Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] wymiana amortyzatorów
Autor Wiadomość
Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2008, 10:51   [1G 90-94] wymiana amortyzatorów

Witajcie.
Zabieram się do wymiany amortyzatorów z tyłu, i zauważyłem że do kielichów starych amortyzatorów dospawane były kawałki blach które zapobiegają poruszaniu się sprężyn na boki (ściślej mówiąc - zapewniają one współosiowość sprężyny i amortyzatora). Blachy te zostały dospawane jeszcze przed sprowadzeniem auta do Polski. W związku z tym mam pytanie: czy zdarzały się przypadki, że sprężyny zsuwały się z kielichów?
W poniedziałek z samego rana muszę wymienić to ustrojstwo, i nie wiem czy bawić się w wycinanie i wspawanie dodatkowych blaszek.

Pozdrawiam.

allias
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2008, 11:16   

Pierwszy raz slysze zeby byly klopoty... chyba ze ktos uzyl sprezyny z czegos innego lub jakiejs kiepskiej jakosci.

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2008, 07:57   

Hmm.. Sprężyny faktycznie są jakieś dziwne. Wyglądają na skracane. Czy ktoś wie może, jaka powinna być długość fabrycznej sprężyny na tył do GS-a?

allias
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2008, 21:24   

Lothar napisał/a:
Wyglądają na skracane
Masz gwintowane? :shock: To by tlumaczylo dlaczego wygladaja inaczej....

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2008, 23:18   

Gwintowane sprężyny? Ciekawostka...
Wyglądają na skracane bo z obu stron mają różne zakończenia. Z jednej strony jest dodatkowy "płaski" zwój a z drugiej wygląda jak ucięte. Nie widziałem innych sprężyn do eclipsa, więc nie wiem czy tak ma być, czy nie. Jeśli są oberżnięte, to chciałbym wiedzieć o ile, stąd pytanie o długość.

allias
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2008, 23:26   

Mozesz zrobic zdjecie?

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2008, 22:15   

Zrobię jak znów rozkręcę auto. Na razie nie mam warunków bo zgonili mnie z hali w pksie. Udało mi się zdobyć tanio 2 sprężyny na tył i okazało się, że moje faktycznie są cięte. Są ~50mm krótsze (w stanie swobodnym) od nowych i mają inne zakończenia.

allias
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2008, 22:39   

Nic dziwnego ze ktos dodal jakies dziwne oslony skoro sa ciente i nie sa do tego przystosowane i ktos to zrobil zeby sie nie rozlecialy... :P

Zdecydowanie "naprawa" ci sie przyda... :>

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2008, 05:49   

No tak, sprężyny trzeba wymienić, tyle że oryginały kosztują po 700zł/szt (na tył, na przód nawet boję się pytać). Czy ktoś orientuje się, kto produkuje zamienniki? W katalogach kilena/koni etc. jest po prostu pustka. Jedyne co można znaleźć to obniżane, a mi zależy na serii.

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2008, 19:24   

odezwij sie do kiepucziego zalatwi Ci taniej... co do obnizajacych nie sa takie zle :> zajebiaszczy kolecik H&R lub Eibach prokit to juz klasa :> koszt kolo 1000-1200

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2008, 05:35   

GOLDI napisał/a:
co do obnizajacych nie sa takie zle

Ale krawężniki i strome podjazdy są złe! :D
Dzięki za radę, niezwłocznie uderzę do Kiepucziego.

Odpowiedz do tematu