[MSS 1.8] mam lancera sedan '94 - chce MSS - czy to dobrze?? |
Autor |
Wiadomość |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 13-07-2008, 23:46 [MSS 1.8] mam lancera sedan '94 - chce MSS - czy to dobrze??
|
|
|
witajcie
oczywiście moja żona w lancerku siedzi za nisko i za cholere nie bedzie tym jeździć i patrzyu w stronę MSS - w sumie ten pomysl mi sie podoba ne ma to jak minivan. 3 moooże 4 osobowa rodzina - lubimy pojeździc na 2-3 dniowe wypady - minivan jak znalazł.
czy możecie napisać jaki silnik jest wystarczający?? w grę wchodzą benzyniaki, nie mam przekonania do dieslów, zła ropa i wtryski do wymiany - kilka stówek w plecy itede, itepe.
główny problem w tym że zona jest dosyć malutka i musi !!!! MUSI siedzieć wysoko i widzieć "wszystko" .
nie mam sposobności siąć i prezejechac się takim MSS - dlatego piszę do was i prosze o pomoc>
W skrucie = PLUSY i MINUSY, diesel czy benzyna, jaki silnik 1.3 czy 1.8
w kieszeni około 20.000 do wydania.
Wyjdźmy od tego modelu ......
http://allegro.pl/item399...imatyzacja.html
dzięki i pozdrowienia
Mariusz i żońcia.... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 14-07-2008, 00:29
|
|
|
Wg mnie jasne ze 1,8 Taki silnik daje juz potrzebny zapas mocy:) Poza tym samochod musi tez dawac przyjemnosc z jazdy a ten silnik daje
Bierz wiekszy silnik:) maly jest za maly
Tez jestem przeciwnikiem diesli. Panuje przekonanie ze silniki diesla sa trwalsze od benzyniakow ale to jest bzdura. Jasne ale o ile sa to stare wolnossace diesle -tu sie zgodze. Tam cala tajemnica dlugowiecznosci to male wysilenie jednostki napedowej np. Mercedesowska beczka z litra wyciagala zaledwie 27KM.
Dzisiejsze diesle sa z reguly znacznie bardziej wrazliwe na jakosc obslugi i stosowanych materialow eksploatacyjnych. Wszystkie przeglady musza odbywac sie zgodnie z zaleceniem producenta. W zadnym wypadku nie mozna oszczedzac na oleju silnikowym!
Stad osobiscie uwielbiam silniki wolnossace benzynowe i takie tez polecam
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 14-07-2008, 00:34
|
|
|
no i bardzo dobrze, że odrzucasz diesla
jeśli benzyniak, to nie 1.3 - ten silnik jest po prostu za słaby.
Bierz 1.6 albo 1.8 GDI 1.8 przy jeździe emeryt mode spali nawet mniej niż 1.6, co nie znaczy ze wlasnie 1.6 spala dużo musisz się po prostu przejechać każdym z nich, żeby wiedzieć co potrzebujesz |
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 14-07-2008, 00:39
|
|
|
Co do samego linka to widac ze bardzo fajnie utrzymany samochodzik Bardzo ladny egzemplarz Szkoda ze chyba ktos umyl mu czesci plastikowe w komorze silnika ;/ ...ale poza tym ciezko jest sie do czegos przyczepic...
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 14-07-2008, 00:53
|
|
|
dzięki za potwierdzenie teori: NIE brac diesla
co do @xjacobs - właśnie tu jest problem że nie mam mozliwości pojeździć MSS - dopiero z ofert jak będę oglądał samochodzik.....
w sumie jak dla mnie czy on spali 8 czy 10 w mieści eto na tą chwile jest to bez znaczenia.
On się musi (powtórzę MUSI) spodobac mojej żonie KASI - to znaczy ma siedzieć "wysko" i widzieć "wszystko"
czy jest w tych samochodzach regulacja pionowa fotela kierowcy??????
jestem z Raciborza woj. śląskie - jeśli ktos ma ochote dac mi pooglądac i poodtykac swojego MSS będę wdzięczny
a nóz widelec później mi go sprzeda
pozdr
MARIUSZ |
|
|
|
 |
os12
Mitsumaniak Andrzej
Auto: Galant EA5W 2,5V6 kombi aut
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 281 Skąd: Bielsko-Biała/Andrychów
|
Wysłany: 14-07-2008, 08:28
|
|
|
Moja kobietka właśnie kupiła sobie MSS 1,8 GDI z 1999r w kolorze butelkowej zieleni
jezdi jej się bardzo wygodnie i bezpiecznie bo siedzi wysoko , autko jest funkcjonalne jak masz więcej bagażu to tylko przesuwasz tylne fotele do przodu o 15cm i juz masz wiekszy bagażnik jak nie potrzebujesz to przesuwasz w tył i juz z tyłu jest więcej miejsca na nogi dla pasażera z tyłu ,luz blus cukiereczki
spalanie
Autko śmiga Bielsko-Biała<->Andrychów/Krak spalanie 7-8l/100
mogę przesłać fotki na maila
pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-07-2008, 09:09
|
|
|
Herezje Panowie prawicie na temat diesla 1.9 DiD w MSS.
To prawda, że o diesla trzeba dbać (ropa z dobrych stacji, itp.) ale jako Mitsumaniacy dbamy przecież o nasze auta i ten argument do mnie nie przemawia. Jedyną "wadą" silnika diesla w MSS jest to że to francuz i w większości przypadków uszczelnienie miski olejowej nie jest idealne i zdarzają się wycieki lub pocenie. Pamiętam jak mój mechanik zobaczył mojego MSS zapytał czaemu nie kupiłem 1.6 benzin, ale po ponad 5000 km przejechanych i on przekonuje się, że nie jest tak źle.
Osobiście polecałbym silniki (1.3 jest za słaby, a 1.8 GDI wrażliwy na jakość paliwa):
- 1.9 DID diesel
- 1.6 benzin
Jeżeli chodzi o pozycję za kierownicą to jest na pewno wyżej niż w normalnych osobówkach - moja piękniejsza połowa (która była motorem napędowym zakupu) bardzo dobrze czuje się w MSS. |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 14-07-2008, 09:11
|
|
|
poproszę bazkomp@bazkomp.pl
a jest regulacja fotela w pionie?? można go podnosić i opuszczać??
i jeśli to możliwe to ile zona ma wzrostu?? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-07-2008, 10:07
|
|
|
bazkomp napisał/a: |
a jest regulacja fotela w pionie?? można go podnosić i opuszczać?? |
Nie, jest tylko regulacja podparcia nóg/ułożenia półdupków - samo siedzisko kierowcy ma możliwość regulacji położenia kątowego.
bazkomp napisał/a: |
i jeśli to możliwe to ile zona ma wzrostu?? |
Wiesz blondynka 110-60-90 - nie no żartuję
Żona ma 170 cm wzrostu, za to ciotka która kiedyś kilka razy odwoziła nas MSS ma 164 cm i też sobie chwaliła jazdę. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 14-07-2008, 15:17
|
|
|
cns80 napisał/a: | slo_mo napisał/a: | Osobiście polecałbym silniki (1.3 jest za słaby, a 1.8 GDI wrażliwy na jakość paliwa):
- 1.9 DID diesel
- 1.6 benzin
Jeżeli chodzi o pozycję za kierownicą to jest na pewno wyżej niż w normalnych osobówkach - moja piękniejsza połowa (która była motorem napędowym zakupu) bardzo dobrze czuje się w MSS. | Ewentualnie 1,8 Mpi 112 KM, ale on jest montowany chyba dopiero od 2003 lub 2004 roku.
A co do herezji na temat diesla to wystarczy poczytać nasze forum żeby się zorientować że bardziej wymagający i kapryśny jest GDi
Jakbym miał kupić coś innego niż DiD to byłby to zapewne 1,8 MPi z sekwencyjną instalacją gazową.
|
tylko, że jest jeden mały problem - bardzo trudno dostac 1.8 MPi, już nie mówiąc o tym, że ma to być zadbany egzemplarz wiem co mówię, dopiero co szukałem ss - jak mnie pamięć nie myli, to tylko 1 albo 2 takie się znalazły... |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 14-07-2008, 15:27
|
|
|
xjacobs napisał/a: | tylko, że jest jeden mały problem - bardzo trudno dostac 1.8 MPi, już nie mówiąc o tym, że ma to być zadbany egzemplarz | Wiem o tym. Ja swojego DiDa szukałem rok.
Jeśłi twoja kobieta i ty nie macie sportowego zacięcia to wystarczy Wam 1,3. Słyszałem że jak na tą pojemność jest bardzo elastyczny. Sam niestety nie testowałem. Może igi by coś powiedział. |
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 14-07-2008, 16:18
|
|
|
cns80 napisał/a: | xjacobs napisał/a: | tylko, że jest jeden mały problem - bardzo trudno dostac 1.8 MPi, już nie mówiąc o tym, że ma to być zadbany egzemplarz | Wiem o tym. Ja swojego DiDa szukałem rok.
| akurat z klekotem jest diametralnie mniejszy kłopot DiDów jest na pęczki i osobiście widziałem b. ładnego na sprzedaż, z tym, że był drogi... |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 14-07-2008, 23:09
|
|
|
teraz to juz sam ne wiem czy ten model
http://www.allegro.pl/ite...imatyzacja.html
jest OK czy nie ?
pchac się w ten silnik czy nie ?
ogólnie tych space starów to jest jak na lekarstwo - nie ma wielkiego wyboru...
samochód niesamowicie nam sie podoba, choć dokładne ogledziny tego egzemplarza będą we środe...
a jak wygląda sprawa z karoserią - w których miejscach on lubi rdzewieć a może to ocynk ?? |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 15-07-2008, 00:26
|
|
|
bazkomp napisał/a: | teraz to juz sam ne wiem czy ten model
http://www.allegro.pl/ite...imatyzacja.html
jest OK czy nie ?
pchac się w ten silnik czy nie ?
ogólnie tych space starów to jest jak na lekarstwo - nie ma wielkiego wyboru...
samochód niesamowicie nam sie podoba, choć dokładne ogledziny tego egzemplarza będą we środe...
a jak wygląda sprawa z karoserią - w których miejscach on lubi rdzewieć a może to ocynk ?? | jeżeli silnik nie zajechany, prawdziwy przebieg, nie był żyłowany, a Ty będziesz o niego nalezycie dbał, to nie ma co się martwić
ja pokażę jedynie pewnego space stara, którego oglądałem, lecz... no własnie: na początek link:
http://motoryzacja.polska..._501_94568.html
oglądłem go, no i jakby się można było spodziewac - bity - wcale nie mocno, ale jednak:
- zderzak przesunięty w lewo
- prawy błotnik malowany i w porównaniu do lewego jest jakby bliżej nadwozia, nie odstaje jak lewy - mierzone czujnikiem lakieru, poza tym widoczne burchle z rdzą pod lakierem
- nie dam głowy uciąć, ale maska chyba nie była malowana
- różnie zamocowane kierunki i reflektory w porównaniu prawej strony do lewej...
- listwa na podszybiu pozbawiona dwóch zaczepów ze strony... a jakże - malowanego błotnika
lecz technicznie samochód sprawuje się baardzo dobrze; piszę to akurat w tym temacie, żeby nie pokusiło Cie jechać po niego, chociaż jeżeli te wady Ci nie przeszkadzają to czemu nie
[ Dodano: 15-07-2008, 00:31 ]
Robson86 napisał/a: | xjacobs napisał/a: | oj słabe marki przytoczyłeś |
TDI slaby przyklad?? hehe ...stary przeciez to jest jeden z najlepszych producentow silnkow diesla ( pol rynku nimi jezdzi)... HDI tez nie od macochy...i uplasowalbym je nawet wyzej niz CDI mercedesa (w modelach sprzed 2002/3roku) ktore sa dosyc awaryjnymi jednostkami...
| TDI? ok, z tym, że pół rynku nie jeździ nimi dlatego, że to niezwykle udane jednostki, ale dlatego, że większość ludzi jedzie na stereotypie samochodu niemieckiego, jakoby to był szczyt techniki i bezawaryjności - w ogóle cud, miód, orzeszki...
a że tak do końca już nie jest to inna sprawa - wspomniane wcześniej pompowtryskiwacze robią swoje
HDI? prosze Ciebie - francuska technika... dziekuję, postoję
a o CDI nie mam bladego pojęcia, ale jakoś nie słyszałem o tym, żeby trapiły je jakieś wady |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 15-07-2008, 00:49
|
|
|
Jak dla mnie ladne zadbane autko
Na pewno warte obejtrzenia ...tylko ten umyty silnik.
A co do silnika to patrz na niego jak na zwyklego benzyniaka, wazne zeby byl na bierzaco serwisowany (jak kazdy silnik), byl zmieniany okresowo olej (bo kto by chcial jezdzic na tym samym caly czas ) czyli norma-standart
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|