Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nierówne obroty silnika
Autor Wiadomość
jacko25
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2008, 23:45   Nierówne obroty silnika

Witam
Mam MSR 94r z silnikiem 4G93. Silnik jest oczywiście zagazowany i jak dotąd oprócz kilku poważnych uszkodzeń przez własne gapiostwo nic się nie działo. Po ostatniej wizycie u gazownika nie mogę dojść ładu z silnikiem. Na benzynie jeszcze da się jechać chociaż przy obrotach ok 2000 czuć zadławienie silnika. Natomiast jazda na gazie to horror, najgorzej jest przy obrotach w okolicy 2000 – silnik dławi się szarpie jakby dostał czkawki. Na wolnych obrotach po przełączeniu na gaz też są duże wahania powodowane jakby zadławieniem silnika. Wymieniłem już świece, czyściłem przepustnice i zlikwidowałem nieszczelność pod nakładką(LPG) na przepustnice i nic. Podejrzewam że cała przyczyna tkwi w instalacji gazowej ale zastanawiające jest też to że na benzynie też czuć delikatne szarpnięcia.
Może ktoś spotkał się z takim problemem, bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam Wszystkich

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-08-2008, 00:35   

Sprawdź dokładnie układ dolotowy powietrza, każda nieszczelność robi dużo zamieszania. Przy instalacji LPG najczęściej kłopoty z nieszczelnością dolotu pojawiają się przy tzw. "Bum klapce". I pytanie kiedy ostatnio zmieniony filtr powietrza. Druga ewentualność to kable WN, jaki jest ich stan ??

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

jacko25
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 18:02   

Witam
Dzięki za odpowiedź. Fajnie że można dostać jakąć pomoc a nie tylko liczyć na siebie
Filtr powietrza zmienię jak najszybciej, kable wyglądają na dobre. A jeśli chodzi o Bum Klapkę to (jest zamontowana pomiędzy wężami z filtra powietrza do przepustnicy) w którą stronę powinna się otwierać w kierunku do filtra czy do przepustnicy? Jeden gazownik ścisnął mi węże dolotu powietrza opaskami plastikowymi także jak kichnął silnik to węże zostały a puściła nakładka na przepustnicy. Może jeszcze coś rozwaliło a ja nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 11-08-2008, 20:04   

Jak posprawdzasz dolot to daj znać czy pomogło, jak nie bedziemy myśleć dalej.

jacko25 napisał/a:
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

No problem kliknij "POMÓGŁ" i po sprawie :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

pawlaczz
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2008, 06:16   Re: Nierówne obroty silnika

Witam
Przyczyna może być prozaiczna?Kup WD40 i "psiknij"na końcówki(wszystkie)instalacji gazowej.Zdejmuj po kolei każdą końcówkę i "psiknij".Może się utleniły?Ja od czasu do czasu tak robię.Również miałem podobny problem.

Pawlaczz

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2008, 09:50   

jacko25 napisał/a:
kable wyglądają na dobre.
lepiej sprawdzic to u elektryka bo na oko to oprocz kurzu to raczej na nich a juz tymbardziej w srodku nic nie zobaczysz.przy instalacji gazowej slyszalem ze trzeba czesciej wymieniac podobnie jak swiece zaplonowe ktore warto tez sprawdzic

ronetto 
Forumowicz

Auto: space runner 1,8 GLXi
Wysłany: 05-10-2008, 20:53   

u mnie byla nieszczelnosc pomiedzy kolektorem a przepustnica , wymienilem uszczelke i pomoglo.

Odpowiedz do tematu