Przesunięty przez: Gene 06-03-2008, 09:04 |
poziom oleju |
Autor |
Wiadomość |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2008, 21:27 poziom oleju
|
|
|
mam pytanie czy po odpaleniu zimnego silnika swieci sie wam przez moment kontrolka cisnienia oleju.jakies 1-2 sek po uruchomieniu silnika?wydaje mi sie ze na poczatku tak ni ebylo dlatego pytam,a poziom oleju oczywsice mam w normie wg bagnetu |
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2008, 22:08
|
|
|
mugino napisał/a: | mam pytanie czy po odpaleniu zimnego silnika swieci sie wam przez moment kontrolka cisnienia oleju.jakies 1-2 sek po uruchomieniu silnika? |
nie |
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 1640 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28-02-2008, 22:34
|
|
|
u mnie tez nie... gaśnie przy kręceniu rozrusznikiem o ile pamiętam, ale jutro potwierdzę...
pozdro
gasnie na zimnym jakieś 1-2 sek po odpaleniu
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
Ostatnio zmieniony przez Kibloo 29-02-2008, 12:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Czerwien [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2008, 22:45
|
|
|
Lampka ta powinna gasnąć przy około 900 obr./min. Więc jeśli tak jest u Ciebie nie ma powodów do obaw...jeśli jednak zapali się podczas jazdy to od razu stawaj:) |
|
|
|
 |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 29-02-2008, 00:54
|
|
|
nie, podczas jazdy nic sie nie zapala,tylko po uruchomieniu motoru...sprawdze jutro jak z tymi obrotami i ew podjade do serwisu,dzieki wam za info |
|
|
|
 |
Maciej [Usunięty]
|
Wysłany: 29-02-2008, 11:59
|
|
|
Ja niestety mam to samo co "mugino". I również mam wrażenie że na początku tak nie było. W sumie mam dopiero ok.3 tys. km ale to chwilowe świecenie kontrolki ładowania mnie troszeczkę martwi bo nigdy przy innym aucie tak nie było. Wydaje mi sie że powinna zgasnąć zaraz po zakręceniu rozrusznikiem( no chyba że było by z 20 stopni mrozu to potrzeba chwilkę na rozejście się oleju)
[ Dodano: 29-02-2008, 12:01 ]
Poprawka - chodzi oczywiście o kontrolkę smarowania. |
|
|
|
 |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 29-02-2008, 12:17
|
|
|
no to moze tak ma byc?chociaz tez w innych samochodach tak ne mialem |
|
|
|
 |
Maciej [Usunięty]
|
Wysłany: 29-02-2008, 12:46
|
|
|
Może od początku tak było tylko nie zwracałem na to uwagi ale wydaje mi sie że raczej od niedawna a może się mylę. Może naprawdę tak ma być.
"mugino"-a jak juz jest rozgrzany to gaśnie natychmiast po zakręceniu ? |
|
|
|
 |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2008, 02:36
|
|
|
jak jest rozgrzany to gasnie odrazu,ale na tzw cieplym tez na moment sie zapala po starcie...a wskaznik na bagnecie zatopiony prawie na maxa |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 02-03-2008, 23:23
|
|
|
kawałek obwodu oleju masz niestety w takim silniku, a czujka jest umieszczona gdzieś w okolicy wyjścia na panewki, zamin olej się napompuje do ciśnienei odpowiedniego to czujka nie raguje, poza tym zawsze jest jeszcze opóznienie zwiazane z "czasem reakcji" czujnika...
niczym sie nie przejmuj, to jest tylko czysta fizyka. Jak jest ciepły, to olej masz w całym układzie, i wzrost ciśnienia jest szybszy, stąd kontrolka gasnie w czasie krecenia rozrusznikiem (czyli nie zauważasz opóźnienia w zgasnieciu)
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2008, 00:20
|
|
|
ok dzieki |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 03-03-2008, 19:38
|
|
|
tzn przekręcasz kluczyk- kontrolki się zapalają- krecisz rozrusznikiem- kontrolki gasną (w jakiejś kolejności), bo jeśli kontrolka gasnie po zaskoczeniu, a potem zapala sie nawet na chwilę kiedy silnik juz pracuje, no to w takim przypadku to raczej nie jest normalne. kontrolka tak jak pisałem może sie palić przez chwile po odpaleniu, ale potem powinna zgasnąć na stałe, kiedy cisnienie w układzie smarowania wzrosnie, i ewentualnie zapalić się dopiero po wyłączeniu silnika. Mam nadzieje, że w twoim przypadku tak jest.
Pozdrawiam
P.S. Swoja droga za jakieś 2 tygodnie będę w Krakowie przez trzy dni, to możemy się spotkac na jakies piwko, albo coś... odezwę sie jeszcze jak bede miał konkrety
Pozdro |
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2008, 19:59
|
|
|