Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] Padł podczas jazdy ..
Autor Wiadomość
jonasz666
[Usunięty]

Wysłany: 20-05-2008, 20:11   [1G 90-94] Padł podczas jazdy ..

Witam

Wczoraj wracalem do domu .. bieg 3, 120 km .. i nagle wszystko zgaslo! dopiero po chwili zapalily sie wszystkie lampki .. Zjechalem na pobocze, probowalem odpalic ale nie dalo rady! Silnik kreci ale nie odpala .. Wszystkie kontrolki sie swieca, radio dziala, akumulator ok .. wiec powiedzcie mi Co sie moglo stac?!

Cewka zaplonowa poszla? ECU? .. gdzie szukac przyczyny i jak to zrobic zeby nie wpakowac sie w koszta.

Prosze o szybka odpowiedz
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 21-05-2008, 13:46, w całości zmieniany 1 raz  

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 20-05-2008, 23:26   

Na sam początek sprawdzilbym błędy. Cewka raczej nie bo mało prawdopodobne zeby padly dwie cewki na raz. Moooooże czujnik położenia wałka rozrządu ale również jesli nie da sie aczytać błedów to może być ECU......
Po drodze jest wiele elementów takich jak tranzystor (czy jak to się nazywa) - mała czarna płytka przed cewkami lub choćby jakiś poluzowany przewód od podawania sygnalu do ukladu zapłonu. Sprawdz błedy na początek...

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2008, 23:45   

Popieram poprzedni post, ale przygaśnięcie wszystkich kontrolek może być powodem jakiegoś zwarcia i dlatego proponuje zacząć od bezpieczników, oraz kabelków i wtyczek czy coś się nie rozłączyło. Sprawdzenie jakie błędy wyświetla ECU powinno wskazać od czego zacząć!

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 21-05-2008, 13:48   

Może to detal, ale sprawdz przewodzenie i przykręcenie klem aku. Mi ostatnio pękła klema i cuda się działy.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

jonasz666
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2008, 18:13   

Od razu po zatrzymaniu odrecilem klemy i dokrecilem (kilka razy)- nic nie dalo .. wyczepilem wszystkie kable i wpiałem na nowo .. to tez nic nie dalo .. bezpieczniki wszystkie ok ..
Jak przestanie padać to założe akumulator i jeszcze wszystko posprwdzam .. znajomy mechanik zerknie tez na to okiem .. no i sprawdze błędy

[ Dodano: 21-05-2008, 18:59 ]
załozyłem akumulator i to samo .. chcialem zczytać błedy i nie świeci mi sie dioda ;( co teraz? czy to poszedl ECU? Jak tak to co teraz? ..

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 21-05-2008, 19:23   

jonasz666, napisz czy Check Engine się zaświeca po przekręceniu stacyjki i po chwili gaśnie ?? Jeśli nie to prawdopodobnie ECU padło. Trzeba wymontować i znaleść kogoś kto Ci go naprawi (jeśli się uda).

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

jonasz666
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2008, 19:57   

ZNajomy mechanik posprawdzal mi conieco .. i powiedzial mi ze prąd dochodzi do modułu .. ale iskry nie ma .. Czy to rzeczywiscie mogl pojsc moduł zapłonu ?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 22-05-2008, 07:35   

jonasz666 napisał/a:
mogl pojsc moduł zapłonu ?

To dość typowa usterka

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

jonasz666
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2008, 18:36   

Adaho_krak: CHECK w ogole sie nie swieci ;/ czy komputer mogl pasc skoro do modułu dochodzi prąd?

Ma ktoś na sprzedaż używke? Ile stoi uzywka/nowy moduł ?
?Najlepiej wolałbym podmienić, ale nie mam od kogo ..

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2008, 22:59   

Cytat:
Najlepiej wolałbym podmienić, ale nie mam od kogo ..

noo i spalisz gościowi ECU
jonasz666 napisał/a:
czy komputer mogl pasc skoro do modułu dochodzi prąd?

w jaki sposób się dowiedziałeś, że napięcie jest podawane na ECU?

jonasz666
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2008, 17:42   

Chodzilo mi o to ze mechanik powiedzial ze napiecie dochodzi do modułu ale nnie daje iskry .. mowil ze komputer niby ok, a dzisiaj mowi ze wszystko moglo sie zrypac ;/ samochod stoi a ja nawet nie mam czasu sie tym zajac a najgorsze ze niewiem co w ogole robic

Powiedzcie mi od czego zaczac? kupowac od razu jakies czesci? holowac samochod do mechanikow czy co ? ..

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 27-05-2008, 18:58   

jonasz666, mechanik tu niewiele pomoże, jakiś dobry elektryk powinien sobie poradzić.

jonasz666 napisał/a:
mowil ze komputer niby ok, a dzisiaj mowi ze wszystko moglo sie zrypac ;/

Zwykły kowal i nie wie co z tym zrobić. Najprostsza ewentualność i zarazem najtańsza to wymontować kompa z auta i zanieść do serwisu RTV w celu sprawdzenia sprawności kondensatorów i przewodności ścieżek na płycie. Od tego bym zaczoł.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

jonasz666
[Usunięty]

Wysłany: 30-05-2008, 20:44   

Adaho_krak : zrobilem tak jak radziles, niestety wymiana kondensatorów niczego nie zmienila :/

z tym że kazałem gosciowi wymienić wszystkie kondensatory, wymienil tylko te duze (elektrolityczne tak?) .. byly wybulwione.. nie wymienil jednak tego:
http://www.mitsubishi-gra...kondensator%F3w

No dobra chlopaki, co teraz radzicie? .. pomożcie, bo misiek stoi od kilku ladnych dni na parkingu ;/

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 30-05-2008, 23:05   

jonasz666, a ścieżki posprawdzał ?? po wylaniu kondziorów lubią się popalić i nie przewodzą. Świeci się check po przekręceniu stacyki i po chwili gaśnie ?? Wogóle palą się jakieś kontrolki ??

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

jonasz666
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2008, 15:13   

Niby posprawdzal wszystko .. szczerze mowiac nie patrzylem mu na rece .
Check w ogole sie nie swieci .. reszta kontrolek zapala sie normalnie ..

Odpowiedz do tematu