|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nierówne obroty silnika |
Autor |
Wiadomość |
jacko25 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-2008, 23:45 Nierówne obroty silnika
|
|
|
Witam
Mam MSR 94r z silnikiem 4G93. Silnik jest oczywiście zagazowany i jak dotąd oprócz kilku poważnych uszkodzeń przez własne gapiostwo nic się nie działo. Po ostatniej wizycie u gazownika nie mogę dojść ładu z silnikiem. Na benzynie jeszcze da się jechać chociaż przy obrotach ok 2000 czuć zadławienie silnika. Natomiast jazda na gazie to horror, najgorzej jest przy obrotach w okolicy 2000 – silnik dławi się szarpie jakby dostał czkawki. Na wolnych obrotach po przełączeniu na gaz też są duże wahania powodowane jakby zadławieniem silnika. Wymieniłem już świece, czyściłem przepustnice i zlikwidowałem nieszczelność pod nakładką(LPG) na przepustnice i nic. Podejrzewam że cała przyczyna tkwi w instalacji gazowej ale zastanawiające jest też to że na benzynie też czuć delikatne szarpnięcia.
Może ktoś spotkał się z takim problemem, bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-08-2008, 00:35
|
|
|
Sprawdź dokładnie układ dolotowy powietrza, każda nieszczelność robi dużo zamieszania. Przy instalacji LPG najczęściej kłopoty z nieszczelnością dolotu pojawiają się przy tzw. "Bum klapce". I pytanie kiedy ostatnio zmieniony filtr powietrza. Druga ewentualność to kable WN, jaki jest ich stan ?? |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
jacko25 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 18:02
|
|
|
Witam
Dzięki za odpowiedź. Fajnie że można dostać jakąć pomoc a nie tylko liczyć na siebie
Filtr powietrza zmienię jak najszybciej, kable wyglądają na dobre. A jeśli chodzi o Bum Klapkę to (jest zamontowana pomiędzy wężami z filtra powietrza do przepustnicy) w którą stronę powinna się otwierać w kierunku do filtra czy do przepustnicy? Jeden gazownik ścisnął mi węże dolotu powietrza opaskami plastikowymi także jak kichnął silnik to węże zostały a puściła nakładka na przepustnicy. Może jeszcze coś rozwaliło a ja nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-08-2008, 20:04
|
|
|
Jak posprawdzasz dolot to daj znać czy pomogło, jak nie bedziemy myśleć dalej.
jacko25 napisał/a: | Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. |
No problem kliknij "POMÓGŁ" i po sprawie |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
pawlaczz [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2008, 06:16 Re: Nierówne obroty silnika
|
|
|
Witam
Przyczyna może być prozaiczna?Kup WD40 i "psiknij"na końcówki(wszystkie)instalacji gazowej.Zdejmuj po kolei każdą końcówkę i "psiknij".Może się utleniły?Ja od czasu do czasu tak robię.Również miałem podobny problem.
Pawlaczz |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 28-09-2008, 09:50
|
|
|
jacko25 napisał/a: | kable wyglądają na dobre. | lepiej sprawdzic to u elektryka bo na oko to oprocz kurzu to raczej na nich a juz tymbardziej w srodku nic nie zobaczysz.przy instalacji gazowej slyszalem ze trzeba czesciej wymieniac podobnie jak swiece zaplonowe ktore warto tez sprawdzic |
|
|
|
 |
ronetto
Forumowicz

Auto: space runner 1,8 GLXi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 54 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 05-10-2008, 20:53
|
|
|
u mnie byla nieszczelnosc pomiedzy kolektorem a przepustnica , wymienilem uszczelke i pomoglo. |
_________________ moja gwiezdna maszyna przed zakupem |
|
|
|
 |
|
|