[1G 90-94] wymiana amortyzatorów |
Autor |
Wiadomość |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2008, 10:51 [1G 90-94] wymiana amortyzatorów
|
|
|
Witajcie.
Zabieram się do wymiany amortyzatorów z tyłu, i zauważyłem że do kielichów starych amortyzatorów dospawane były kawałki blach które zapobiegają poruszaniu się sprężyn na boki (ściślej mówiąc - zapewniają one współosiowość sprężyny i amortyzatora). Blachy te zostały dospawane jeszcze przed sprowadzeniem auta do Polski. W związku z tym mam pytanie: czy zdarzały się przypadki, że sprężyny zsuwały się z kielichów?
W poniedziałek z samego rana muszę wymienić to ustrojstwo, i nie wiem czy bawić się w wycinanie i wspawanie dodatkowych blaszek.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2008, 11:16
|
|
|
Pierwszy raz slysze zeby byly klopoty... chyba ze ktos uzyl sprezyny z czegos innego lub jakiejs kiepskiej jakosci. |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2008, 07:57
|
|
|
Hmm.. Sprężyny faktycznie są jakieś dziwne. Wyglądają na skracane. Czy ktoś wie może, jaka powinna być długość fabrycznej sprężyny na tył do GS-a? |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2008, 21:24
|
|
|
Lothar napisał/a: | Wyglądają na skracane | Masz gwintowane? To by tlumaczylo dlaczego wygladaja inaczej.... |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2008, 23:18
|
|
|
Gwintowane sprężyny? Ciekawostka...
Wyglądają na skracane bo z obu stron mają różne zakończenia. Z jednej strony jest dodatkowy "płaski" zwój a z drugiej wygląda jak ucięte. Nie widziałem innych sprężyn do eclipsa, więc nie wiem czy tak ma być, czy nie. Jeśli są oberżnięte, to chciałbym wiedzieć o ile, stąd pytanie o długość. |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2008, 23:26
|
|
|
Mozesz zrobic zdjecie? |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2008, 22:15
|
|
|
Zrobię jak znów rozkręcę auto. Na razie nie mam warunków bo zgonili mnie z hali w pksie. Udało mi się zdobyć tanio 2 sprężyny na tył i okazało się, że moje faktycznie są cięte. Są ~50mm krótsze (w stanie swobodnym) od nowych i mają inne zakończenia. |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2008, 22:39
|
|
|
Nic dziwnego ze ktos dodal jakies dziwne oslony skoro sa ciente i nie sa do tego przystosowane i ktos to zrobil zeby sie nie rozlecialy...
Zdecydowanie "naprawa" ci sie przyda... :> |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 07-08-2008, 05:49
|
|
|
No tak, sprężyny trzeba wymienić, tyle że oryginały kosztują po 700zł/szt (na tył, na przód nawet boję się pytać). Czy ktoś orientuje się, kto produkuje zamienniki? W katalogach kilena/koni etc. jest po prostu pustka. Jedyne co można znaleźć to obniżane, a mi zależy na serii. |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 07-08-2008, 19:24
|
|
|
odezwij sie do kiepucziego zalatwi Ci taniej... co do obnizajacych nie sa takie zle :> zajebiaszczy kolecik H&R lub Eibach prokit to juz klasa :> koszt kolo 1000-1200 |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2008, 05:35
|
|
|
GOLDI napisał/a: | co do obnizajacych nie sa takie zle |
Ale krawężniki i strome podjazdy są złe!
Dzięki za radę, niezwłocznie uderzę do Kiepucziego. |
|
|
|
 |
|