Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ortografia a internet.
Autor Wiadomość
Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-04-2006, 19:00   Ortografia a internet.

Prawdę mówiąc zastanawiam się co się dzieje?
Jestem z natury spokojny (poważnie) i mam gdzieś jak kto pisze, ale części postów zamieszczonych na forum czytać się nie da.
Nie jestem ideałem - zdarza mi sie poprzestawiać litery, opuścić znaki interpunkcyjne albo coś w tym rodzaju.
Tyle że mam dość postów, gdzie muszę się domyślać jaki jest ich sens, bo brak w nich wielkich liter, polskich znaków w tekście a interpunkcja sugeruje że jest to zdanie 50 razy złożone.

Oświadczam że z mojej strony osoby piszące w ten sposób mogą spodziewać się pomocy tylko wtedy gdy zechce mi się przebrnąć przez to co "popełnili waląc w klawisze".

Pragnę również przypomnieć że istnieją rzeczy takie jak:
1. Słownik Ortograficzny.
2. Autokorekcja w Wordzie.
3. Funkcja edit - służąca do edycji postów.
4. Funkcja Podgląd - służąca temu żeby przed wysłaniem posta zobaczyć co się napisało.

Serdecznie pozdrawiam.

P.S.
Mało mnie interesuje że ktoś ma wstręt do pisania czegokolwiek po Polsku a na lekcjach języka ojczystego się nudził albo robił jeszcze coś innego. Ja również mam wstręt - wstręt do czytania "slow" i domyślania się z kontekstu czy chodzi o powolność (po angielsku "slow") czy o słowa.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 19-04-2006, 19:42   

I z przykrością muszę się z Tobą zgodzić, z przykrością nie z uwagi na Ciebie ale na poruszony temat.
Nie ma ludzi nieomylnych i bezbłędnych (no może poza Chuckiem Norrisem) ale niektóre wypowiedzi, a w zasadzie ich pisownia powodują gęsią skórkę.
Nie wiem czy poza upominaniem - chociaż by w tej postaci - można coś zrobić, a wystarczy tylko chwilę pomyśleć (jak się nie ma Worda z jego słownikiem w kompie) albo skorzystać z możliwości wymienionego opierając się na prostej zasadzie ctrl-c edit ctrl-v

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
  Wysłany: 19-04-2006, 19:59   

No to ja nie napisze już chyba zadnego posta bo pisanie np słowa "bede" bardzo mi sie podoba. :mrgreen:
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 19-04-2006, 20:11   

Maciek przeczytaj to:
Cytat:
ok panowie jutro mam wizyte u mechanika. Czy powinienem mu na coś zwrucićuwagęczy niech sam szuka??
Aco do elektryki to chyba w tym kolcie nie ma kopułki?? nie znam sie az tak na tym ale od swiec ida 4 kable do rozdzielacza i tyle.

A potem powiedz że wszystko zrozumiałeś od razu i nie masz wątpliwości o co chodzi.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 19-04-2006, 20:24   

to ja sie tez juz nie bede odzywac, bo jak widzicie nie uzywam polskich znakow (ó,ś,ź itd) a inaczej niestety pisac nie zbyt umiem (sie znaczy umiem ale wolno a szkoda mi czasu )
pozdrowka

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 19-04-2006, 20:32   

No Hubeeert, tu to bym sie tylko kolta czepiał :)
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 19-04-2006, 20:36   

Czy takim strasznym problemem jest wciśnięcie Alt lub Shift?

Rafal_Szczecin napisał/a:
inaczej niestety pisac nie zbyt umiem (sie znaczy umiem ale wolno a szkoda mi czasu )

Czyjego? Twojego czy mojego?

Thomas Jefferson said:
Just think...

.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 19-04-2006, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-04-2006, 20:40   

Podpisuję się wszystkimi palcami - jak ktoś ma dyskleksję, dysgrafię czy inne dysmózgowie, to niech korzysta z autokorekty w pakietach typu office (są też darmowe). Ale naprawdę ciężko pomóc, gdy kompletnie nie rozumie się o czym ktoś pisze.
Zauważyłem ogólne pogorszenie wykształcenia Polaków - wtórny analfabetyzm społeczeństwa. I to mnie przeraża.
Ja też nie jest purystą - podkreślałem to wiele razy - lecz człowiekiem technicznym, ale wnerwia mnie, gdy ktoś oczekuje, że ktoś inny będzie się męczył, żeby go zrozumieć. I jeszcze ma pretensje, gdy zwróci się uwagę.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 19-04-2006, 20:41   

to ja sie tez juz nie bede odzywac, bo jak widzicie nie uzywam polskich znakow (ó,ś,ź itd) a inaczej niestety pisac nie zbyt umiem (sie znaczy umiem ale wolno a szkoda mi czasu )

miejmy nadzieję, że w innych sprawach, mimo braku czasu, wykazujesz więcej zaangażowania.
Się nie zapędź w szkole, bo brak "ogonka" czy "kreseczki" to błąd ortograficzny.

Ja za szybko piszę (wciskam alt i puszczam zanim wcisnę s, c, ...) i prawie wszystkie posty muszę edytować, poprawiać. A i tak pewnie robię błędy...

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-04-2006, 20:42   

ale po co shift ? przeciez to sluzy do pisania duzych literek, a my tutaj takich nie znamy :)

wg mnie powinno byc kto jak chce, ale zeby mozna bylo zrozumiec (faktycznie Maciek z jednym wyrazem to przegiol ;) ), ja pisze bez polskich znakow i chyba wszyscy sie orientuja o co chodzi .

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 19-04-2006, 20:43   

przegiol

Przegiął...

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-04-2006, 20:44   

ni
tomusn napisał/a:
Się nie zapędź w szkole, bo brak "ogonka" czy "kreseczki" to błąd ortograficzny.

w szkole o tym nie zapominam, bo pisze w zeszycie :) , a zreszta i tak tego nikt nie sprawdza :)

ja mowie juz sie przyzwyczailem ze nie pisze i raczej sie to nie zmieni, trzeba to zaakceptowac lub nie .

[ Dodano: 19-04-2006, 20:44 ]
Hubeeert napisał/a:
przegiol

Przegiął...

oj czepiasz sie ;) ale wiadomo o co chodzi, to nie jest forum ortografia.pl wiec badzmy tez ludzmi, nie kazdy jest polonista tak jak Ty Hubciu (ja sie przyznaje ze czesto popelniam bledy ort )
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 19-04-2006, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 19-04-2006, 20:46   

od siebie moge dodac tylko tyle, ze w koncu ktos mnie zrozumial, tyle ode mnie, oczywiscie bez polskich znakow pisownia to normalne ale napisac ozeszku i orzeszku to nawet bez polskich znakow jest byk :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-04-2006, 20:47   

mam dokladnie takie same zdanie jak Mateusz , tak samo strasznie wkurza mnie gdy ktos robi podstawowe bledy takie jak np

ktury przez U
morze zamiast może itp

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 19-04-2006, 20:53   

nie kazdy jest polonista tak jak Ty Hubciu

Nie jestem polonistą tylko OMC inżynierem budownictwa.
Zasady pisowni w języku ojczystym poznałem czytając książki.
Dużo książek.
Mam ich (tzn należy do mnie) około 2000 tytułów. Proszę się ze mnie nie śmiać, ale uważam, że bardzo mi to pomogło w poprawnym pisaniu.
A czytanie uważam za zajęcie dużo bardziej pasjonujące niż oglądanie TV.

Poza tym mój pierwszy post nie był personalnie do nikogo skierowany. I nie miałem zamiaru atakowac kogokolwiek. To raczej protest przeciwko lenistwu - znów nie mam nikogo personalnie na myśli.

Mateusz - widzę Twoje wysiłki i jestem pod wrażeniem że wciąż Ci się chce.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 19-04-2006, 20:55, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu