Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DID] Chyba zepsuty wentylator chłodnicy
Autor Wiadomość
arthus
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2008, 17:17   [Cari 1.9DID] Chyba zepsuty wentylator chłodnicy

Witam

Carisma 2001 1.9DID 115KM.
Mam być może dziwny problem, ale zetknąłem się z tym problemem pierwszy raz. W trakcie przeglądu klimy mechanik stwierdził, że nie działa wentylator na chłodnicy - wiadomo trzeba to zrobić bo idą ciepłe dni (z tego powodu prawdopodobnie klima też jest nadwyrężona - chodzi dosyć głośno i telepocze się :) - ale to jest inna bajka). Zacząłem się rozglądać (Japaneze, aso itp.) za nowym / używanym i powstał problem: wszyscy mi się pytają który wentylator - od klimy czy od chłodzenia silnika.

Patrząc od przodu z góry na silnik widzę tylko jeden wentylator - ogromny wentylator przymocowany do chłodnicy pomiędzy chłodnicą a silnikiem. Mimo wysiłków innego wentylatora w pobliżu chłodnic nie znalazłem.

I tu moje pytanie - jest to wentylator od silnika czy klimy? Bo jeśli:
- od silnika to gdzie jest od klimy?
- jeśli od klimy to rzeczywiście po jej włączeniu wentylator się nie włącza, tylko gdzie jest wentylator od silnika.

Jeszcze jedna ciekawostka (zaskoczony był też gość od klimy) - mimo, że samochód jest z 2001 roku nie ma kabinowego filtra powietrza - tego za schowkiem po prawej stronie - jest zaślepka.

Jestem delikatnie zdezorientowany. Będę wdzięczny za napisanie jak jest w Waszych Cari DID z 2001 - ile macie wiatraków i czy ten od strony silnika się włącza po włączeniu klimy.

Dzięki za wszelkie informacje i pomoc.
Pozdrawiam
Arthus

grzesiopol 
Mitsumaniak
prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-04-2008, 17:58   

arthus,
W pierwszej kolejności układu chłodzenia silnika.

(wiatrak znajduje się od strony silnika)

a teraz układ klimatyzacji:

(wiatrak znajduje sie od strony tzw. grila)

Ja mam auto z 1998 i też nie posiadam filtra kabinowego do klimy, brak filtra w niektórych modelach jest rzeczywistością, do dnia dzisiejszego mam na pamiątkę nowy filtr kabinowy, który zakupiłem po sprawdzeniu w katalogach, że moja Cari powinna go mieć.
Ten wiatrak od strony silnika to jest od układu chłodzenia i nie włącza sie gdy włączana jest klima bo niema z nią nic wspólnego.
Patrząc od strony przodu pojazdu najpierw jest wiatrak klimy, potem radiator klimy, następnie radiator układu chłodzenia silnika a następnie wiatrak ukł. chłodzenia.

Napisz czy coś jest nie tak z twoją klimą czy tylko chodziło o ten wiatrak, że nie chodził?
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2008, 19:58   

Dzięki wielkie.

Z filtrem mam tak samo - na szczęście udało mi sie go zostawić w zakładzie tam gdzie robiłem odgrzybianie, więc pamiątki już nie mam :)

Co do sedna sprawy - u mnie tam nie ma nic :shock: :twisted: :?

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, co miał na celu poprzedni właściciel - celowo go wymontował, czy zrobili go w konia w jakimś serwisie??

W takim razie muszę po prostu kupić taki wiatraczek i go tam zamontować - wypatrzyłem dyndającą wtyczkę do podpięcia zasilania do niego. Rozumiem, że ten wiatrak jest obowiązkowy i nie ma od tego odstępstwa - musi być?

Jeśli będziesz wiedział - rozumiem, że pod hasłem "wentylator do klimy" kupię komplet wprost do zamontowania bez żadnych kombinacji i stresowania się (pewnie pojadę na giełdę do Gliwic i poszukam tam).

I jeszcze pytanie tak czysto teoretyczne - zakładając, że poprzedni właściciel był nieświadom tego i używał klimy bez tego wiatraka, czy mogło to wpłynąć na jej stan i czekają mnie jeszcze poważniejsze wydatki związane z układem klimatyzacji - kompresor lub inne elementy? Z tego co wiem, to na razie kompresor "głośno chodzi" i wpada w wibracje po zwiększeniu się ciśnienia w układzie - tak określił to facet od klimatyzacji.

Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam

grzesiopol 
Mitsumaniak
prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-04-2008, 22:35   

arthus napisał/a:
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, co miał na celu poprzedni właściciel - celowo go wymontował, czy zrobili go w konia w jakimś serwisie??

Być może samochód miał jakieś spotkanie z z przeszkodą być może nawet nie groźną, myślę, że to raczej to była przyczyna braku wiatraka, jak by padł sam wiatrak to może byłaby obudowa a nawet cały wiatrak. Być może ktoś w serwisie stwierdził, że było uszkodzenie wiatraka ale raczej w to wątpię bo który serwis nie chciałby wyrwać od klienta kasy za części.

Cytat:
W takim razie muszę po prostu kupić taki wiatraczek i go tam zamontować - wypatrzyłem dyndającą wtyczkę do podpięcia zasilania do niego. Rozumiem, że ten wiatrak jest obowiązkowy i nie ma od tego odstępstwa - musi być?

Jeżeli jest przewidziany to raczej powinien być.

Cytat:
Jeśli będziesz wiedział - rozumiem, że pod hasłem "wentylator do klimy" kupię komplet wprost do zamontowania bez żadnych kombinacji i stresowania się (pewnie pojadę na giełdę do Gliwic i poszukam tam).

Poszukaj na Forum i na Allegro lub w sklepach z częściami do Mitsubishi.
Masz tutaj linka do postu z tematem sprzedawcy części
http://www.mitsubishi-gra...hlight=japaneze

Ja kupiłem tutaj klapę tylna do swojego:
http://www.japanauto.waw.pl/sklep.htm
Cytat:
I jeszcze pytanie tak czysto teoretyczne - zakładając, że poprzedni właściciel był nieświadom tego i używał klimy bez tego wiatraka, czy mogło to wpłynąć na jej stan i czekają mnie jeszcze poważniejsze wydatki związane z układem klimatyzacji - kompresor lub inne elementy? Z tego co wiem, to na razie kompresor "głośno chodzi" i wpada w wibracje po zwiększeniu się ciśnienia w układzie - tak określił to facet od klimatyzacji.

Zależnie od częstotliwości używania klimatyzacji mogło tak też być, myślę jednak, że zespół klimatyzacji na pewno ma jakieś zabezpieczenie na wypadek przegrzania układu, Głośność kompresora nie musi być z tym związana. Może być spowodowana rzadkim lub brakiem wykonywania przeglądu klimatyzacji, chodzi o uzupełnianie układu. Ktoś kto nie zna się na klimie lub uważa, że się zna mógł nie dodać razem z czynnikiem chłodzącym oleju, który powoduje smarowanie układu. Ale to tylko moje przypuszczenia. W temacie klimy to chyba tyle co mógłbym ci pomóc, przynajmniej na razie.
Pozdrowienia i powodzenia w nabyciu tanio części. Daj znać co tam dalej w temacie klimy.
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600

Odpowiedz do tematu