Demontaż plastikowej osłony i zderzaka L200 06 montaż Asfira |
Autor |
Wiadomość |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 09:00 Demontaż plastikowej osłony i zderzaka L200 06 montaż Asfira
|
|
|
Witam serdecznie w ten piękny wiosenny poranek. Zamierzam zamontować osłony Asfira na moim misiu i obawiam się , że może się okazać konieczny demontaż zderzaka i plastikowej osłony na nim zawieszonej oraz jakiś drobna modyfikacja tych elementów. Czy może ktoś "walczył" już z tym i mógłby udzielić mi cennych wskazówek. Również odnośnie montażu samego Asfira. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 15:04 Re: Demontaż plastikowej osłony i zderzaka L200 06 montaż As
|
|
|
Bartman napisał/a: | Witam serdecznie w ten piękny wiosenny poranek. Zamierzam zamontować osłony Asfira na moim misiu i obawiam się , że może się okazać konieczny demontaż zderzaka i plastikowej osłony na nim zawieszonej oraz jakiś drobna modyfikacja tych elementów. Czy może ktoś "walczył" już z tym i mógłby udzielić mi cennych wskazówek. Również odnośnie montażu samego Asfira. Dziękuję i pozdrawiam. |
Jeżeli montujesz osłony podwozia z przodu to nie musisz nic rozbierać: osłona idealnie pasuje do mocowań fabrycznej.
Zdejmujesz fabryczne blaszki oraz plastik przykręcony pod chłodnicą;
montujesz nowy plastik (złamał się po pierwszym kontakcie z terenem - dorobiłem z cienkiej blaszki), potem osłonę według instrukcji.
Potrzebny kanał. Całość trwa 20 min. |
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 15:18
|
|
|
Dzięki elili. Niestety nie mam kanału w okolicy....postaram się tam wpełznąć. Co gorsza mam aż 3 blachy do zamontowania. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 17:41
|
|
|
Bartman napisał/a: | mam aż 3 blachy do zamontowania. Pozdrawiam. |
Czyli osłona na reduktor też? |
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 20:43
|
|
|
A gdzie kupowaliście osłony i po ile ?
Słyszałem że ze stanów mozna wszystko ściągnąć za połowe ceny jak w Polsce
Ostatnio oglądałem opony i np na pirelkach które mam, mają Polacy przebitke ponad 100%. 400 dolców + przesyłka a u nas 3600 pln. |
|
|
|
 |
HugoOrmo
Forumowicz Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 460 Skąd: Frei Stadt Danzig
|
Wysłany: 27-03-2008, 22:04
|
|
|
tylko jak zamowisz to ci ocla w UC, musisz miec kogos na miejscu kto ci przewiezie lub sam pojechac...a co do ASFIR'a to tez jestem ciekawy gdzie Bartman kupil???
z tego co pamietam to ASFIR jest z Izraela i pewnie w USA ma tansze gadzety niz w pl...
znalazlem takie namiary na polskie przedstawicielstwo...
http://www.asfir.com/worldwide/?cnr=349
chetnie poznam "szczegoly tech" moznaby bylo wykonac podobne oslony wlasnym sumptem...
pzdr |
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2008, 08:49
|
|
|
Cześć. Kupiłem w internecie nie wiem czy mogę podać stronę www... ze względu na regulamin forum,ale firma jest w Warszawie, a komplet 3 sztuki (przód, reduktor i i zbiornik) kosztowały 4240,00. Jeżeli ktoś chce namiar, mogę podać na priva. Jak się wpisze asfir l200 w google to wychodzą w Polsce co najmniej 3 takie sklepy. Jeżeli chodzi o USA, to w zeszłym roku kupiłem sobie zegarek wysyłkowo w kanadyjskim sklepie internetowym i mi go na poczcie oclili, więc tu bym uważał. Prędzej myślałbym o Hiszpanii, na moim kupionym w Polsce Asfirze są hiszpańskie metki.W Mitsubishi oryginalne blachy (identyczne jak Asfir są prawie 2 razy droższe). Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 28-03-2008, 08:58
|
|
|
Ja mam propozycję dla Bartmana:
- weź aparat i zrób zdjęcia
- weź miarkę i zrób pomiary otworów mocujących i zaczepów
- umieść to na forum
Pamiętaj, że nie każdy chce wywalić 5tyś. na osłony a niektórzy mają zacięcie ala A.Słodywy i są w stanie zrobić coś takiego sami za 15%ceny (Ja bym przynajmniej zrobił sam).
Jeżeli jest to sprzeczne z twoimi ideami to ok. rozumiem. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-03-2008, 09:16
|
|
|
Student, pamietaj, ze nie zawsze to co na pierwszy rzut oka wydaje sie oczywiste takie jest. Zmotanie samemu odpowiednikow do nowego samochodu nie zawsze konczy sie sukcesem. Pamietaj, ze producent z wieloletnim doswiadczeniem wykonal cala serie czynnosci wymaganych przez rezim technologiczny.
To nie tak. To nie blacha aluminiowa robi cene. Oczywiscie mozna i wiele osob samemu dlubie przy syfach ale zrozum, ze to nowa elka i ze nie wszyscy maja checi, zdolnosci i mozliwosci dokonywania przerobek samodzielnie. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-03-2008, 09:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
HugoOrmo

|
Wysłany: 28-03-2008, 09:30
|
|
|
Gene nie jest to latwe ale wystarczy dostep do wykrawarki laserowej, prasy krawedziowej, w miare kumaty operator i oczywiscie rys i masz oslony...oslone na reduktor i bak wykonac bedzie bardzo prosto bo to tylko pare giec i prosty ksztalt, oslona przednia jest bardziej skomplikowana ale tez do zrobienia...na forum jest pare osob, ktore maja doswiadczenie z tego typu maszynami i procesami
pzdr |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-03-2008, 09:46
|
|
|
Panowie ja to wszystko rozumiem. Sami zrobilismy oslone do naszego Hila i dziesiatki innych rzeczy tez.
Trzeba czegos wiecej niz dostepu, sprzetu i kumatego operatora. Zle zrobisz mocowania, zle dobierzesz material i jeszcze pare innych rzeczy i bedzie problem. Ciekawe co kumaty operator powie jak oslona sie odksztalci lub w inny sposob uszkodzi elementy, ktore ma chronic. Bardzo prosze mozna ale nie krytykujcie goscia, ze wybecelowal kase na markowe oslony przeznaczone do jego auta. Nie wszyscy to zlote raczki. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2008, 10:01
|
|
|
Jezeli chodzi o zdjęcia, chętnie zrobię i wrzucę na forum. Mogę również udostępnić auto do pomiarów, nie wymagajcie żebym robił rysunki techniczne trójwymiarowych elementów, gdyż po pierwsze nie potrafię, po drugie nie chcę mi się a po trzecie nie mam na to czasu. Myślę poza tym , że takie rysunki powinien wykonać wykonawca tych elementów, gdyż tylko on wie czego dokładnie potrzebuje. Większość z nas zapłaciła za swoje elki grubo ponad stówę, więc moim zdaniem 4000 za ładnie wykonane blachy też z kieszeni można wyskrobać. Poza tym elką jeździ żona , a blachy zażyczyła sobie na urodziny , więc powiedzieć jej "Kochanie masz tu blachę i wytnij sobie" nie byłoby najlepszym rozwiązaniem....
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
HugoOrmo

|
Wysłany: 28-03-2008, 10:04
|
|
|
Chwyla, chwyla...nikt nie krytykuje, sam chcialem kupic ale zanim to zrobie, chcialem sprawdzic czy da rade zrobic copy-paste co znacznie obnizyloby koszt operacji...a patrzac na spod mojego auta i komore silnika takie oslony sie przydaja nawet podczas latowych wyjazdow...
pzdr |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2008, 12:23
|
|
|
Bartman napisał/a: | Jezeli chodzi o zdjęcia, chętnie zrobię i wrzucę na forum. Mogę również udostępnić auto do pomiarów |
Piszę się na te pomary. Bo faktycznie ceny z kosmosu (no chyba że na prezent dla żony).
Bartman: jak możemy się umówić? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 28-03-2008, 12:35
|
|
|
Gene ja absolutnie nie krytykuję zakupu, wręcz przeciwnie tym bardziej że dla ŻONY to już w ogóle pochwalam .
Moja ideą było to że wiele osób myśli o takich osłonach ale nie zakłada bo szkoda IM kasy.
Oczywiste jest to, że jak ktoś założy sobie osłony robione przez siebie lub pana Janka to też sam ponosi odpowiedzialność za to co zrobił i do Mitsu nie będzie maił pretensji jak mu się ta osłona oberwie lub oberwie pół zderzaka.
Moim skromnym zdaniem wystarczy kupić podobne płyty ( nie wiem czy jest to stop aluminium czy coś podobnego bo nie widziałem osłon kolegi) potem zrobić otwory i gięcia, ostatecznie spawanie w osłonie gazów i są gotowe osłony.
Nawet jak będzie kosztowało to 1tyś/zł to dla nie których jest to znaczna różnica warta zachodu i odpowiedzialności.
O nawet z blachy ryflowanej (ciężkie ale solidne )
Z natury jestem człowiekiem który pomaga innym więc zawsze mam dziwne pomysły.
Powodzenia |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
|