Ceny czesci uzywanych do Carismy, drogie czy tanie? |
Autor |
Wiadomość |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 11:32
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | Części nie są wbrew pozorom drogie. Jesteś z Krakowa, więc gdybyś kupił misia to mam bardzo dobrego i taniego mechanika, który wie jak podchodzić do miśków (większość "mechaników" rzeźników ma z tym problem). |
tez tak myslalem ze nie sa drogie ale od kiedy wlaczylem sobie subskrybcje na allegro czesci do carismy i A6 to normalnie za glowe sie lapie
glupia tylna lampa do carismy kosztuje ok 450zl a do A6 najnowszy model komplet na tyl to koszt 250zl!!! zderzak do audi ok 200zl do carismy ok 500zl, normalnie szok.
czesci do tego auta sa cholernie drogie. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-05-2006, 11:59
|
|
|
Arturro:
Zgodzę się. Natomiast ja mówię o częściach mechanicznych. Lampy, zderzaki i elementy blacharki w razie czego (odpukać:) ) "funduje mi" ubezpieczyciel.
Przynajmniej takie jest moje podejście. Poza tym jak kupowałem lampę tylną do Carismy to kosztowała mnie coś koło 200zł (użytek w idealnym stanie) tyle, że chwile to trwało zanim blacharz ją znalazł. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 12:45
|
|
|
z mechanika jest podobnie.
np. moja carisma od miesiaca stoi z padnieta skrzynia i taka skrzynia to koszt min. 1500zl tylko ze dobrej skrzyni brak, a do audi gora 800zl.
podobnie jest ze wszystkim.
naprawde kiedys myslalem ze czesci do carismy nie sa za bardzo drogie az do tej wczesniej wspomnianej subskrybcji. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 02-05-2006, 16:43
|
|
|
arturro napisał/a: | derzak do audi ok 200zl do carismy ok 500zl, |
kupilem za 100 z belka drogie to audi |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 02-05-2006, 20:04
|
|
|
Matejko napisał/a: | arturro napisał/a: | derzak do audi ok 200zl do carismy ok 500zl, |
kupilem za 100 z belka drogie to audi |
ale w serwisie to nawet 600, i do tego bez belki i na zamówienie
a lampy na tył juz po 250 na allegro stoją |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 21:50
|
|
|
mateusz to ze jakiegos gniota wyciagnales bez uchwytow calego polamanego za stowaka to nie znaczy ze wszyscy musza tak kupowac
chooper za 250zl na allegro sa 2 (slownie dwie, komplet) lamp do A6 z 2005r czyli 125zl za szt.
dzis np. widzialem skrzynie tiptronic do A6 2,5TDI za 800zl to niech ktos mi znajdzie w podobnej cenie do carismy zwyklego manuala z renowki dam tysia, ktos chetny?
p.s. nie porownuje czesci z innymi autami bo o ich cenach nie mam pojecia.
p.s. no dobra dam 1200zl za skrzynie |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 02-05-2006, 22:20
|
|
|
arturro napisał/a: | mateusz to ze jakiegos gniota wyciagnales bez uchwytow calego polamanego za stowaka to nie znaczy ze wszyscy musza tak kupowac |
ej no funkiel nowka niezatapialny z mata szklana zywica i szpachlowka
Artur wez pod uwage jeszcze to ze mimo ze a6 o wiele drozsze od carismy to i tak wiecej widze A6 niz Carismy, no ale to i tak nie tlumaczy wysokosci cen czesci zamiennych, chociaz wiem co to tlumaczy - drogie czesci w serwisach mitsubishi w porownaniu z audi dlatego uzywki sa takze drozsze |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 22:33
|
|
|
Matejko napisał/a: | Artur wez pod uwage jeszcze to ze mimo ze a6 o wiele drozsze od carismy to i tak wiecej widze A6 niz Carismy, no ale to i tak nie tlumaczy wysokosci cen czesci zamiennych, chociaz wiem co to tlumaczy - drogie czesci w serwisach mitsubishi w porownaniu z audi dlatego uzywki sa takze drozsze |
no wlasnie, gdzie tu sens i logika?
kiedys tez tak sobie tlumaczylem ceny i dostepnosc czesci (np. predzej wygralbys w totka niz bys kupil lampe do sedana) tzn. malo tego bylo ale teraz naciagneli tego szrotu z wysp i zach europy wiec powinno sie cos zmienic, a tu nic. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-05-2006, 00:01
|
|
|
Arturro:
Audi ma taką politykę cenową. Szwagier mojego kumpla jeździ A6 i wszystko robi w ASO. Kumpel zawsze płacze, że ceny przeglądów tej A6 oraz ceny części do niej w ASO są niższe niż do jego Focusa w Fordzie.
Kupując części mechaniczne u Japaneze utrzymanie Carismy wcale nie jest droższe niż innych samochodów.
A poza tym powiedz mi, czemu ty wogóle jeszcze jeździsz tym złomem Carismą? Jak czytam twoje wypowiedzi w różnych wątkach to się dziwię - przecież to ogólnie g.... nie samochód. Do tego się psuje a części są drogie. Zastanawiające... |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2006, 02:09
|
|
|
szczeslaw, a w czym problem? wkoncu jezdze tym samochodem 7 lat wiec moge sobie o nim twierdzic co chce. jednego jestem pewien ze gdybym mial sobie teraz sprowadzic auto z ue w cenie np. 15 tys nie kupilbym carismy.
wszyscy musza byc szczesliwymi posiadaczami tej marki?
czy szczesciem jest posiadanie auta ktore od miesiaca stoi w serwisie bo jakas czesc nie wystepuje oddzielnie i trzeba ja cala kupic za ok 3 tysie plus komplet lozysk i innych pierdol? a na gieldzie skrzynie ktore kosztuja 1500zl (uzywki) sa mniej wiecej w takim samym stanie jak moja? mysle ze nie.
jak tak sledzisz moje wypowiedz na forum to zobacz od kiedy mam problem ze skrzynia i ile to trwa.
druga sprawa nie rozumiem tych personalnych (kolejny raz) wyjazdow? co to kogo obchodzi czemu mam carisme? bo np. czemu ty nia jezdzisz wogole mnie nie interesuje.
forum jest po to aby taki uzytkownik jak wieslawzak poczytal sobie moje wypowiedzi i min. twoje i sam wyciagna wnioski.
p.s. pewnie zbulwersowala ciebie moja wypowiedz o tym ze naciagneli szroty z wysp i ue ale chodzilo mi o dawcy czesci, a nie nazwanie tego samochodu szrotem, g...wnem, zlomem etc. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10724 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 03-05-2006, 11:36
|
|
|
Arturro 500zł Klik |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-05-2006, 10:48
|
|
|
Juz jakis czas temu szukalem czesci do corolli brata ktora sobie rozbil z lekka
Corolla e10 wiec z czesciami nie powinno byc problemu, ale zalezalo nam na znalezieniu dokladnie takich samych, a diesel mial np nieco inny zderzak niz benzyna. Dorwalem w koncu jakiegos typa w zielonce ktory mial ten zderzak ktory nas interesowal (dodam, ze pasuje kazdy inny a roznia sie szczegolami). No i cene byla nieco wyzsza bo zderzak nieco zadszy. I mu mowie, ze cos drogo...a on....moze i nieco drozej niz inne, ale i tak sie pan ciesz...jak bys do tego szukal czesci (pokazuje na carisme) to bys pan dopiero powiedzial ze drogo
Mial racje...bo przeciez czesci troche kupowalem i ceny pamietam. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
okidoki [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2006, 12:50
|
|
|
I ja potwierdzam że części są drogie wczoraj kupiłem elektrozawór do pompy wtryskowej do Cari i zamiennik mnie kosztował 490zl , natomiast orginał 800 zł. a ile sie ojeżdziłem za tym to głowa mała.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-05-2006, 23:14
|
|
|
a mnie martwia moje cewki zapolonowe. Jedna ori u Japaneze 690zl a uzywka 240. Kupic trzeba dwie! I za cholere nie wiem co zrobic....a wymienic musze jak najszybciej |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2006, 08:03
|
|
|
kofi zglos sie do niektorych uzytkownikow na tym forum, oni twierdza ze czesci do carismy sa tanie, niech zalatwia |
|
|
|
 |
|