Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaśnie na niskich obrotach
Autor Wiadomość
Gregnetpl
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2006, 22:14   Gaśnie na niskich obrotach

Mam pytank: jak odepne na dłuższą chwile akumulator to po podłączeniu auto gaśnie na wolnych obrotach, trwa to kilka kilometrów mieszanej jazdy - tak jak by się uczył komputer nowych parametrów, póżniej się uspokaja i jest ok do następnego odłączenia akumulatora. Czy jest to prawidłowy objaw (Gal z 96 2.0 V6 24)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2006, 22:18   

Zdecydowanie prawidłowy. ECU rzeczywiście "uczy się".
Edit:
A po co wciąż odłączasz akumulator?
Ostatnio zmieniony przez gregorbu 12-04-2006, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  

Gregnetpl
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2006, 22:25   

koleś mi spawał tłumik więc sam rozumiesz a poza tym przebywam na północy europy i było tu zimnoooooo :) mało jeździłem i aku mi się słabo podładowywał

dreek
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2006, 11:16   

Witam
Wczoraj miałem takie same objawy odłączyłem aku (GALANT 93 1,8)i przez kilka minut po ponownym podłączeniu prądu auto gasło.Na całe szczeście po przejechaniu kilku km autko zaczeło pracować dobrze.Czy są może jakies "procedury" po ponownym podłączeniu prądu coby silnik dobrze pracował,czy długo ECU "uczy się"?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2006, 11:45   

ECU ma pewną ilość danych do zebrania - uczy się do 15 minut i TYLKO na wolnych obrotach. Więc po zdjęciu klemy zostaw go na 15 minut na wolnych i będzie OK.

dreek
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2006, 12:39   

kurcze,trzymałem go na wolnych krócej-ciekawe czy to wystarczy.Dzieki za odp

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Wysłany: 07-09-2006, 12:05   

Też odłączyłem aku do ładowania i żaluje. U mnie problem taki że po załączeniu klimy obroty na wolnych spadają do około 500 obr po 12-15 sek wraca do normy ale szkoda mi poduszek bo strasznie szarpie, macie jakieś pomysły ?? Dodam że bez klimy wszytsko ok. i przed odłączeniem aku było wszytsko ok.

Ursus - dziękuję :)

Mój Galant!

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2006, 13:08   

pa_pi napisał/a:
Też odłączyłem aku do ładowania i żaluje

A co zrobić jak np. aku padnie tak poprostu ze starości?
Toz to chore jakies jest.ja rozumiem ,ze sie uczy itd. ale zeby gasl albo wariowal to juz lekka przesada.
Miale juz kilak aut w zyciu i nigdy nie bylo takich problemow.
Za dwa tygodnie zostane najprawdopodobniej posiadaczem EA i az sie boje co bedzie jak przyjdzie wymienic aku.A pewnie przyjdzie bo jest tam od nowosci czyli 7 lat.

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
  Wysłany: 07-09-2006, 13:51   

bokciu - spoko jak przeczytałem o tych 15 min. pobiegłem, odpaliłem gala i odczekałem te 15 min, przy okazji rozbierając mój nieszczęsny zegarek ;) i :shock: zapuściłem klimę i .. nic nie spadł z obrotów :shock: nie no jestem godny podziwu że się tak sam komp ustawił a już dzowniłem po mechanikach od regulacji komputerowej żeby coś zerknęli. U mnie przyczyna była taka że mam gaz więc nigdy 15 min nie chodził na benzynie jak będę wracał do domu to też przejadę się na benzynie niech się dosteruje ;) .

Pozdrawiam wszytskich

PS przypomniało mi się że znajomy odłączył aku od Audi A4 1,9 TDI to musiał go holować do warszatu !!!

Ursus - dziękuję :)

Mój Galant!

Odpowiedz do tematu