Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kalendarz Mitsumaniakowy
Autor Wiadomość
Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-04-2008, 22:00   Kalendarz Mitsumaniakowy

Witam,
Wraz z moją dziewczyną (świeżo zarejestrowana o nicku Koszmarek) wpadliśmy na ciekawy pomysł zrobienia kalendarza 12sto miesięcznego, każdy miesiąc na oddzielnej kartce ze zdjęciami naszych miśków. Nie wiem jeszcze jak wybrać auta do takiego kalendarza, ale pomysłów jest kilka - na przykład 12 chętnych - po jednym zdjęciu na stronę, 24 chętnych - po dwa itp. Można by zrobić jakieś głosowanie, albo nie wiem :D
Przede wszystkim pytanie czy macie ochotę na coś takiego ? :)

Dodam, że zdjęcia wykonywalibyśmy ja i Koszmarek po umówieniu się. Fotografia jest naszą pasją i zajmujemy się tym od dłuższego czasu :) [Zdjęcia robimy Canonami 20D] Także zajęlibyśmy się drukowaniem i wszelkimi sprawami z tym związanymi. Jak się pomysł spodoba to będziemy dalej myśleć co i jak :D

Nasze osiągnięcia (co prawda na razie skromne - ale strona się rozrasta) fotograficzne można znaleźć na http://www.mar-mar.prv.pl

Pozdrawiam i liczę na odzew :D

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 09-04-2008, 22:11   

Temat byl juz wczesniej kilkakrotnie poruszany, ale ... niestety upadl ze wzgledu na brak "osoby producenta".
Jesli jestes chetny na produkcje to super, napicz tylko prosze:
1. jakie beda koszty takiego kalendarza
2. z jakiej jakosci papieru bedzie wykonany (rozumiem, ze format A4)
3. w jaki sposob i kiedy chcesz pstrykac fotki aut?? bo jak cos, to ja Cie chetnie zapraszam do siebie :)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Wysłany: 09-04-2008, 22:23   

Koszty niestety jeszcze nie są znane, na razie szukamy po drukarniach itp. A raczej zaczynamy szukać bo pomysł to taki spontan troszkę (i powstał dziś :P )
Tak czy inaczej w formacie A4 na papierze fotograficznym wywoływane w punkcie foto - 48 zł. Ale jest to cena za jeden taki kalendarz i nie w drukarni. Przy większym nakładzie i przy jakimś znajomym w drukarni (staramy się o to) cena może spaść co najmniej dwukrotnie (tak podejrzewam)
W jaki sposób i kiedy - to do ustalenia. Na razie chciałbym się dowiedzieć czy są jacyś chętni na takie przedsięwzięcie (przynajmniej do foto).

by Krzyżak

(Obecny)

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 09-04-2008, 23:04   

czyli cena powiedzmy ok. 40zł (doliczając koszta dojazdu do fotografowanego auta itp bo chyba nie będziecie jeździć za free po całej Polsce?)

teraz sprawa zrobienia zdjęć, jakby to miało wyglądać? Wy przyjeżdżacie do zainteresowanych? czy trzeba samemu przyjechać? proponowałbym, aby chętni zgłaszali swoje samochody bądź kandydatury (wtedy wymagana zgoda właściciela) i jeśli będzie ich więcej niż 12 (na A4 jeden samochód będzie OK) to robimy głosowanie, później kwestia dogadania z właścicielami

swoje auto do foto mogę udostępnić :)

można to rozegrać jeszcze inaczej, pozwoliłoby to obniżyć koszta...

niech każdy kto chciałby swojego Miśka w kalendarzu zrobi kilka jego zdjęć i zaprezentuje na forum, później byłoby powiedzmy 14 dni na głosowanie i 12 zdjęć z największą ilością głosów zostanie zamieszczone w kalendarzu

wtedy właściciel byłby zobowiązany podesłać Wam zdjęcia o wymaganych parametrach (wcześniej ustalonych) a do Was należałoby dobranie grafiki, zestawienie wszystkiego i wydruk

tylko, że wtedy nie bardzo sprawdzacie się jako fotografowie :P

Obecnie: F34

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Wysłany: 09-04-2008, 23:35   

Kwestia zdjęć jest chyba najtrudniejszym tematem ;) Ja myślę, że dobrym rozwiązaniem było by takie, żeby każdy chętny zrobił parę fotek swojego pojazdu, po czym zrobilibyśmy głosowanie. Przy wybraniu 12 aut zrobiłoby się mini spocik na którym spotkałoby się paru właścicieli aut (z autami oczywiście ;) ) Na którym zrobilibyśmy sesje zdjęciową :) i tak na przykład 3 spoty po 4 auta.
Przy większej ilości chętnych można zawsze na jednym zdjęciu umieścić dwa auta (nie mówię o foto-montażu, tylko o fizycznym ich umieszczeniu obok siebie do zdjęcia :) )
Przydałoby się, żeby takie mini-spoty były w miejscach które są ciekawe ze względu na tło (jakiś most nad strumykiem, las, jezioro itp.)

Na początek proponuje zrobić jakąś listę osób chętnych do udostępnienia auta do kalendarza :)
Prosiłbym o wpisywanie, najpierw numeru na liście, potem Nicka i auto :) Dobrze by było też udostępnić jakąś fotkę autka :D

Ja osobiście bardzo chętnie bym widział mojego Gala w kalendarzu, ale niestety nie jest reprezentatywny ;) (przynajmniej jak na stan obecny)

BTW. Cenę będziemy jakoś ustalać jak będziemy mieli więcej konkretów - na razie jest gdybanie. Jak się znajdzie większa ilość osób chętnych do udostępnienia autka, i będziemy znać chociaż przybliżoną cenę, będziemy robić listę chętnych :)
Na razie możecie się wypowiadać czy chcielibyście taki kalendarz za rozsądną cenę :D

by Krzyżak

(Obecny)

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 10-04-2008, 00:44   

Koszt ok 25zl - Wszystko ok ale auta na kalendarzu muszą być z salonu, a nie użytkowników - why?
Później będzie bójka czemu jego galant jest, a mój galant nie, albo moje auto jest ładniejsze od ...

Proponuje znaleźć 12 autek które będą najmocniejszymi modelami z danego modelu :galant/legnum etc.

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 10-04-2008, 00:53   

kalendarz KTK na biurko/monitor

jak dla mnie wystarczy, bo w domu nie powieszę, a w pracy na MOIM! biureczku zadaje szyku
cena 13zł ?
może taki mały projekt na początek?

[ Dodano: 10-04-2008, 01:05 ]
Maretzky85, wejdź w galerię, masz "oko" i coś wybierz, jakieś propozycje zawsze się znajdą

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 10-04-2008, 01:53   

Juiceman napisał/a:
Koszt ok 25zl - Wszystko ok ale auta na kalendarzu muszą być z salonu, a nie użytkowników - why?
Później będzie bójka czemu jego galant jest, a mój galant nie, albo moje auto jest ładniejsze od ...

Proponuje znaleźć 12 autek które będą najmocniejszymi modelami z danego modelu :galant/legnum etc.

Jego galant jest, a mój nie, bo albo swojego nie zgłosiłem, albo mój nie został wybrany przez innych Mitsumaniaków, proste.

Jak dla mnie dość oczywiste, aby w kalendarzu znalazły się takie perełki jak Legnum'y LHD czy Carismy Gela i Matejki... no i była arturra :)
oczywiście za zgodą właścicieli ;)

koszmarek 
pure energy :-)
ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Wysłany: 10-04-2008, 06:42   

ktoś pytał czemu muszą być z salonu.. jak to? Przede wszystkim auto ma być mitsumaniaka:) Z resztą jestem za tym, żeby focić samochód z właścicielem.
A jeśli chodzi o to czemu nie mój galant tylko Twój to chyba te pomysł z najmocniejszym może być dobry. Chociaż może być też jako podobny/ten sam rocznik aut?

A te spociki, Maro, to można zrobić większe, na dwóch fotografów pójdzie dość sprawnie:)

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 10-04-2008, 07:15   

Ja tylko przypominam sobie problemy już po zrobieniu owego kalendarzyka...
Ale cóż jeśli uważacie, że nie znajdzie się maruda, która będzie się pytać czemu to auto jest tam, a nie moje czy cuś podobnego to ok :)

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

Kibloo 
mod L200
pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Wysłany: 10-04-2008, 09:47   

Juiceman, czarnowidzu, hehehe, bedzie dobrze... nie panikuj, dla mnie to ten kalendarz mógłby i kosztować nawet 50PLN i tak go kupię...

pozdro

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 10-04-2008, 10:11   

Maretzky85 napisał/a:
Koszty niestety jeszcze nie są znane, na razie szukamy po drukarniach itp

:| myślałem, ż Wy zajmujecie się wydrukami ... bez konkretnych szczegółów będzie ciężko ruszyć ... spróbuj ustalić cenę np dla wykonanie 100 kalendarzy.

Maretzky85 napisał/a:
Przy większej ilości chętnych można zawsze na jednym zdjęciu umieścić dwa auta

Myślę, że to dobry pomysł ... na pewno wśród popularnych modeli znajdzie się trochę chętnych.

Maretzky85 napisał/a:
Przydałoby się, żeby takie mini-spoty były w miejscach

Ja uważam, że problemem byłby tu dojazd ... przy 3/4 spotach (sesjach) kilka osób musiało by jechać nawet po ok 200km na sesje

Maretzky85 napisał/a:
Cenę będziemy jakoś ustalać jak będziemy mieli więcej konkretów

Ustal dla wykonania 100 kalendarzy ... będziemy mieli jakiś odnośnik - a sądzę, że jest to zbliżona liczba jaką będziemy potrzebowali.

Maretzky85 napisał/a:
Tak czy inaczej w formacie A4 na papierze fotograficznym

jaka gramatura??

Juiceman napisał/a:
Proponuje znaleźć 12 autek które będą najmocniejszymi modelami z danego modelu

Dokładnie ... po 1 (lub w przypadku większej ilości chętnych to po 2) aucie z danego modelu (300GT, Carisma, Colt, Eclipse, Galant, Grandis, L200, Lancer, Outlander, Pajero, SpaceStar, jakaś zbiorówka)

tomusn napisał/a:
kalendarz KTK na biurko/monitor

myślę, że dodatkowo, można by z tego samego materiału zrobić i ten kalendarz, pewnie wiele osób chciało by mieć takie dwa

gigant87 napisał/a:
ego galant jest, a mój nie, bo albo swojego nie zgłosiłem, albo mój nie został wybrany przez innych Mitsumaniaków, proste.

dokładnie ... o wyborze autek decydowało by głosowanie w ankiecie wszystkich Mitsumaniaków

koszmarek napisał/a:
Przede wszystkim auto ma być mitsumaniaka:)

dokładnie tak

Proponuję zrobić to w poniższej kolejności :
1. Maretzky85, Przygotuj cenę jednostkową kalendarza, przy założeniu że zamówimy ich 100szt
2. Ogłosimy cenę na forum i zaczniemy zbierać chętnych do wstawienia swoich fotek do kalendarza
3. Zrobimy ankietę, w której Mitsumaniacy będą wybierać po 1 (lub po 2 w zależności od ilości zgłoszeń) najładniejszym aucie z danego modelu na kalendarz
4. Sesję zdjęciową Maretzky85 i koszmarek, , zrobicie na Zlocie w Grudziądzu - wówczas będą wszystkie auta w jednym miejscu

...z powyższego wynika, że zgłaszać swoje autka mogą jedynie te osoby, które jadą na Zlot ... ale myślę, że to również będzie wyróżnienie dla Mitsumaniaka, a nie dla przypadkowej osoby mającej auto Mitsubishi i która akurat znalazła się w danym momencie na tym forum.

Jeśli wszystko pójdzie OK, to taką formułę możemy powtarzać co roku.

Maretzky85, dopilnuj pkt 1 i 4, a ja dopilnuje 2 i 3 :)

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Wysłany: 10-04-2008, 10:48   

Jest to chyba najlepsze rozwiązanie, lecz z punktem 4 będzie problem, bo o ile ja się na zlot wybieram, tak Koszmarek będzie odbywać praktyki jakieś 300 km dalej. Ale z nią jeszcze o tym pogadam.

Postaram się dziś zadzwonić a parę miejsc i popytać po znajomych czy ktoś nie ma wtyków jakichś a potem przekażę cenę :)

akbi napisał/a:
Maretzky85 napisał/a:
Przy większej ilości chętnych można zawsze na jednym zdjęciu umieścić dwa auta

Myślę, że to dobry pomysł ... na pewno wśród popularnych modeli znajdzie się trochę chętnych.

Skoro już na spocie, to można zrobić też parę fotek jednego modelu np. Galant od 85-2000 czy coś na jednym zdjęciu.

Juiceman napisał/a:
Ja tylko przypominam sobie problemy już po zrobieniu owego kalendarzyka...
Ale cóż jeśli uważacie, że nie znajdzie się maruda, która będzie się pytać czemu to auto jest tam, a nie moje czy cuś podobnego to ok :)

Bez paniki :D Będzie dobrze :)

by Krzyżak

(Obecny)

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 10-04-2008, 11:14   

Maretzky85 napisał/a:
lecz z punktem 4 będzie problem, bo o ile ja się na zlot wybieram, tak Koszmarek będzie odbywać praktyki

na sesje będziesz miał 2-3 dni ...więc na pewno nawet w pojedynkę spokojnie dasz radę :)

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Wysłany: 10-04-2008, 11:30   

Jasne, że dam radę, tylko, że Koszmarek bardzo chciała brać w tym udział jako, że pierwsza wpadła na pomysł kalendarza (co prawda innego, który też realizujemy), ale bardzo się zaangażowała.

Pogadam z nią jak się spotkamy i spróbujemy jeszcze jakąś propozycję wymyślić :)

by Krzyżak

(Obecny)

Odpowiedz do tematu