Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pewnie w TV widzieliscie-a tak było w realu.
Autor Wiadomość
gumas_72
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2008, 13:19   Pewnie w TV widzieliscie-a tak było w realu.

OŚWIADCZENIE STOWARZYSZNIA KIBICÓW GKS-U KATOWICE „SK1964” DOTYCZĄCE WYDARZEŃ Z TARNOWA I KRAKOWA W DNIACH 22 I 23 MARCA

Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice „SK 1964”, reprezentujące wszystkich kibiców naszego klubu, pragnie ustosunkować się do pojawiającej się w mediach informacji na temat wydarzeń z dni 22 i 23 marca.

Z relacji przedstawianej w środkach masowego przekazu możemy dowiedzieć się, iż zatrzymano 39 kibiców, którzy w dniu 22.03.2008 na dworcu kolejowym w Tarnowie zaatakowali policję „ochraniającą pociąg”.

Niestety nie poinformowano o przyczynie, która wywołała ten atak. Kibic naszego klubu został brutalnie poturbowany przez funkcjonariuszy prawa, gdy przechodził z jednego wagonu do drugiego. Ta policyjna prowokacja wywołała opisane w mediach wydarzenie.

Jako Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice „SK 1964” ubolewamy nad rozwojem wypadków oraz zdecydowanie potępiamy akty wandalizmu i chuligaństwa. Należy, jednak zadać sobie pytanie: „Czy policja, mieniąca się stróżami prawa, swoim zachowaniem nie spowodowała całego zajścia?”. Duża cześć winy za zaistniałe wydarzenia leży po stronie funkcjonariuszy. Prawdę tą media umyślnie (?) starały się przemilczeć.

Z wielkim zdziwieniem odebraliśmy także brak informacji w relacjach mediów, jak wyglądało zatrzymanie podejrzanych kibiców.

Pociąg został zatrzymany na stacji Kraków – Mydlinki. Tam na kibiców GKS-u Katowice czekały już wzmożone oddziały prewencji. Policjanci używając gumowych pałek oraz gazu wdarli się do wynajętego przez nas pociągu i sterroryzowali wszystkich fanów każąc im się kłaść na ziemię w wąskich przedziałach. Temu rozkazowi towarzyszyły liczne ciosy pałką, gazowanie, kopanie, uderzenia pięścią oraz słowne obrażanie. Następnie kilku zamaskowanych policjantów weszło do każdego przedziału i wybierało osoby, które rzekomo uczestniczyły w zajściach w Tarnowie. Wskazani byli wywlekani z pociągu i następnie katowani gumowymi pałkami po całym ciele. Wszyscy oni zostali następnie przewiezieni do komendy w Tarnowie.

Po dłuższym czasie mundurowi zaczęli wyciągać kibiców - grupami - po kilkanaście osób, na całkowicie ciemny peron (oświetlone było jedynie miejsce gdzie robiono zdjęcia). Zdecydowana większość sympatyków naszego klubu (zaraz po spisaniu danych) została siłą zmuszona do położenia się w ciemnym miejscu na peronie, gdzie dochodziło do iście dantejskich scen: uderzanie, poniżanie, skakanie po plecach czy plucie to tylko wybrane metody "rozrywki", którą zafundowali sobie młodzi stróże prawa z krakowskiej oraz tarnowskiej policji. Najbardziej dziwi fakt, że wszystko działo się za przyzwoleniem wysokich rangą funkcjonariuszy, oraz policjantów nieumundurowanych, którzy legitymowali kibiców. Na zakończenie ponownie wszyscy dostawali ciosy gumowymi pałkami, a następnie zostali wpędzeni z powrotem do pociągu. Wcześniej wszystkie przedziały zostały przeszukane przez policję (przy okazji przeszukania funkcjonariusze kradli szaliki, czapki oraz pieniądze kibicom) oraz zagazowane. Oczywiście dalej wszyscy zmuszeni byli leżeć na podłodze.

Ogólnie ponad sześciuset kibiców GKS-u Katowice spędziło pięć godzin leżąc na ziemi. Byli bici, poniżani, okradani oraz gazowani. Katowano wszystkich, bez żadnych wyjątków. Jeden z kibiców otrzymał ponad 20 uderzeń pałką w górne partie ciała, i od tragedii uratował go jedynie fakt, iż pałka w pewnym momencie najzwyczajniej się złamała. :shock: Kilka chwil później funkcjonariusz, który dokonał tego samosądu ukradł pieniądze z portfela na oczach kilkudziesięciu osób będących w tym samym wagonie. Policyjną pałką dostała nawet jedna z dziewczyn jadących na mecz. Wśród katowanych kibiców była osoba mająca astmę, która inhalatora mogła użyć dopiero po dłuższym czasie. Również kilka innych osób, cierpiących na różne choroby, przez bierność policjantów było narażonych na utratę zdrowia i życia. Bezpodstawnie zatrzymano młodego kibica, którego dręczono psychicznie. Jeden z organizatorów wyjazdu i pracowników klubu GKS Katowice, który wyszedł porozmawiać z policją został brutalnie pobity oraz okradziony z pieniędzy wyjazdowych – 4 tys. złotych. Kilkadziesiąt osób zostało pozbawionych wolności na okres 48 godzin i spędziło święta wielkanocne na komendzie. Trzydziestu zostanie w areszcie przez najbliższe trzy miesiące. Oprócz zeznań policjantów nie ma żadnych innych dowodów.

Z godziny na godzinę otrzymujemy coraz bardziej niepokojące informacje dotyczące zatrzymanych kibiców. Rodziny podejrzanych po wczorajszej wizycie w tarnowskiej prokuraturze nie mają wątpliwości, ze ich bliscy byli w areszcie dotkliwie pobici. Niektórym z nich zabrano ubrania oraz wyłączono ogrzewanie w celach. Adwokaci podejrzanych podkreślają skandaliczne zachowanie zarówno policji, jak i pracy tarnowskiego sadu. Absurdem najwyższego stopnia jest niechęć poinformowania rodzin podejrzanych o aktualnym miejscu przebywania ich bliskich - zostali oni rozwiezieni po aresztach w całym województwie małopolskim.

Zastanawiający jest fakt, iż równo z pojawieniem się oddziałów policji na dworcu kolejowym w Tarnowie pojawiła się także ekipa telewizyjna, natomiast podczas „pacyfikacji” pociągu telewizja nie dojechała, mając na to, co najmniej dwa razy więcej czasu. Zbieg okoliczności? Czy może policja nie zgodziła się na obecność kamer, które mogłyby przeszkodzić w radosnym katowaniu kibiców? A może to telewizja nie chciała pokazać prawdy?

Polskie prawo cechuje między innymi zasada domniemania niewinności. Jak ona ma się do wydarzeń z Krakowa i Tarnowa? „Sprawiedliwość” wymierzono siłą, bez dowodów i procesu, kierując się nienawiścią do kibiców. Jak dużo jeszcze czasu musi upłynąć, nim policja oprócz zmiany nazwy z milicji, zmieni także swoje postępowanie i sposób podejścia do obywateli?

Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice „SK 1964” rozważa wniesienie sprawy o pobicie do prokuratury. Wszyscy skatowani kibice poddali się obdukcji lekarskiej. Jesteśmy także w posiadaniu filmów, kręconych aparatami komórkowymi, a wskazujących na winę funkcjonariuszy. Głęboko wierzymy, iż policjanci, którzy dopuścili się powyższych przestępstw zostaną ukarani.

Pragniemy także przypomnieć, iż kibice organizują wiele akcji charytatywnych oraz pozytywnie promują klub GKS Katowice. Ubolewamy nad wydarzeniami z tych dwóch dni, mając nadzieję, iż nie będziemy kojarzeni, jako chuligani tylko jak kibice działający pozytywnie na rożnych płaszczyznach życia społecznego.

Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice „SK 1964”

jest na to jedno słowo-SS-mani ch... wam w d... :!:

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2008, 14:18   

zazwyczaj burdy na boiskach rozpoczynają policjanci ale sie o tym nie mówi :!: :!: :!:

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2008, 14:22   

Też zauważyłem, że główne burdy na meczach (czy w trakcie transportu) to kibice z policjantami, którzy to niestety sami te burdy wywołują, a czują się bez karni, bo za nimi idzie prawo. Kupel (idiota) kiedyś chciał się dostać do policji i najbardziej właśnie nie mógł się doczekać czasu spędzonego w prewencji, gdyż uważał, że będzie mógł bezkarnie nap....ać kiboli.
Sam byłem kiedyś świadkiem, jak za niecenzuralne okrzyki "policjant" uderzył pałką dziewczynę w twarz :shock:

... Nie chcę nikogo obrazić na tym forum, ale dla mnie 70/80% policjantów/strażaków miejskich/ochroniarzy itp, to ludzie z .... "wypaczonym rozumkiem" ... przypuszczam, że ma to duży związek z wysokością wynagrodzeń tych służb.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

gumas_72
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2008, 18:15   

a tu forum zomowskie: :shock: :finga:

http://www.ifp.pl/index.p...er=asc&start=15

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 25-03-2008, 22:27   

gumas,
Czy to oświadczenie, które cytujesz ujrzało gdziekolwiek światło dzienne. Nie sądzę, aby media (prywatne) nie były zainteresowane tym, jak było naprawdę.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 25-03-2008, 22:28   

zomowcy to debile.
zawsze tak bylo i zawsze tak bedzie.
jak przeczytalem to relacje kibicow Gieksy, to od razu skojarzyl mi sie mecz u nas z Ruchem, gdzie te malpy strzelaly i gazowaly wszystkich i wszystko nie patrzac, czy to chuligan, dzieciak, czy kobieta w ciazy.
normalnie manewry sobie urzadzaja.

mam nadzieje, ze dobiora sie tym skurwysynom do dupska i ze poniosa konsekwencje swojego zwyrodnialstwa.

...po co mu ta druga pała?
bo ta własna jest za mała !

[ Dodano: 25-03-2008, 22:31 ]
JCH napisał/a:
Nie sądzę, aby media (prywatne) nie były zainteresowane tym, jak było naprawdę.

JCH, hehe, w tej kwestii nie ma czegos takiego jak media prywatne (bo w innych, jak trzeba np. obrzucic kogos blotem, sa i owszem).

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2008, 23:38   

Sruba napisał/a:
mam nadzieje, ze dobiora sie tym *cenzura* do dupska i ze poniosa konsekwencje swojego zwyrodnialstwa.
Nikt nic nie zmieni i nie beknie - chyba że ktoś posiadałby nagranie jak pałowali tego kolesia od którego sie wszystko zaczęło-->inaczej brak opcji :!: :!:

gumas_72
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2008, 08:58   

JCH napisał/a:
gumas,
Czy to oświadczenie, które cytujesz ujrzało gdziekolwiek światło dzienne. Nie sądzę, aby media (prywatne) nie były zainteresowane tym, jak było naprawdę.

za 3 min w tvn24 ma być coś

a tak niezły szum powstaje :D :!:

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 26-03-2008, 12:51   

Własnie dlatego nie toleruje policji w 80% to Bezmózgie roboty, bez umiejętnosci myslenia.
Kiedys jezdziłem na mecze z ruchem i 90%, prowokacji to robiła policja :x

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 26-03-2008, 15:34   

Morfi napisał/a:
Własnie dlatego nie toleruje policji w 80% to Bezmózgie roboty

he heh e to samo można powiedzieć o kibicach, zależy z jakiego punktu widzenia patrzysz. Długo mieszkałem w Krk przy stadionie Wisły, i widziałem co kibice potrafią, nawet gdy policji nie ma w pobliżu. Wszyscy biedni nieszczęśliwi. Jedni warci drugich, zadymiarze i tyle.....

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

gumas_72
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2008, 20:08   

głos ludu :D

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 27-03-2008, 06:53   

Adaho_krak, Musze sie z Toba zgodzić. Ale może 60% kibiców jest takich.
Teraz zauwarzyłem, że na mecze zaczynaja przychodzic kobiety z mężami i zaczyna być znośnie (Mowa o Ruchu Chorzów) i tez duzo zależy z Kim sie gra :D

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Dresu
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2008, 08:42   

Biedni "kibice" oberwali od policji - tragedia. A kamienie to leciały razem z deszczem. Powinni się cieszyc że było tylko pałowanie, bo ja bym strzelał.

gumas_72
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2008, 11:03   

Dresu napisał/a:
Biedni "kibice" oberwali od policji - tragedia. A kamienie to leciały razem z deszczem. Powinni się cieszyc że było tylko pałowanie, bo ja bym strzelał.

:shock:
to sie do policji zapisz :!: i do lekarza :mrgreen:

poczytaj to prawie jak koledzy
http://www.ifp.pl/index.p...ewtopic&t=27312

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 27-03-2008, 12:35   

W TV byl juz troche "pilniej przygotowany" material. Wytlumaczcie mi tylko dlaczego pociag zostal zatrzymany-podobno przy pomocy hamulca bezpieczenstwa, na dworcu w Tarnowie?

Odpowiedz do tematu