|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DID] Chyba zepsuty wentylator chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2008, 17:17 [Cari 1.9DID] Chyba zepsuty wentylator chłodnicy
|
|
|
Witam
Carisma 2001 1.9DID 115KM.
Mam być może dziwny problem, ale zetknąłem się z tym problemem pierwszy raz. W trakcie przeglądu klimy mechanik stwierdził, że nie działa wentylator na chłodnicy - wiadomo trzeba to zrobić bo idą ciepłe dni (z tego powodu prawdopodobnie klima też jest nadwyrężona - chodzi dosyć głośno i telepocze się - ale to jest inna bajka). Zacząłem się rozglądać (Japaneze, aso itp.) za nowym / używanym i powstał problem: wszyscy mi się pytają który wentylator - od klimy czy od chłodzenia silnika.
Patrząc od przodu z góry na silnik widzę tylko jeden wentylator - ogromny wentylator przymocowany do chłodnicy pomiędzy chłodnicą a silnikiem. Mimo wysiłków innego wentylatora w pobliżu chłodnic nie znalazłem.
I tu moje pytanie - jest to wentylator od silnika czy klimy? Bo jeśli:
- od silnika to gdzie jest od klimy?
- jeśli od klimy to rzeczywiście po jej włączeniu wentylator się nie włącza, tylko gdzie jest wentylator od silnika.
Jeszcze jedna ciekawostka (zaskoczony był też gość od klimy) - mimo, że samochód jest z 2001 roku nie ma kabinowego filtra powietrza - tego za schowkiem po prawej stronie - jest zaślepka.
Jestem delikatnie zdezorientowany. Będę wdzięczny za napisanie jak jest w Waszych Cari DID z 2001 - ile macie wiatraków i czy ten od strony silnika się włącza po włączeniu klimy.
Dzięki za wszelkie informacje i pomoc.
Pozdrawiam
Arthus |
|
|
|
 |
grzesiopol
Mitsumaniak prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 76 razy Dołączył: 18 Lis 2006 Posty: 9239 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 21-04-2008, 17:58
|
|
|
arthus,
W pierwszej kolejności układu chłodzenia silnika.
(wiatrak znajduje się od strony silnika)
a teraz układ klimatyzacji:
(wiatrak znajduje sie od strony tzw. grila)
Ja mam auto z 1998 i też nie posiadam filtra kabinowego do klimy, brak filtra w niektórych modelach jest rzeczywistością, do dnia dzisiejszego mam na pamiątkę nowy filtr kabinowy, który zakupiłem po sprawdzeniu w katalogach, że moja Cari powinna go mieć.
Ten wiatrak od strony silnika to jest od układu chłodzenia i nie włącza sie gdy włączana jest klima bo niema z nią nic wspólnego.
Patrząc od strony przodu pojazdu najpierw jest wiatrak klimy, potem radiator klimy, następnie radiator układu chłodzenia silnika a następnie wiatrak ukł. chłodzenia.
Napisz czy coś jest nie tak z twoją klimą czy tylko chodziło o ten wiatrak, że nie chodził? |
_________________ Pomogłem - wciśnij Pomógł , zanim zapytasz na PRIV zapytaj na forum lub dobrze poszukaj swojego tematu!!
Witam Gość przyłącz sie do MitsuManiaki Assistance
>>>>Moje Miśki<<<< Colt C51A GL - White Sleeper i moje nieMiśki 00223/KMM
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600
 |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2008, 19:58
|
|
|
Dzięki wielkie.
Z filtrem mam tak samo - na szczęście udało mi sie go zostawić w zakładzie tam gdzie robiłem odgrzybianie, więc pamiątki już nie mam
Co do sedna sprawy - u mnie tam nie ma nic
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, co miał na celu poprzedni właściciel - celowo go wymontował, czy zrobili go w konia w jakimś serwisie??
W takim razie muszę po prostu kupić taki wiatraczek i go tam zamontować - wypatrzyłem dyndającą wtyczkę do podpięcia zasilania do niego. Rozumiem, że ten wiatrak jest obowiązkowy i nie ma od tego odstępstwa - musi być?
Jeśli będziesz wiedział - rozumiem, że pod hasłem "wentylator do klimy" kupię komplet wprost do zamontowania bez żadnych kombinacji i stresowania się (pewnie pojadę na giełdę do Gliwic i poszukam tam).
I jeszcze pytanie tak czysto teoretyczne - zakładając, że poprzedni właściciel był nieświadom tego i używał klimy bez tego wiatraka, czy mogło to wpłynąć na jej stan i czekają mnie jeszcze poważniejsze wydatki związane z układem klimatyzacji - kompresor lub inne elementy? Z tego co wiem, to na razie kompresor "głośno chodzi" i wpada w wibracje po zwiększeniu się ciśnienia w układzie - tak określił to facet od klimatyzacji.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
grzesiopol
Mitsumaniak prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 76 razy Dołączył: 18 Lis 2006 Posty: 9239 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 21-04-2008, 22:35
|
|
|
arthus napisał/a: | Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, co miał na celu poprzedni właściciel - celowo go wymontował, czy zrobili go w konia w jakimś serwisie?? |
Być może samochód miał jakieś spotkanie z z przeszkodą być może nawet nie groźną, myślę, że to raczej to była przyczyna braku wiatraka, jak by padł sam wiatrak to może byłaby obudowa a nawet cały wiatrak. Być może ktoś w serwisie stwierdził, że było uszkodzenie wiatraka ale raczej w to wątpię bo który serwis nie chciałby wyrwać od klienta kasy za części.
Cytat: | W takim razie muszę po prostu kupić taki wiatraczek i go tam zamontować - wypatrzyłem dyndającą wtyczkę do podpięcia zasilania do niego. Rozumiem, że ten wiatrak jest obowiązkowy i nie ma od tego odstępstwa - musi być? |
Jeżeli jest przewidziany to raczej powinien być.
Cytat: | Jeśli będziesz wiedział - rozumiem, że pod hasłem "wentylator do klimy" kupię komplet wprost do zamontowania bez żadnych kombinacji i stresowania się (pewnie pojadę na giełdę do Gliwic i poszukam tam). |
Poszukaj na Forum i na Allegro lub w sklepach z częściami do Mitsubishi.
Masz tutaj linka do postu z tematem sprzedawcy części
http://www.mitsubishi-gra...hlight=japaneze
Ja kupiłem tutaj klapę tylna do swojego:
http://www.japanauto.waw.pl/sklep.htm
Cytat: | I jeszcze pytanie tak czysto teoretyczne - zakładając, że poprzedni właściciel był nieświadom tego i używał klimy bez tego wiatraka, czy mogło to wpłynąć na jej stan i czekają mnie jeszcze poważniejsze wydatki związane z układem klimatyzacji - kompresor lub inne elementy? Z tego co wiem, to na razie kompresor "głośno chodzi" i wpada w wibracje po zwiększeniu się ciśnienia w układzie - tak określił to facet od klimatyzacji. |
Zależnie od częstotliwości używania klimatyzacji mogło tak też być, myślę jednak, że zespół klimatyzacji na pewno ma jakieś zabezpieczenie na wypadek przegrzania układu, Głośność kompresora nie musi być z tym związana. Może być spowodowana rzadkim lub brakiem wykonywania przeglądu klimatyzacji, chodzi o uzupełnianie układu. Ktoś kto nie zna się na klimie lub uważa, że się zna mógł nie dodać razem z czynnikiem chłodzącym oleju, który powoduje smarowanie układu. Ale to tylko moje przypuszczenia. W temacie klimy to chyba tyle co mógłbym ci pomóc, przynajmniej na razie.
Pozdrowienia i powodzenia w nabyciu tanio części. Daj znać co tam dalej w temacie klimy. |
_________________ Pomogłem - wciśnij Pomógł , zanim zapytasz na PRIV zapytaj na forum lub dobrze poszukaj swojego tematu!!
Witam Gość przyłącz sie do MitsuManiaki Assistance
>>>>Moje Miśki<<<< Colt C51A GL - White Sleeper i moje nieMiśki 00223/KMM
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600
 |
|
|
|
 |
|
|