Przesunięty przez: Gene 27-08-2009, 07:26 |
Mrugająca kontrolka SRS w PININ |
Autor |
Wiadomość |
jagers77 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2008, 13:55 Mrugająca kontrolka SRS w PININ
|
|
|
Witam
Wczoraj wracając PININEM z lasu do domku zauważyłem że kilka razy zaświeciła się kontrolka SRS . O co może chodzić
Z góry WIELKIE DZIĘKI ZA INFO
Wojtek |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2008, 22:57
|
|
|
Ciezko odpowiedziec na to pytanie ale lepiej udac sie do serwisu w celu usuniecia bledu badz usterki ktora powoduje swiecenie SRS |
|
|
|
 |
mariom [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2008, 20:59 srs pinin
|
|
|
u mnie czasami długo się pali po uruchomieniu, może sprawdż połączenia elektryczny pod siedzeniami, może tam coś nie styka od poduszek? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-05-2008, 08:46
|
|
|
System SRS to dodadkowy uklad bezpieczenstwa diagnozujacy stan czujnikow, napinaczy i poduszek powietrznych. Jesli kontrolka pali sie w czasie jazdy oznacza (w teorii) wykrycie usterki w systemie bezpieczenstwa. Jesli nie bylo stluczki (wymiany zderzaka) i nie majstrowano przy pasach lub kole kierownicy to mysle, ze w tym przypadku jazda po bezdrozach mogla miec wplyw na poprawne dzialanie systemu. Moze sie cos poluzowalo albo styki gdzies nie kontaktuja. Wskazywac na to moze czasowe wystepowanie swiecenia. Fabryka zaleca wizyte w ASO celem upewnienia sie czy system dziala poprawnie. Usterka moze miec wplyw na bezpieczenstwo kierujacego czyli moze wywalic poduche bez potrzeby albo spowoduje nie zadzialanie poduszki w czasie wypadku. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2009, 13:13
|
|
|
Też mam takową sytuację, myślę że to kwestia styków na czujkach zderzenia. Kontrolka zapala się często podczas jazdy na chwil kilka i gaśnie. Manual pokazuje dokładnie lokalizację czujek więc trzeba będzie je przeglądnąć, jeśli to nic nie da to pozostaje jedynie kontrola SRS-ECU w ASO która wykaże czy to wada czujek czy obwodu.
[ Dodano: 30-07-2009, 17:48 ]
No i proszę, pogmerałem przy wtyczkach pod fotelami i momentalnie ustał komunikat kontrolki SRS na tablicy. Już się bałem że będę się musiał dostawać do sensorów uderzenia. |
|
|
|
 |
Grelu
Mitsumaniak
Auto: ASX 4wd i+ Pinin 1,8gdi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 57 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 26-08-2009, 20:20
|
|
|
Sk00tie, czy Ty czasem nie jeździsz moim pininem?
To w moim trzeba kablami pod fotelem poruszać żeby kontrolka zgasła!
Hmm...ostatnio jakoś częściej tankuje...
;p |
_________________ Pozdrawiam Serdecznie!
Grelu. |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2009, 10:22
|
|
|
Powaga? No to fantastycznie że zadziałało bo sam się obawiałem że mi poduszki fiksują.
Ty, całkiem możliwe że jeżdżę Twoim - spoko, oddam Ci go następnym razem się się pomylimy hehe.
Grelu, jak szalejesz 160 to nic dziwnego że częściej tankujesz hehe. Sprawdzaj sobie regularnie spalanie resetując wyświetlacz wielofunkcyjny.
Pozdro Grelu, |
|
|
|
 |
Grelu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-08-2009, 15:46
|
|
|
Heh... to zwracaj uwagę na kolor, musisz sobie zakodować : "zielone jest be"
Tak naprawdę nie jest źle, nawet w cyklu 50% Kraków 25% trasa spokojnie i 25% A4 w pośpiechu, spalanie utrzymuje się w granicach 8,5. |
Grelu. |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2009, 20:46
|
|
|
No to norma brachu, na telewizorze mam podobnie.
Pozdrowionka Grelu, obiecaj zwrócić samochód niedługo, stęskniłem się za moim kolorem. |
|
|
|
 |
Grelu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-08-2009, 00:30
|
|
|
heh, tylko który Ty teraz uważasz za swój kolor
Z tego co widziałem masz wóz w barwach maskujących... camo asphaltico czy jakoś tak..
Pozdrowienia Sk00tie!
[ Dodano: 29-08-2009, 15:46 ]
Już mnie wkurzyła ta kontrolka SRSu
Dotychczas wystarczyło coś wsadzić pod fotel albo przesunąć fotel (przy 3d to operacja niezbędna aby ktoś mógł "wcisnąć" się na tylną kanape) i już trzeba było gmerać za tym kabelkiem - kontrolka gasła. No ale ile można gmerać!
Zajrzałem pod fotel, wygrzebałem kabelek, złączka była owinięta izolacją więc ktoś już tam chyba grzebał. Rozpiąłem wtyczkę, lekko nagiąłem te dwie szpileczki które są we wtyczce tak żeby ciaśniej to wszystko się łączyło bo było to strasznie luźne, pospinałem do kupy + izolacja - zobaczymy co to da. Jeśli to problem z kabelkiem a nie złączką trzeba będzie wrócić do tematu. |
Grelu. |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2009, 13:19
|
|
|
U mnie na razie spokój od ostatniego szarpania, ale wygląda na to jako opisujesz że zasadza jest podobna jak w lampach, czasem trzeba wygmerać i podoginać i doczyścić styki co by masa była.
Pozdro i życzę jak najmniej dodatkowych informacji na telewizorze! Tych alarmowych się ma rozumieć. |
|
|
|
 |
Grelu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-09-2009, 17:48
|
|
|
Potwierdzam, najwyraźniej problem w złączce - jak narazie kontrolka świeci tylko na zapłonie.
Taaa coś w tym jest - coś czasem jedna żarówa od kierunku czasem nie bangla.... ale musze zebrać siły żeby tam grzebać.
Sk00tie, wzajemnie, z tym pomarańczowym dystrybutorkiem włącznie! |
Grelu. |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2009, 23:23
|
|
|
Prawda, jak by było mało czerwonych to jeszcze nas żółci jadą! Zupełnie jak na Iwo Jima! |
|
|
|
 |
|