Przesunięty przez: Gene 28-05-2009, 11:12 |
Felgi chromowane Mangelsa - jak czym opiaskować? |
Autor |
Wiadomość |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 29-03-2009, 09:46 Felgi chromowane Mangelsa - jak czym opiaskować?
|
|
|
Jeżdżę na sławetnych chromowanych Mangelsach. Sławetnych z tego, że rdzewieją na potęgę. Chciałem je opiaskować i polakierować proszkiem, ale Pan specjalista orzekł "niedasie" bo chromowane. Nie wiem czy niedasię czy niechcesie. Ma ktoś pomysł jakiś? Strawić w kwasie jakimś? Szlifowanie odpada bo jest tam jedno miejsce, do którego ciężko będzie dojść a jak nie będą porządnie do gołej blachy oczyszczone to proszek nie będzie trzymał. Opiaskować szkłem albo innym ścierniwem? |
|
|
|
 |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 29-03-2009, 12:09
|
|
|
- śrut stalowy na śrutowni-piaskarni powinien zedrzeć wszystko do gołej blachy (na czołgu wszystko zdziera ), ale chrom to nie farba więc może go co nieco zostać i z malowaniem będzie problem - jedynie ponowne chromowanie gwarantuje Ci pewne efekty
- albo możesz zrobić tanio jak ja - felgi przeszlifujesz, pociągniesz kilka razy chromowym sprayem a potem sprayem bezbarwnym wiele razy i gra gitara |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-03-2009, 13:18
|
|
|
Wszystko się da ale powierzchnia po piaskowaniu przemysłowym nie będzie nadawała się pod proszek ze względu na nierówności powierzchni i tym lepiej bo proszkowo felg sie nie maluje.
Podkład, farba i klar - najlepiej dedykowane do felg. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 29-03-2009, 21:28
|
|
|
No właśnie o to chodzi, że chrom to nie farba. Myślałem o strawieniu kwasem bo już nic innego mi nie przychodzi do głowy. Hubeeert, ja wiem, że lepiej lakier a nie proszek ale proszek z piaskowaniem kosztuje u mnie 200 PLN za komplet i widziałem tak robione fele i jest w porządku. Zresztą za tę cenę to można je raz w roku odmalować. Tylko że spece się poddali jak zobaczyli ten chrom. Druga sprawa, że trzeba by to zrobić w miarę szybko bo nie postawię wozu na dwa tygodnie na kołkach. Wiem, że te Mangelsy to już trochę ludzi przerabiało bo nie tylko mi rdzewieją. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-03-2009, 22:25
|
|
|
Mangelsy pomalowane srebrnym metalikiem z bardzo małym ziarnem wyglądałyby nieźle i trzymałoby się to długo - duuużo dłużej niz przy proszku. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|