|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Check Engine i silnik gaśnie (4G63) |
Autor |
Wiadomość |
fergul11
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Wrz 2009 Posty: 2372 Skąd: Co.Clare
|
Wysłany: 13-11-2014, 15:42 Check Engine i silnik gaśnie (4G63)
|
|
|
Ja chyba nie umiem z szukajki korzystać ,bo nie znalazłem podobnie brzmiącego tematu .
Miśiek nastraszył mnie dziś tęgo , aura deszczowa wilgotność maksymalna (leje)
Odpaliłem miśka i przejechałem 4km w ruchu miejskim , po czym wysiadłem i po 3-5 min. wróciłem do auta , odpaliłem i ujechałem 10 m !
Zapaliła się żółta kontrolka silnika i zgasł .
Kolejne próby odpalenia - zapala , wszystkie kontrolki gasną, 2-3 sekundy normalnej pracy i zapala się check engine i silnik gaśnie .
Operowanie pedałem gazu , silnik reaguje normalnie , 2-3 sek. pracy po czym żółta kontrolka zapala się i gaśnie silnik.
Silnik rozgrzany choć odcinek drogi krótki , po około 10 nieudanych próbach ,podniosłem maskę i dumam o co caman ?
Pierwsza wtyczka po prawej obok silnika , docisnąłem ją , poruszałem kabelkami które tam dochodzą , obok jest coś na kształt kondensatora ? ( baryłka w metalowej obudowie Fi 15mm)
W sumie to jedyne rzeczy których dotknąłem , zamknąłem maskę i odpaliłem silnik ...działa ,.
Dojechałem do domu , ale straciłem zaufanie do miśka czy nie wywinie mi znów takiego numeru gdzieś w trasie ?
Pytanie - co mogło być przyczyną takiego zachowania silnika ? |
_________________ Mam oko na Ciebie
 |
|
|
|
 |
Shockwave
Mitsumaniak
Auto: Galant ea2a
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 181 Skąd: Bestwinka
|
Wysłany: 13-11-2014, 16:54
|
|
|
Skoro check engine sie zaświecił to odczytaj sobie błędy i będziesz wiedział co było powodem takiej sytuacji gal według opisu jest z 98r wiec błędy możesz odczytać sam, jak to zrobić jest opisane na forum |
|
|
|
 |
szawel
Mitsumaniak
Auto: Galant 2000 2.5v6
|
Wysłany: 13-11-2014, 17:01 Re: Check Engine i silnik gaśnie (4G63)
|
|
|
fergul11 napisał/a: | Ja chyba nie umiem z szukajki korzystać ,bo nie znalazłem podobnie brzmiącego tematu .
Miśiek nastraszył mnie dziś tęgo , aura deszczowa wilgotność maksymalna (leje)
Odpaliłem miśka i przejechałem 4km w ruchu miejskim , po czym wysiadłem i po 3-5 min. wróciłem do auta , odpaliłem i ujechałem 10 m !
Zapaliła się żółta kontrolka silnika i zgasł .
Kolejne próby odpalenia - zapala , wszystkie kontrolki gasną, 2-3 sekundy normalnej pracy i zapala się check engine i silnik gaśnie .
Operowanie pedałem gazu , silnik reaguje normalnie , 2-3 sek. pracy po czym żółta kontrolka zapala się i gaśnie silnik.
Silnik rozgrzany choć odcinek drogi krótki , po około 10 nieudanych próbach ,podniosłem maskę i dumam o co caman ?
Pierwsza wtyczka po prawej obok silnika , docisnąłem ją , poruszałem kabelkami które tam dochodzą , obok jest coś na kształt kondensatora ? ( baryłka w metalowej obudowie Fi 15mm)
W sumie to jedyne rzeczy których dotknąłem , zamknąłem maskę i odpaliłem silnik ...działa ,.
Dojechałem do domu , ale straciłem zaufanie do miśka czy nie wywinie mi znów takiego numeru gdzieś w trasie ?
Pytanie - co mogło być przyczyną takiego zachowania silnika ? |
Sprawdź czy nie masz przebicia na cewkach zapłonowych |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-11-2014, 19:56
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
jak wyjdzie bład czujnika położenia wałka rozrządu to masz rozwiazanie jedno z wielu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583
Tez mi sie szukac nie chce, ale jest to w dziale technicznym EA, a moze chcesz RB |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Wrz 2009 Posty: 2372 Skąd: Co.Clare
|
Wysłany: 13-11-2014, 20:13
|
|
|
Dzięki za podpowiedź
Za RB dzięki wielkie ale obejdzie się .
Nie wiem jakim logarytmem ta szukajka szpera , ale wpisywałem całe zdanie , kilka słów ,dwa słowa i zawsze pokazywało te same tematy |
_________________ Mam oko na Ciebie
 |
|
|
|
 |
|
|