Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E55A 2.0] pomocy ze skrzynią biegów
Autor Wiadomość
artcaffe
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2008, 18:18   [E55A 2.0] pomocy ze skrzynią biegów

potrzebuje pomocy. padła mi skrzynie biegów. nie jestem geniuszem z mechaniki pojazdowej więc oddałem autko w ręce mechanika a ten mi mówi że płyn wylał, poszła srebrzanka i zębatki... trzeba wymienic bo on nan naprawe nie daje gwarancji.. no i ok tez jestem zdania że lepiej wymienić, ale problem w tym że nigdzie nie możemy znleźć takiej skrzyni... jeżeli ktoś ma info o skrzyni do galanta 2.0 benzyna 1995r. to bede bardzo wdzięczny..

Galart
[Usunięty]

Wysłany: 16-07-2008, 14:01   

Witaj!
A co to za skrzynia ? automat czy manual?, bo jak automat towspółczyję, przerabiałem to.

gal18
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2008, 13:54   

Automat można ewentualnie zamienić na manual. A co z Allegro. Widziałem tam kilkanaście ofert, automaty też.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 25-07-2008, 09:51   

gal18 napisał/a:
Automat można ewentualnie zamienić na manual

Wogóle nie opłacalne :!: Lepiej trafić tanio rozbitka z manualną i przełożyć.

[ Dodano: 25-07-2008, 12:17 ]
gal18 napisał/a:
Widziałem tam kilkanaście ofert, automaty też

To podaj namiary/linki może coś wybierze. Przecież artcaffe szuka pomocy :!:
Renata
EA5W

artcaffe
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2008, 12:49   

Chodzi o manualną skrzynie biegów. Jakieś pomysły??

gal18
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2008, 20:00   

lubisz się powtarzać:
czekoladka_1981 napisał/a:
gal18 napisał/a:
Automat można ewentualnie zamienić na manual

Wogóle nie opłacalne :!: Lepiej trafić tanio rozbitka z manualną i przełożyć.

A o czym ja piszę?

Namiary? Allegro. Ale skoro trudno no to proszę:
http://moto.allegro.pl/se...50871&country=1
Swoją drogą to jakieś drogie te skrzynie. Może lepiej anglika jakiegoś, to i gromada części zostanie.
np. to choć to 1,8 to skrzynia powinna raczej pasować, niech ktoś sprostuje jak się mylę.
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5822041 chyba nie z tej strony ta skrzynia,
lub tu, choć ciężko się z gościem dogadać, ale można spróbować
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5833026

[ Dodano: 31-07-2008, 20:45 ]
Ma ktoś czas i możliwość sprawdzić czy tarcza sprzęgłowa i przeguby wewnętrzne do 1,8 i 2,0 są takie same? Jeżeli tak to można by było poszukać skrzyni od 1,8 np od cari lub od:
volvo http://moto.allegro.pl/it...mitsubishi.html
dla porównania
http://moto.allegro.pl/it...gow_manual.html

Te skrzynie wyglądają identycznie. Przełożenia na pewno trochę różne ale może na tyle podobne że akceptowalne. Może warto to sprawdzić, bo i cena interesująca i zawsze to szersze pole wyboru. We francuzach skrzynie wymieniają się niemalże dowolnie między markami. Może to głupio wszystko wygląda ale jak będę miał czas to zbadam ten temat głębiej.

Jacenty76 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubischi galant
Wysłany: 12-12-2009, 23:08   

Galart, Witam widze że mam chyba teraz taki sam problem bo padł mi już drugi automat a ty piszesz że już coś takiego przerabiałeś chcę wymienić na manual co mi radzisz jak sie zbiera z ta skrzynią ,fajna jazda. przy przekładce wszystko pasuje? w automat wsadziłem już kupe kasy i mam dość .Mam 2.0v6 1996r.

umberlee 
Forumowicz

Auto: Cs9W 2005r
Wysłany: 22-12-2009, 00:38   

witam,
ja także miałem sporo problemów z automatem, wsadziłem nawet drugą skrzynię lecz także okazała się felerna a naprawa nieopłacalna. Obecnie jestem w trakcie przeróbki na manual (jutro odbieram auto z warsztatu), jeśli ma pan silnik V6 to interesuje pana skrzynia tylko od takiego silnika, najlepiej o tej samej pojemności, chociaż z 1.8 także powinna być dobra. Ja osobiście posiadam silnik 2.4 a skrzynię zamontowano mi od 2.0 i jest ok. Różnią się także półosie, ja niestety o tym nie wiedziałem i musiałem dodatkowo je zamawiać ;) W moim przypadku róznił się także rozrusznik, ten od automatu był trochę "za krótki". Z tego co mi wiadomo to w silnikach V6 rozrusznik był montowany w innych miejscach niż np. w silnikach SOHC więc to także radziłbym zamówić razem ze skrzynią ;)

Pozdrawiam 8)

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 09-01-2010, 21:02   

Witam kolegów,
także przeżyłem przekładkę w Galu z 93r z at na manual...zmieściłem się powiedzmy w 800zł.... ale sam wszystko robiłem na warsztacie u dziadka. Najbardziej zdziwiło mnie że półosie pasują z automatu do manuala ale nie do końca. Koledzy się wypowiedzą.. problem jako taki z poduszkami, trzeba uwzględnić kilka szczegółów...jak włącznik świateł wstecznych, blokada zapłonu(automatu nie odpalimy na biegu)...jestem w trakcie udoskonalania owej blokady...pasuje jakoś zamontować to pod pedał sprzęgła(kiedy wciśniemy pedał, możemy odpalić silnik). W tej chwili mam to zrealizowane na dodatkowym włączniku tuż obok przełącznika gazu. Włącznikiem zwieram blokadę, odpalam, następnie rozwieram i jadę:) Jeździłem sporo czasu po prostu ze zwartą blokadą na ostro we wtyce od automatu...ale na gazie strzelał i nie działał tempomat.
Brak skrzyni automatycznej nie ma u mnie wpływu na działanie tempomatu z czego jestem zadowolony.
Jeśli sprzedający z Krakowa dobrze mnie poinformował to mam skrzynię od diesla, ale nie miałem problemu oprócz "sztukowania" poduszek...wyłącznie na własne życzenie:) Skrzynia przyjechała do mnie czysta i bez wycieków, od lipca 2009 zrobiłem ok24kkm i nie mam problemów. Obecnie poruszam się po Holandii.
W razie jakichkolwiek pytań podzielę się wrażeniami z przekładki.

Odpowiedz do tematu