Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Wyciszenie kabiny.
Autor Wiadomość
turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-11-2008, 20:04   [Cari 1.8 GDI] Wyciszenie kabiny.

Mam Cari już 2 lata ale jakoś nie mogę przywyknąć do hałasu (szumu) jaki powstaje w kabinie po przekroczeniu 100 km/h a powyżej 150 to juz buczenie.
Zaznaczę, że nie chodzi mi o dźwięk silnika czy łożyska koła ale o taki bliżej nieokreślony jakby szum powietrza albo szum spod opon.
Jestem ciekaw czy u Was tez to zjawisko występuje ?
Uprzedzając wasze podpowiedzi, że to opony powodują ten hałas częściowo się zgodzę bo zauważyłem, że zależnie po jakiej nawierzchni się jedzie to hałas jest mniejszy lub większy.
Ale nie jest to jedyna przyczyna bo po zmianie opon dalej jest tak samo.
Być może nasze Carismy posiadają źle wyciszone kabiny ?
Jechałem ostatnio z kolegą jego Oplem Astrą 00 r. jako pasażer i stwierdziłem, iż w kabinie Opla jest ciszej niż w mojej Cari.
Co o tym sądzicie ?

P.S.
Nie chodzi mi hałas jaki powstaje po deszczu(wielokrotnie poruszany na forum) bo ja mam pod sprężynami oryginalne podkłady.

Nikon 
Mitsumaniak

Auto: 1.8 GDI '99 Comfort
Wysłany: 09-11-2008, 23:23   

Też to u siebie zaważyłem, mam te same objawy, i nie wiem czemu ale wydaje mi się że może źle jest osadzona przednia szyba na uszczelce, ale to jak na razie tylko domysły.

Carisma 1.8 GDI '99 Comfort

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 09-11-2008, 23:44   

turek61 napisał/a:
Jechałem ostatnio z kolegą jego Oplem Astrą 00 r. jako pasażer i stwierdziłem, iż w kabinie Opla jest ciszej niż w mojej Cari.

jezdzilem taka, w porownaniu z moim bylym htb, astra byla glosniejsza

popatrzcie u siebie czy uszczelki w drzwiach nie sa "splaszczone" tzn czy ladnie przylegaja do drzwi czy sa zgniecione i puszczaja, sprobujcie zlokalizowac skad szumi, jesli narozniki drzwi przy srodkowym slupku to jest pewien sposob(tam uszczelka jest fabrycznie zgrzana przez co troszke splaszczona), jesli slychac ten halas gdzies z przodu jakby z dolu deski rozdzielczej - to slychac jak sie opony tocza, mozna sprobowac wyciszyc blotniki tzn we wneke widoczna przy otwartych drzwiach miedzy blotnikiem zew a podluznica wpuscic od gory do dolu pianki montazowej(wiadomo tak zeby nie pozatykac nic waznego)

i jeszcze przy zamknietych drzwiach sprawdzcie czy mozecie w miejsu gdzie sa zawiasy troche je dopchnac- moze juz sie zawiasy wyrobily i nie dociskaja odpowiednio drzwi i przydalaby sie mala regulacja
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 10-11-2008, 09:07   

To raczej nie to bo szumi z przodu i to raczej jest swist - tak jak wczesniej juz pisalem obstawial bym na ta smieszna oslone silnika - ta od spodu (moim zdaniem totalna porazka i jak jest peknieta to tez ladnie swiszczy - a uszkodzic ja latwo bo 2 krawedzie wystaja w dol)

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 10-11-2008, 19:29   

Być może ale nie wydaje mi sie aby powodem były te osłony:

A może brak zaślepek na halogeny.Mam tu tylko taką żebrowana wstawkę jak w grilu.Jak powietrze przez nie przepływa to wpada na żebrowane nadkole ?
Muszę spróbować je zasłonić i sprawdzić...

Cytat:
mozna sprobowac wyciszyc blotniki tzn we wneke widoczna przy otwartych drzwiach miedzy blotnikiem zew a podluznica wpuscic od gory do dolu pianki montazowej(wiadomo tak zeby nie pozatykac nic waznego)

nie wiem Mateusz o które miejsce dokładnie chodzi ?

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 10-11-2008, 19:40   

W 1,6 inaczej to wyglada:)Zreszta jak dobrze widze to u Ciebie ta oslonka jest wymieniona na nowa

maciej76 
Mitsumaniak

Auto: Civic
Wysłany: 14-11-2008, 16:55   

Jeżdżąc Vectrą myślałem, że jest głośno. Jednak GDI jest jeszcze głośniejsza. Do 100 km/h
jest słyszalny mały szum, natomiast powyżej hałas dosyć uciążliwy. Muszę nieżle podkręcić radio, żeby to zagłuszyć. Powoli przyzwyczajam się mówić podniesionym głosem :director:

sudan
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2008, 00:39   

a co WY na to?

http://www.v40.pl/forum/viewtopic.php?t=11579

nie carisma,ale problem podobny 8)

Odpowiedz do tematu