Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C51A 1.3] Nowy posiadacz colta i problemy ;)
Autor Wiadomość
M_azu_R
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2008, 22:25   [C51A 1.3] Nowy posiadacz colta i problemy ;)

Witam wszystkich! sprawa wyglada nastepujaco, mam 19 lat za okolo 20 dni zdaje prawko i od miesiaca jestem wlascicielem colta c51 1.3 91r z fajnym szyberdachem i lotkami z tylu ;) Colcik przez 6 lat stal bez ruchu, ma 140 tys na liczniku. Mam z nim problem, a teraz nawet kilka... Po 1: colcik szarpie podczas jazdy od razu wylicze co zostalo wymienione w nim:
-pasek rozrzadu
-plyny
-swiece
-kable wysokiego nap
-kopulka+palec
-filtry
-10tego jade po siedzenia ;)
z tego co przeczytalem wina moze lezec w pompie paliwowej, ewentualnie przewody paliwowe, jak sadzicie???

2 sprawa to to, ze przez okolo mies stal bez akumulatora bo moj ojciec wzial go do swojego auta, po podlaczeniu cos sie wali z elektryka bo radio nie dziala, podobnie zegarek i kontrolka otwartych drzwi... co to moze byc z kolei? moze bezpieczniki?

3-niestety samochodzik nie pali na dotyk ;(, sa momenty w kt przekrecam kluczyk i tylko pstryk slysze ale nic sie nie dzieje, nie wydaje zadnego dzwieku, ze zapala ani nic (nie zwracajcie uwagi na okreslenia ale jestem laikiem, mam dopiero od mies samochod :D )

jestem troche pedantyczny i dbam o swoje rzeczy, chcialbym wyszykowac to sliczne autko zanim zrobie nim pierwszy prawdziwy kurs wiec bardzo prosze o pomoc ;)
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 08-03-2008, 23:26, w całości zmieniany 2 razy  

Czerwien
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2008, 22:30   

Sprawdź na początek bezpieczniki:)

gienek
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2008, 23:25   

sprawdz ecu a to ze szrapie mialem tak samo benzyna zle sie podawała sprawdz przewody paliwowe czy nigdzie ni sa dziurawe albo nie dostaja lewego powietrza

M_azu_R
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2008, 23:33   

a w jaki sposob sprawdzic ECU? wiem, ze byl on juz sprawdzany 2-3 mies temu no ale w sumie wtedy tak sie nie dzialo... a wiec w jaki sposob sprawdzic ten ECU?

Hosaka
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2008, 00:02   

hmmm... ja może też sie nie znam, ale... jeśli szarpie, to może być zapowietrzony układ paliwowy - zwłaszcza jak bak stał suchy... no albo może filtr paliwa stary i zaśmiecony??
co do odłączonego aku, to ktoś gdzieś pisał, jak postępować po resecie kompa i jak go nauczyć na nowo "panowania" nad silnikiem :D

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-03-2008, 00:50   

M_azu_R, na początek polecam ci postudiowanie tej strony http://www.mitsubishifan.webpark.pl/ .
M_azu_R napisał/a:
2 sprawa
Sprawdź wszystkie bezpieczniki a w szczególności wartości jakie muszą być zamontowane.
M_azu_R napisał/a:
3
Sprawdź układ dolotowy i przewody paliwowe. Wyczyść przepustnicę. Zalej dobrej benzyny i zrób przepał żeby cały syf spłynął do filtra po czym go wymień (ze 2 razy co 5t km). Do tego regulacja zaworów i ustawienie zapłonu.

M_azu_R
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2008, 10:27   

hm, a wiec tak, samochod odkad stal tak bez ruchu przejechal z 1000 km, filtry zostaly wymienione wszystkie a obroty zostaly wyregulowane ;) zanim zadalem pytanie to postudiowalem troche to forum ;) :D zobacze co z ta przepustnica ;) dzieki za stronke, przyda sie :) tez zagladne do bezpiecznikow, moze kapne sie o co tam chodzi bo nigdy jeszcze nie zagladalem :p

[ Dodano: 06-03-2008, 13:38 ]
dobra, dzis probowalem cos pogrzebac ale niestety nic nie kumam, nie wiem w jaki sposob sprawdzic bezpieczniki, czy sa przepalone? jakis ciemny osad? jezeli o to chodzi to sa czyste. 2 spr nie moge nigdzie znajezc jak sprawdzic ten ECU, poniewaz to moj pierwszy samochod to sie nie znam wiec bardzo bym prosil oprocz "sprawdz cos tam" o podpowiedz jak to zrobic :) nastepna sprawa jest taka, ze nie dziala ten zegarek, radio i kontrolka drzwi ale gdy wsiade do samochodu, zapale go i chwile pochodzi to zaczyna to wszystko sie wlaczac, wydaje mi sie ze to powinno swiecic gdy stacyjka jest na "on" podobnie jak wszystkie swiatla, te mi dzialaja normalnie. prosze o odpowiedz, bede wdzieczny, pozdrawiam. ((dodam, ze nie jestem jakims tepakiem tylko po prostu nie mam pkt zaczepienia, nigdy dotad nie mialem kontaktu z silnikami itp :oops: ))

[ Dodano: 06-03-2008, 13:58 ]
dobra, poprawka, juz wiem jak sprawdzic ECU teraz tylko nie wiem co zrobic z bezpiecznikami i czy to jest rzeczywiscie ich wina bo wkoncu to wszystko wlacza sie tylko ze po uruchomieniu silnika na jakis czas.

gabi
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2008, 16:03   

M_azu_R napisał/a:
nie wiem w jaki sposob sprawdzic bezpieczniki

omomierzem, jak wskazówka omomierza się wychyli, ewentualnie wyswietlacz pokarze jakąś wartość to bezpiecznik sprawny jeżeli nie to do wyżucenia, drugi sposób bateria żaróweczka od latarki i dwa przewody, połącz to wszystko, jak żarówka zaświeci to bezp. sprawny.
- sprawdż końcówki przewodów do tych urządzeń kture Ci nieświecą może są zaśniedziałe. Tyle mogę Ci podpowiedzieć.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 06-03-2008, 16:09   

M_azu_R napisał/a:
tylko nie wiem co zrobic z bezpiecznikami i czy to jest rzeczywiscie ich wina bo wkoncu to wszystko wlacza sie tylko ze po uruchomieniu silnika na jakis czas.
Magia? Bardzo dziwne objawy. Nie wiadomo jak podejść do problemu, musiał byś pojechać do elektromechanika i przelecieć instalkę :D

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Wysłany: 06-03-2008, 18:33   

M_azu_R napisał/a:
;(, sa momenty w kt przekrecam kluczyk i tylko pstryk slysze ale nic sie nie dzieje, nie wydaje zadnego dzwieku, ze zapala ani nic
kiedyś miałem to samo , pomagało ( przez krótki czas ) postukanie w rozrusznik . Wymiana szczotek usunęła problem :)

Odpowiedz do tematu