CB+CARAUDIO i inne |
Autor |
Wiadomość |
Zwierzu
Forumowicz

Auto: Outlander Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-03-2008, 19:01 CB
|
|
|
Witam
Zakupilem do spejsa CB model Alan 48 i takie pytanko (ma chyba takie same wymiary jak standardowe radio) czy wejdzie w to miejsce na konsoli srodkowej pod radio ktos moze kombinowal z tym miejscem ??
pozdrawiam |
|
 |
constell
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star DiD 2003
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 52 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 03-03-2008, 20:27 CB w MSS 1,9 DiD
|
|
|
Witam
Od jakiegoś roku jestem posiadaczem MSS i mam mały problem z CB. Po włączeniu klimatyzacji, wycieraczek i innych urządzeń w radiu strasznie szumi i trzeszczy. Przyznam, że do radia ani anteny nie mam sie co czepiać (UNIDEN 520 XL + ANTENA CB PRESIDENT MISSOURI) w poprzednim samochodzie działało bez zarzutu. Może ktoś wie w jaki sposób można wyeliminoweć te zakłócenia.
Próbowałem już pare rzeczy tj. podpiecie zasilania bezpośrednio pod akumulator, przystawki na kabel zasilajacy - niestety nic to nie dało. Macherzy od CB stwierdzili, że antena zbiera zakłócenia i stąd te szumy. |
_________________ Constell |
Ostatnio zmieniony przez constell 14-09-2008, 19:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zwierzu
Forumowicz

Auto: Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-03-2008, 20:34
|
|
|
Ciezko powiedziec ja takich przypadlosci nie zauwazylem u siebie.:( |
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 03-03-2008, 20:44
|
|
|
A co na to zmniejszenie czułości odbiornika przy pomocy RFGain? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
constell
Forumowicz

|
Wysłany: 03-03-2008, 20:57
|
|
|
Zmniejszenie czułości niestety na niewiele sie zdaje - mobilki zwracali mi uwagę, że strasznie trzeszczę nie mówiąc o tym co ja słysze u siebie- wyłaczenie wszyskiego zbednego (klima itd) dopiero pomaga. Podobno zakłada się jakieś kondensatory na kable zasilające źródła zakłóceń, czyli wszelkiego rodzaju silniczki elektryczne.
[ Dodano: 03-03-2008, 21:00 ]
Może ktos zna jakiegoś fachowca z tej dziedziny w okolicach Lublina |
Ostatnio zmieniony przez constell 14-09-2008, 19:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 03-03-2008, 21:05
|
|
|
Znaczy że masz iskrzenie gdzieś na komutatorze jakiegoś silnika może od dmuchawy albo wiatraki chłodnicy bo skoro sam alternator nie zakłóca... ewentualnie uwalony mostek/stabilizator w regulatorze napięcia. |
|
|
|
 |
constell
Forumowicz

|
Wysłany: 03-03-2008, 21:12
|
|
|
Czy możesz mi coś więcej powiedzieć na temat ewentualnie uwalonego mostka/stabilizatora w regulatorze napięcia - jakie mogą być jeszcze tego objawy. Generalnie włącznie dmychawy, wycieraczek, załączenie wentyletara chłodnicy powoduje zakłócenia. |
|
|
|
 |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2008, 21:20
|
|
|
constell napisał/a: | Witam
Od jakiegoś roku jestem posiadaczem MSS i mam mały problem z CB. Po włączeniu klimatyzacji, wycieraczek i innych urządzeń w radiu strasznie szumi i trzeszczy.
|
I to na pewno nie jest kwestia diesla czy benzyny bo ja na benzynie mam to samo. Chodzi tak naprawdę o klimę - jak tylko włącza się chłodziarka szumi i trzeszczy. Dopiero jak mocno skręcę SQL jest ok ale zasięg wtedy słaby. Może to kwestia U520XL pro (też taki u mnie). Antenę mam Sirio AS100.
constell napisał/a: |
Może ktoś wie w jaki sposób można wyeliminoweć te zakłucenia.
Próbowałem już pare rzeczy tj. podpiecie zasilania bezpośrednio pod akumulator, przystawki na kabel zasilajacy - niestety nic to nie dało. Macherzy od CB stwierdzili, że antena zbiera zakłucenia i stąd te szumy. |
Też muszę się tym zająć - popytam w serwisach. Ale jak ktoś rozwiąże problem to czekamy na info. |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 13:52
|
|
|
hmm... to raczej nie wina radia. Mam u Siebie takie samo radio i nie zauważyłem takich przypadłości jak u was koledzy |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2008, 13:55
|
|
|
ja też myślałem, czy by tam nie wsadzić jakoś, ale u mnie głośnik jest pod spodem radia i jakbym wsadził w tą dziurę, to pewnie mało co by było słychać |
|
|
|
 |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 14:20 Re: CB
|
|
|
Zwierzu napisał/a: | Witam
Zakupilem do spejsa CB model Alan 48 i takie pytanko (ma chyba takie same wymiary jak standardowe radio) czy wejdzie w to miejsce na konsoli srodkowej pod radio ktos moze kombinowal z tym miejscem ??
pozdrawiam |
Hej!
Ja kombinowałem. Wsadziłem U520PRO w to miejsce. Musiałem tylko wyciąć tylną ściankę tej komory żeby móc zamykać klapkę. Na razie pogoda nie sprzyja pracom przy samochodzie więc (jako, że głośnik jest od spodu) wsadziłem coś tak, żeby radio było w górnej części tego schowka - słychać doskonale. Jak będzie ciepło zamontuję to na stałe. Planuję jeszcze zakup kątowej wtyczki od mikrofonu - wtedy aby zamknąć klapkę nie trzeba będzie wyjmować tej wtyczki z radia. Oczywiście kable zasilania i antenowy pociągnąłem z tyłu.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
agrest [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 15:55
|
|
|
a moze jakies foto? Glosnik zawsze mozna wyeliminowac podlaczajac zewnetrzny. Przynajmniej w moim TTI tak jest.
Pozdrawiam
J. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 05-03-2008, 17:28
|
|
|
Skoro to trzeszczy jak działają silniki elektryczne to może wypadało by testowo podmienić antenę na inną i sprawdzić co będzie, później radyjko na inne z ta anteną co masz i też sprawdzić. |
|
|
|
 |
slawekw_79 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 19:24
|
|
|
mi się wydaje że to wina wentylatora chłodnicy ( zamontowany od przodu chłodnic) prawie go nie widać. jak kolega wyżej napisał że szczotki mogą iskrzyć owszem nawet napewno ponieważ ten wentylator żadko załącza się (tylko gdy klima chodzi) więc się brudzi, a to że wentylator jest zamontowany między atrapą a chłodnicą wcale mu nie pomaga. Jest na to sposób, wystarczy odpowiednio podłączyć kondensator ( np. od świetlówki) w zasilanie CB
pzdr |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 05-03-2008, 19:34
|
|
|
slawekw_79 napisał/a: | Jest na to sposób, wystarczy odpowiednio podłączyć kondensator ( np. od świetlówki) w zasilanie CB |
Jak już to analogicznie jak w silnikach typu wiertarka a więc kondzioła o odpowiednim napięciu i pojemności ale tuż przy silniku - po co te zakłócenia maja latać po całej instalacji...
Niemniej ja bym najpierw stestował kombinacje innych radyjek z antenkami. |
|
|
|
 |
|