Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Pierwsza rejestracja 2002, rocznik 2001, Family.
Autor Wiadomość
monroe
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2008, 00:20   [MSS 1.6] Pierwsza rejestracja 2002, rocznik 2001, Family.

Witam Was serdecznie,

mam okazję kupić MSS o takich parametrach jak w temacie, czyli:

1.6 16V, rocznik 2001, pierwsza rejestracja w 2002 r.; wersja Family, alufelgi + dodatkowe opony zimowe na stalówkach.

Co najważniejsze chyba:
- od I właściciela, zaufanego człowieka, dobrego znajomego rodziny, lekarza; oczywiście 'krajówka', serwisowana, całkowicie bezwypadkowa, bardzo zadbana!
- ORYGINALNY PRZEBIEG TYLKO 40 tys.!! (bo w domu u tej osoby jest jeszcze drugie auto)

Cena: 20 tys. (po negocjacjach)

Najpierw wydawało mi się, że to świetna okazja, teraz widzę ceny na eurotax i oglądam oferty z oto moto, które mówią raczej, że nic szczególnego...

Oto pytania:

1. Czy faktycznie to dobra okazja? (nie pytam czy warto, bo na tym forum wszyscy przytakną;) ).
2. Czy gdybym chciał sprzedać po roku ten samochód, to dużo stracę?
3. Jak jest z realnym spalaniem benzyny w cyku mieszanym? Wyjdzie ponad 9l/100km przy założeniu, że jazda będzie dość dynamiczna (ale bez jakichś szaleństw, nie o to chodzi)?
Spalania boję się najbardziej, ech...
4. Czy da się wymienić radioodtwarzacz kasetowy na odtwarzacz CD? Czy przez niego steruje się komputerem? Ewentualnie jaki jest koszt dokupienia zmieniarki CD, jeśli ktoś wie...

Ogólnie ciągle się nad nim zastanawiam...

Pozdrawiam!!
Marcin

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2008, 11:02   

Co do ceny to faktycznie niekoniecznie okazja, ale rzadko chyba zdarza się tak zadbany egzemplarz z tak małym przebiegiem. W tym wypadku masz samochód od pewnego właściciela, a to się chyba mocno liczy.

1. Skoro warto to chyba jednak dobra okazja:P
4. Radio zmienisz bez problemu na jakie zechcesz, potrzebna będzie tylko przejściówka ze złącza mitsubishi do ISO. Jeśli założysz radio CD od mitsubishi (oryginalne) to będziesz mógł sterować kompem, jeśli kupisz jakieś inne to niestety nie. Ale na to jest sposób, przed odpaleniem silnika można sobie zmienić wskazania kompa (ale podczas jazdy już nie).

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 31-05-2008, 11:29   

4xtak :) - więc musisz sobie odpowiedzieć na proste pytanie, czy lepiej dołożyć teraz 3-4 tysie za praktycznie pewność nie dołożenia nic w przyszłości......

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 31-05-2008, 23:22   

1. Taka okazja że wiesz że nie walony, nie kręcony i nie klejony taśmą na krokodyle :) Czasami lepiej zapłacić za taką pewność. Zwłaszcza że na otomoto przewaga jest kręconych i dłubanych.
2. Jeśprzedasz znajomemu to stracisz mniej niż na innych markach. Sprzedając z ogłoszenia nikt Ci nie uwierzy w ten przebieg. Ale też niezbyt dużo stracisz, bo SS dość stabilnie trzymają cenę.
3. Ja podejrzewam że raczej ponad 9 nie wyjdzie, chyba że Bielsk-Biała to Warszawa :twisted: . Wtedy szykuj się na 11 przy dynamicznej jeździe.
4. Oryginalny kasetowy można zamienić na oryginalny CD. Zmieniarki na allegro widziałem po 650 zł i to chyba z MP3.

monroe
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2008, 01:10   

Dzięki wielkie za odpowiedzi ;) Coraz bardziej przekonuję się do tego samochodu i mam tylko dwie wątpliwości - właśnie spalanie (a nie zarabiam niestety za dużo ;) ) oraz wielkość tego auta. Szukałem raczej trzydrzwiówki - Polo IV, Ibizy III i to z turbodieslem, ewentualnie Hondy Civic a tu trafił się MSS, który wizualnie aż tak bardzo mi się nie podoba, jest większy (rodziny jeszcze nie posiadam i nie zanosi się na to w ciągu najbliższych 2-3 lat) no i więcej pali. Z drugiej strony samochód wygrywający w rankingach bezawaryjności, z niesamowicie małym przebiegiem (praktycznie dotarty, hehe ;) pracuję u dealera pewnej niejapońskiej marki i nasze wypożyczane auta potrafią zrobić taki przebieg w pół roku, serio!!!) od pewnego właściciela i zadbany... Heh, ciężki orzech do zgryzienia, ale przeważa opcja kupna ;)

cns80 napisał/a:
2. Jeśprzedasz znajomemu to stracisz mniej niż na innych markach. Sprzedając z ogłoszenia nikt Ci nie uwierzy w ten przebieg. Ale też niezbyt dużo stracisz, bo SS dość stabilnie trzymają cenę.

Nawet przebiegiem potwierdzonym książką serwisową? :> Nawet któremuś forumowiczowi za rok przy przebiegu 60 tys.? ;)

cns80 napisał/a:
3. Ja podejrzewam że raczej ponad 9 nie wyjdzie, chyba że Bielsk-Biała to Warszawa :twisted: . Wtedy szykuj się na 11 przy dynamicznej jeździe.

No właśnie, jak z tym spalaniem? Właściciel mówi, że na trasie pali mu 7, w mieście 8, ale Fabia mojego ojca 1.2 64KM 12V ma podobne spalanie, dlatego nie za bardzo w to wierzę. Sam preferuję dynamiczną jazdę, średnio do ok. 4 tys. obrotów. Przy mojej 20min. jeździe MSS pokazał 8.5l. Do 9l byłoby ok, ale jeśli przy włączonej klimie miałby palić 10 a w zimie 11, to już przegięcie. Mam dopiero 26 lat, nie mam zamiaru umrzeć na zawał serca przy dystrybutorze.

Wiem, wiem - na to pytanie nikt mi nie odpowie do końca, bo to zależy od indywidualnego stylu jazdy każdego ;)

cns80 napisał/a:
4. Oryginalny kasetowy można zamienić na oryginalny CD. Zmieniarki na allegro widziałem po 650 zł i to chyba z MP3.

Żeby sterować kompem musi być oryginalny CD z MSS, czy może być też z innego Miśka? (tylko model W142?) Nie mogę znaleźć niczego innego na Allegro. W sumie najlepszym rozwiązaniem byłaby zmieniarka, ale nie chcę wydawać aż 600 zł. Ktoś coś sprzedaje albo mógłby polecić jakby co?

Pozdrawiam!
Marcin

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Wysłany: 01-06-2008, 01:27   

monroe napisał/a:
Właściciel mówi, że na trasie pali mu 7, w mieście 8

No i pewnie tyle pali przy standardowej jeździe. Nie wiem czy jest sens szaleć z silnikiem 1,6, szkoda paliwa, bo przyspieszenia takie autka to dobrego nie mają. Ja jak się dorobię to do szaleństw kupię sobie Lancer Evolution, a póki co jeżdżę grzecznie i spalam 6l na setkę:)

monroe napisał/a:
Żeby sterować kompem musi być oryginalny CD z MSS, czy może być też z innego Miśka? Nie mogę znaleźć niczego na Allegro. W sumie najlepszym rozwiązaniem byłaby zmieniarka, ale nie chcę wydawać aż 600 zł. Ktoś coś sprzedaje albo mógłby polecić jakby co?

Po co zmieniarka, żyjemy w czasach mp3. Zakup radyjko z czytnikiem kart czy wejściem AUX IN, dużo nie wydasz i będziesz miał spoko sprzęt. Brak możliwości zmieniania wskazań kompa podczas jazdy nie jest niczym strasznym, bo w sumie średnia prędkość mało mnie interesuje, pozostała ilość kilometrów "w baku" jest niedokładna, więc można sprawdzić przed odpaleniem i z głowy. A średnie spalanie zawsze się przydaje:):)
Niestety nie wiem czy musi być koniecznie radio z MSS, być może z Galant albo Carismy podpasuje, ale mogę się mylić.

Mikado66 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 01-06-2008, 19:28   

Jeśli chodzi o spalanie Fabii 1.2 to mojej znajomej skodzina z takim silniczkiem w mieście wciąga 12/100 km. Widać, że to duzo bardziej paliwożerne auto niż MCC 1.6. Ja jeździłem coltem 1.6 i lancerem 1.3 i te auta paliły tak samo, jak delikatnie to 6,5/100, jak ostro to 8 i więcej. Mały silnik jest oszczędny tylko jak bardzo delikatnie się z nim obchodzisz, jak go mocno dusisz to i łzy z reflektorów płyną i wir w zbiorniku się robi. Polecam MCC z 1.6, oszczędny i moc wystarczająca do sprawnej jazdy.

monroe
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2008, 20:39   

Biorę, ludzie, biorę!! :]
Za tydzień będę miał je już u siebie - dzisiejsza jazda próbna tym MSS przekonała mnie do końca. Spalanie przy mojej jeździe przy włączonej klimie pokazywało 8.2l. Powiedzmy, że do czasu kupna zaufam tym wskazaniom... :D

Jeśli nie poradzę sobie z kasą (kredyt+benzyna), to sprzedaję po następnej zimie. Dam oczywiście znać :>

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-06-2008, 21:59   

monroe napisał/a:
Jeśli nie poradzę sobie z kasą (kredyt+benzyna)
Słuchaj.... Może warto lekko zmienić swoje przyzwyczajenia. Nie trzeba być "miszczem" startu spod każdych świateł. Satysfakcję może dać Ci płynność jazdy i to, że np. na każdych kolejnych światłach w mieście będziesz doganiać tych, którzy tam stoją od minuty. A do celu i tak przyjeżdżacie praktycznie równocześnie. Nie czarujmy się, MSS nie jest autem do ścigania się.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Wysłany: 01-06-2008, 22:07   

Bez kitu, ogromną satysfakcją jest utrzymanie niskiego spalania w korku :P

monroe
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2008, 22:12   

JCH napisał/a:
monroe napisał/a:
Jeśli nie poradzę sobie z kasą (kredyt+benzyna)
Słuchaj.... Może warto lekko zmienić swoje przyzwyczajenia. Nie trzeba być "miszczem" startu spod każdych świateł. Satysfakcję może dać Ci płynność jazdy i to, że np. na każdych kolejnych światłach w mieście będziesz doganiać tych, którzy tam stoją od minuty. A do celu i tak przyjeżdżacie praktycznie równocześnie. Nie czarujmy się, MSS nie jest autem do ścigania się.

Nie, ja raczej nie z takich - zresztą "miszczem" startu w Fabii 1.2 czy w Matizie nigdy nie byłem ;) Czasami pozwalam sobie więcej w samochodach z silnikami TDCi, ale bez jakichś szaleństw... Faktem jest jednak, że przez różne, niedobre przyzwyczajenia, auta, którymi jeżdżę, spalają więcej benzyny - np. raczej nie hamuję silnikiem a do świateł dojeżdżam na luzie etc. Owszem, czas zmienić tego typu przyzwyczajenia ;)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-06-2008, 22:22   

monroe napisał/a:
Nie, ja raczej nie z takich
No to, mam nadzieję, będziesz zadowolony ze Spejsa. Jakoś nie kojarzę aby komuś spalał 10 litrów, raczej 7-8 l/100 km.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

monroe
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2008, 22:31   

Muszę sobie to radio na CD wymienić (raczej oryginalne, zamiast mp3 wolę mieć sterowanie komputerem) a w przyszłości zamiana alufelg 14 na 15 i parę poprawek lakierniczych (niewielkie zarysowania na zderzaku). Wtedy myślę, że będę całkowicie zadowolony :]

Dziękuję wszystkim. Zapewne będę coraz częstszym gościem na tym forum ;)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 02-06-2008, 08:24   

JCH napisał/a:
Nie czarujmy się, MSS nie jest autem do ścigania się.
Jak nie jak tak ;) . A na serio to faktycznie można sobie odpuścić sprinty i nadal jeździć szybko, a spalanie tego 1,6 nie powinno być wielkie.
monroe napisał/a:
Muszę sobie to radio na CD wymienić (raczej oryginalne, zamiast mp3 wolę mieć sterowanie komputerem) a w przyszłości zamiana alufelg 14 na 15 i parę poprawek lakierniczych (niewielkie zarysowania na zderzaku). Wtedy myślę, że będę całkowicie zadowolony :]
UUUUUUUUUUUU !!! A jeszcze chwilę temu kombinowałeś żeby go sprzedać po roku. A tu już widzę zajawka pełną gębą :twisted: i dalekosiężne plany :D
Tak trzymać :wink:

monroe
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2008, 00:07   

Witam ponownie,

niestety transakcja nie doszła do skutku (właściciel auta, starszy facet, wystraszył się procedury sprzedaży przez kredyt samochodowy - czyli najpierw umowa wraz z przedstawieniem zaakceptowanego wniosku kredytowego i przerejestrowanie auta na mnie, dopiero potem kasa) tak więc zostałem na lodzie (tłumaczy, że ma innego chętnego za 1 tys. więcej). Cóż, myślałem, że w tym tygodniu odbiorę samochód, który tak bardzo mi się spodobał - nie będzie mi jednak dane... :(

Pozdrawiam mocno wkur**** i dziękuję Wam raz jeszcze za wszystkie rady oraz poświęcony czas...

Odpowiedz do tematu