Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
06-03-2008, 11:43
Problem z automatem
Autor Wiadomość
kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2008, 21:53   Problem z automatem

Witam.
jak widać jestem tu nowy ale forum czytam kilka miesięcy . Niedawno kupiłem pajero 3.2 2000r. automat i postanowiłem wymienić olej w automacie (poprzedni właściciel wymienił w ASO licznik 130000 teraz jest 180000 )i co się okazało po wymianie niema biegu wstecznego co się mogło stać proszę o pomoc aha olej wlałem castrol transmax z i co ciekawe oleju wyleciało tylko 4 litry.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2008, 22:34   

Pewnie zapowietrzyłeś skrzynię. Zwykle wymiana w automacie nie polega na spuszczeniu oleju ale raczej na przepompowaniu go i wypłukaniu starego tym nowym - prawie jak przy wymianie płynu hamulcowego. Stąd i nawet procedura tej wymiany jest dość specyficzna. Sam wymieniałeś czy ktoś ci to robił?

kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2008, 22:59   Problem z automatem

sam wymieniałem

[ Dodano: 02-03-2008, 23:01 ]
do przodu jedzie rewelka

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 02-03-2008, 23:19   

saphire napisał/a:
Pewnie zapowietrzyłeś skrzynię. Zwykle wymiana w automacie nie polega na spuszczeniu oleju ale raczej na przepompowaniu go i wypłukaniu starego tym nowym - prawie jak przy wymianie płynu hamulcowego. Stąd i nawet procedura tej wymiany jest dość specyficzna. Sam wymieniałeś czy ktoś ci to robił?

Aby dobrze wymienić olej potrzeba go 10-12 litrów. Kolega ma rację jego się przepompowuje, tak długo aż wypłynie czysty olej.
później trzeba sprawdzić poziom, najlepiej na ciepłym silniku. Trzeba przewajchować wszystkie pozycje lewarkiem a później sprawdzić poziom.
Mógł się zatkać elektrozawór syfem w oleju.

kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2008, 09:58   Problem z automatem

A jeszcze jedno w jakiej pozycji powinien być drążek zmiany biegów przy wymianie w pozycji N czy P

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 03-03-2008, 17:07   

w pozycji P

kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2008, 07:31   

No i niestety chyba czeka mnie serwis

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 04-03-2008, 16:53   

Serwise nic ci nie pomoże, najwyżej wymienią skrzynie, ale na pewno nie naprawią.

kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2008, 16:34   Problem z automatem

Witam
Już wiem o serwisie auto jest w warsztacie który zajmuje się tylko automatami prawdopodobnie poszły tarcze co z tego wyniknie dam znać

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2008, 00:32   

Olej wymienia się na dwa sposoby. Wymiana dymamiczna i statyczna. Wymiana statyczna wykonywana regularnie umożliwia utrzymanie oleju w dobrej kondycji i polega na spuszczeniu i dolaniu. Nalezy jednak pamiętać, że po zalaniu skrzynię nalezy przepompować. potem sprawdzić stan oleju, przepompować. dolać. Przejechac się aby skrzynię zagrzać jakieś 5km sprawdzić i uzupełnić. Dynamiczna polega na większym nakładzie pracy i środków. Wtedy wymieniamy cały olej ale trzeba się zdrowo pobawić i lepiej robić to w dwie osoby. Opis dośc obszerny bo trzeba poodkręcać węże zabezpieczyć się w zbiorniki itd. W pierwszym przypadku oleju idzie około 4L w drugim około 12.
Jeśli zlałeś, wlałeś odpaliłeś o pojechałeś to masz serwis. Podstawowy błąd automaciarza.

kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2008, 22:19   

Witam długo mnie nie było na forum ja do acinski o co chodzi z tym " przepompować olej"

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 07:54   

Po zalaniu świeżym olejem do poziomu "zimnego" (o ile masz bagnej, nie wszystkie skrzynie posiadają) uruchamiasz silnik i wajchujesz powolutku przez wszystkie biegi aż skrzynia napełni wszystki podzespoły. Potem sprawdzasz poziom,, dolewasz jesli trzeba i snów wajchujesz celem przepompowania. Po ustaleniu poziomu. Nalezy się przejechać około 5-8km celem rozgrzania skrzyni i sprawdzenia poziomu na "ciepłym" poziomie. Przypominam, że poziom oleju sprawdza się na uruchomionym silniku w przypadku skrzyń wyposażonych w bagnet. :) Przynajmniej z tego co wiem.

kutii75
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 23:41   

No wielkie dzienki ACINSKI

[ Dodano: 11-04-2008, 23:43 ]
No wielkie dzienki ACINSKI pozdrawiam

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2008, 15:22   

Notabene możesz podskoczyć do Ratki on się zajmuje automatami. Na górce Mikołowskiej są kierunki Ratka motocykle :)

Odpowiedz do tematu