zrobisz, możesz ściągnąć gałkę (odkręca się) i ten skórzany mieszek, ale nie jest to konieczne.
Jak już to zrobisz, to czerwonymi strzałkami oznaczone są miejsca przykręcenia przedniej części środkowej konsoli do samochodu - są 4 śrubki, jedna od strony "nóg" pasażera i kierowcy oraz dwie zaraz obok drążka zmiany biegów, które zasłonięte są "tylną" częścią środkowej konsoli. 3 zaznaczyłem czerwonymi strzałkami, jedna jest schowana w "nogach" kierowcy, symetrycznie do tej po stronie pasażera.
Powodzenia! |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 18-02-2008, 18:08
|
|
|
Oczywiście - dałem radę, ale muszę ponowić "naprawę", ponieważ dokręcając śrubkę na maxa (dalej się nie da, bo haczy o pancerz linki) w dalszym ciągu jest mały luz, choć o niebo lepiej niż było.
Podłożę jakąś podkładkę/nakrętkę i będzie git.
Dzięki za pomoc
PS. przy okazji zdejmowania znalazłem 1 euro - będzie na szczęście |
|
|
|
 |
|
|