|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: akbi 20-05-2008, 09:52 |
komputer, ATA i SATA, instalacja wina... |
Autor |
Wiadomość |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2008, 00:47 komputer, ATA i SATA, instalacja wina...
|
|
|
W największym skrócie:
2 dyski ATA i 1 SATA
na dysku miałem partycję NTFS i 2 partycje Linuxa po nieudanej randce z Ubuntu, ale skasowałem je z poziomu windowsa. Teraz przy próbie odpalenia systemu mam tylko komunikat że GRUB ma error 2 i kaplica. Nie wiem jak usunąć tego Gruba żeby bootował win, przy czym nie mogę kompa przekonać do odpalenia w tej konfiguracji płyty instalacyjnej Wina.
Kiedy zdecydowałem się odpiąć oba dyski ATA, zostały tylko dysk 500GB SATA i DVD na SATA, instalator rusza, ale nie znajduje dysku. kontroler SATA na płycie to SATAII, w biosie co prawda nie wykrywa dysków SATA, jedynie IDE, no ale nagrywarka działa bez zarzutu, dysk wcześniej działał pod Winem. jest sformatowany na NTFS w pojedynczej partycji i ma ponad 50% wolnego miejsca.
Instalator nie pozwala mi wcisnąć F6 przy instalacji żeby wgrać inne sterowniki, choć i tak nie mam w kompie napędu 3,5A, po wszystkim gdy oświadcza mi że nie może znaleźć dysku zaczyna ładować kolejne sterowniki a po tym mam blue screen of death i tak za każdym razem.
pierwszy raz jestem tak bezradny, ratunku...
płytka to MSI GA M615ME-S2
dysk Seagate Barracuda ST3500320AS 500GB |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-05-2008, 08:11
|
|
|
jest taki program nLite - nim mozna sobie zrobic wlasna instalke windowsa, wiec mozesz dograc na swoja plyte sterowniki sata ktore potrzebujesz - wtedy obejdziesz sie bez dyskietki.
gruba mozesz skasowac z poziomu dosa - np plytka instalacyjna win 98, wchodzisz do dos'a a potem fdisk /mbr, powinno wystarczyc
jak cos to Vista musi juz obslugiwac dobrze sata
p.s bo jednej rzeczy nie rozumiem: na tym dysku sata, byl juz windows i linux i wszystko dobrze dzialalo czy dopiero kupiles dysk i chcesz zainstalowac? |
|
|
|
 |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2008, 08:14
|
|
|
to działało, dopóki nie skasowałem partycji Lina żeby się jej pozbyć, wówczas Grub zgłupiał, Error 22
a nie dałoby się wrzucić tego dysku z Grubem jako slave do innego działającego kompa i tam go naprawić? |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 19-05-2008, 13:00
|
|
|
bo grub to program startowy dla linuxa - tzn instaluje się na C bądź innym dysku głównym i za jego pomocą wybierasz system na którym chcesz pracować, ja znam 2 sposoby na naprawę tego tak jak karolgt pisał za pomocą płytki z win XP bądź innym i zpowrotem wsadzeniem jego programu rozruchowego..albo zainstalowanie od nowa linuxa.
Bo w ten sposób namieszałeś w sektorze dysku który odpowiada za cały rozruch i bez tej zabawy chyba nie dasz rady..tzn ja nie poznałem żadnego lepszego sposobu
powodzenia
P.S. Win Xp na bank obsługuje oba dyski 98 do Sata potrzebuje sterek Vista (dla mnie złom ) a i tak polecam Debiana trochę cierpliwości i linux odwdzięczy się bezawaryjną pracą przez lata, fakt trza przy nim troszkę dłużej posiedzieć niż przy windzie ale za to ile satysfakcji jak wsio zacznie śmigać jak nigdy
pozdro |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-05-2008, 15:20
|
|
|
grub sluzy do uruchamiania systemu - czy to linuxa czy windowsa, obojetnie. Jesli grub wykryje windowsa, to takze doda mozliwosc jego uruchamiania, przeciwnie niz windows, jesli zobaczy Linuxa to uzna ze go nie ma i trzeba bedzie troche kombinowac z odzyskaniem gruba.
problemy z instalacja sa pewnie dlatego ze windows nie lubi tych Linuxowych partycji (swap itd) i moze to byc powod.
Najprostszym sposobem jest tzn chrootowanie sie, ale to wymaga juz jakies live-cd linuxa (np knoppix albo slax), ale to wymaga juz troche umiejetnosci z Linuxa, wiec polecam Ci instalke i moze w jej opcjach jest odzyskiwania gruba (wiem ze suse i chyba ubuntu takie cos maja). |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 20-05-2008, 08:17
|
|
|
Jesli problemem jest zbotowanie z niewłaściwego dysku/partycji to ściągnij obraz płytki bootującej z Smart Boot Managerem, bootnij z niej kompa, zainstaluj go na dysku i później już powinno pójść z górki: Smart Boot Manager
[ Dodano: 20-05-2008, 08:37 ]
PS. ja na jednym z serwerów IBM'a miałem problem gdyż z płytki nie startował mi bootloader instalatora FreeBSD i walił błedami rejestru - ponoć taki problem jest na specyficznym kontrolerze SCSI w tych maszynach no i musiałem instalować to botując tą płytkę z innego bootmanagera i tu właśnie przydał mi się SBM bo pozwolił botnąć system z CD ale z pominięciem tego ori bootloadera będącego na CD a później już było z górki
Generalnie SBM to jeden z najbardziej rozbudowanych bootmanagerów i to taki z menu itp. wygląda jak aplikacja finansowo-księgowa |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-05-2008, 20:42
|
|
|
Sprawdź w jakim trybie pracuje kontroler SATA na płycie. Zazwyczaj możliwe są 3 tryby (nazwy mogą się troszkę różnić w zależności od płyty): Legacy, AHCI i RAID. W trybach AHCI i RAID Win wymaga sterowników do kontrolera (Vista też, ale w przeciwieństwie do XP, można je podać z CD). W trybie Legacy dyski SATA widoczne są w biosie i tym samym instalator Windows też je zobaczy.
Nie chce mi się sprawdzać co to za płyta, ale skoro ma SATAII, to już na 100% ma tryb Legacy i powinna móc zobaczyć dysk SATA w biosie (nie potrafiły tego tylko pierwsze płyty z SATA i tam trzeba było zawsze podawać sterowniki podczas instalacji systemu).
Najprościej: ustaw SATA na płycie w tryb Legacy, ustaw dysk SATA jako pierwszy w kolejności do bootowania, postaw Win. A GRUBa usuniesz tak jak mówił Karol - fdisk /mbr. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
|
|