Zasilanie oswietlanie |
Autor |
Wiadomość |
Cezar999 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2007, 18:13 Zasilanie oswietlanie
|
|
|
mam duży kłopot podczas podłanczania neonów pod gniazdo do zapalniczki w carisma z 98 roku sedan na środkowej desce znikło podświetlanie pokręteł od nawiewów i podświetlanie zegara zapalniczka równiesz nie grzeje a w popielniczce lampka sie pali co jest tego przyczyna i jak to naprawić prosił bym o bardzo szybka pomoc ... |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 02-02-2007, 21:19
|
|
|
Pewnie bezpiecznik poszedł... |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 02-02-2007, 22:40
|
|
|
albo padly zarowki albo cos sie rozlaczylo albo kabel gdzies zlamal |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Cezar999 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2007, 23:17
|
|
|
no dzieki panowie za szybciutka odp ale meczy mnie mysl że mogło sie coś wiecej stać niewiem komputera padł albo z instalacją coś poważnego jest taka możliwość??? a jeżeli bespiecznik podpowiecie mnie jaki i gdzie go szukać ?? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 03-02-2007, 01:40
|
|
|
w dziale faq masz przyklejony temat o przekaznikach i bezpiecznikach wiec tam zobacz padl bezpiecznik - jeden z tych przed lewym kolanem kierowcy, ale nie pamietam jak on jest oznaczony chyba emblematem zapalniczki |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 03-02-2007, 09:45
|
|
|
Matejko napisał/a: | padl bezpiecznik - jeden z tych przed lewym kolanem kierowcy, ale nie pamietam jak on jest oznaczony chyba emblematem zapalniczki |
albo ten, albo jeden z żółtego "koszyczka" pod maską o ile pamiętam |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Cezar999 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 11:46
|
|
|
sprawdzałem bezpieczniki koło kolana i w koszyczku w koszyczku rzeczywiście był spalony jeden lecz wymieniłem go i dalej zapalniczka nie działa i lampki sie dalej nie świecą pod pokrętłami od nawiewów i pod zgarem :/ co mogło sie innego stać ?? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:46
|
|
|
Jak jest zwarcie w instalacji to mógł już ten nowy/wymieniony bezpiecznik się spalić w chwili włączania świateł - sprawdź go raz jeszcze.
Najpewniej przy zakładaniu instalacji pod te neony instalacja została uszkodzona lub ma zwarcie. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 03-02-2007, 16:01
|
|
|
a wlasnie jesli neony podlaczyles zle to one same przez siebie beda robic zwarcie - wiem bo mialem tak u siebie, ale nie pamietam jak je pozniej podlaczylem ze jest okej |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Cezar999 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 16:09
|
|
|
ym no spoko ale neony już są dawno odłączone jak tylko sie narobił ten bigosik ... :/ a to cholerstwo dalej nietrybi :/ |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-02-2007, 19:41
|
|
|
Ale czy te rzeczy nie działają "same z siebie", czy po włączeniu którejś z nich od razu wywala bezpiecznik? |
|
|
|
 |
Cezar999 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 23:14
|
|
|
opisze to jeszcze raz .. próbowałem podłączyć neonki pod kable dochodzące do zapalniczki i nastąpiło spiecie i momentalnie odłączyłem całkowicie te neony następnie po pszekreceniu kluczyka w stacyjce zobaczyłem że niema zasilania w kabinie wiec wymieniłem jeden z bezpieczników pod maską w żółtym opakowaniu i na radiu napiecie jest w popielniczce lampka sie świeci na podsufitce też lecz nie świecą sie lampki pod pokrętłami i pod zegarem a w zapalniczce niema hyba napiecia bo po wciśnieciu jej nie odskakuje ... :/ i nie moge znaleźć przyczyny tej awarii :/ |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-02-2007, 00:29
|
|
|
Ale wywala ten bezpiecznik czy nie?
Jak odłączałeś neony, to może źle podpiąłeś zapalniczkę i zwarcie teraz jest, co?
Pod pokrętłami raczej przepaliła się żaróweczka.
Z tego, co się orientuję, to za zegar i zapalniczkę odpowiada ten sam bezpiecznik (nie sprawdzałem u siebie, ale tak jest w Golfie ). Jeszcze raz napiszę: sprawdź, czy Ci znów nie wywaliło bezpiecznika. |
|
|
|
 |
smosen [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2007, 00:55
|
|
|
szukaj jeszcze raz,na pewno padl ci bezpiecznik pod maska,przepatrz wszystkie pod maska |
|
|
|
 |
ryniu-mec [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2007, 19:46
|
|
|
nie wiem czy ktoś CI pomógł bo mam podobną awarię mam carisme od paru dni i kupiłam ją bez podświtlonych potrętełek, a najgorsze jest to że próbowałem zmienić żarówki i nawet nie wiem jak się to tego zabrać |
|
|
|
 |
|