Odradzam AXA |
Autor |
Wiadomość |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-08-2008, 15:23 Odradzam AXA
|
|
|
Dwa tygodnie temu zadzwoniłem do AXA w celu wyliczenia składki OC za starego passata.
1. nie mogłem tego zrobić online ponieważ dla AXA VW to tylko golf III, a auto pierwszą rejestracje może mieć tylko w Polsce
Po rozmowie z bardzo kompetentnym panem ustaliłem ciekawą stawkę, ponieważ jednak chciałem porównać inne, pan zaproponował, że prześle mi na maila niewiążącą umowę, która podpiszę lub nie. Wymagana jest jednak inspekcja mojego auta, która miała odbyć się w ciągu 3 dni. OK. Inspekcja odbyła się trzeciego dnia, tj. 11.VIII.
2. do 18.VIII. na mojej skrzynce nie pojawiła się żadna wiadomość od AXA.
Zadzwoniłem ponownie pod numer infolinii, gdzie poinformowano mnie, że
3. firma nie otrzymła jeszcze wyników inspekcji (przypomnę - upłyną już tydzień)
Poinformowano mnie, że sprawa zostanie niezwłocznie załatwiona, a dokumenty przysłane na moją skrzynkę.
4. Kiedy 20.VIII. skrzynka wciąż była pusta postanowiłem ostatni raz zadzwonić do AXA.
5. Apogeum - konsultant po wysłuchaniu mnie poprosił o chwilę cierpliwości w celu wyjaśnienia sprawy z człowiekiem odpowiedzialnym za inspekcje. Chwila się przedłużała i nagle... zostałem przełączony do nowego konsultanta. Powtórka więc, wyjaśnienia i ponownie oczekiwanie. Melodia w słuchawce i bum, kolejny konsultant.
Szlag mnie trafił. Z braku możliwości dogadania się osobiście napisałem konkretnego emaila do AXA, iż oczekuję załatwienia sprawy do jutra.
Jest już "jutro", AXA milczy. Ja udaję się do innego towarzystwa, bo wybór jest szeroki.
Pozostaje tylko życzyć powodzenia AXA i współczuć, że przy takiej konkurencji na rynku są towarzystwa mogące sobie pozwolić na taką niekompetencję. Szkoda, bo ofertę mieli zachęcającą. Niestety coś tak banalnego jak zawarcie OC auta może przyspożyć tyle problemu i nerwów. Nie chcę nawet myśleć jak przbiegałaby likwidacja szkody |
Ostatnio zmieniony przez tosztotomasz 21-08-2008, 18:49, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 21-08-2008, 16:05
|
|
|
pierwsze słyszę, aby do wyliczenia składki OC ...czy nawet do podpisania umowy Ubezpieczenia Komunikacyjnego była potrzebna jakakolwiek inspekcja auta .... Coś takiego wykonuje się w przypadku Ubezpieczenia AC.
a tym torem idąc ...
a.m.o.s napisał/a: | w celu wyliczenia składki xxx za starego passata |
Ubezpieczenie AC można zawrzeć (a przynajmniej tak było jeszcze rok temu) na auto nie starsze niż 10 lat. (chodzi o pierwszy rok ubezpieczenia) |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
atsar
Mitsumaniak młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
|
Wysłany: 21-08-2008, 17:58
|
|
|
akbi napisał/a: | auto nie starsze niż 10 lat | teraz jesli nie starsze jak 12 lat, przynajmniej w Hestii |
_________________ !!PeAcE!!! |
|
|
|
 |
tosztotomasz

|
Wysłany: 21-08-2008, 18:46
|
|
|
Rozmowa z Towarzystwem była od początku tylko o OC. Inspekcja jest faktem i nie wnikam w to. Odbyła się w wyznaczonym terminie i na tym koniec. Dzisiaj ubezpieczyciele robią wiele dziwnych rzeczy i na ich podstawie wyliczają składki. Np. Link4 zanim w ogóle przystąpi do wylicznia składki oczekuje wszytkich danych teleadresowych włącznie z peselem. Dla innych wiek 29 to jeszcze podwyższone ryzyko. Takie rzeczy nie robią na mnie wrażenia ale opieszałość w zdobywaniu nowych klientów w dzisiejszych czasach i przy takiej konkurencji, już tak.
edit 19:00
własnie otrzymałem od AXA obiecane dokumenty...
po 15 dniach, 2 telefonach i e-mailu.
Tyle w tym temacie, wnioski każdy sobie wyciągnie sam, jakie będzie chciał. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 21-08-2008, 21:27
|
|
|
a.m.o.s. ale tak sie zdarza wszedzie. Mój tata np w Link4 kupil sobie OC. TO przebiegło bez problemów. Ale deklarowali że dla właściciela pojazdu jak wyrazi chęć to za 0 PLN będzie ubezpieczenie od następstw wypadków (ot takie co sobie ludziska wykupują jak jadą za granicę). No wiec akurat przyszły wakacje i tata chce jechać z reszta rodzinki na wakacje za granice. Około 2-3 tygodnie wcześniej dzwoni do nich i wyraża chęć. Konsultant wszystko spisał i powiedział że będzie wysłana (a biorąc pod uwagę nasze już kilkuletnie doświadczenia że dokumenty od nich przychodzą w max 2 dni) spodziewaliśmy się takiego samego terminu dostawy. No cóż długo pisać, minęło dwa tygodnie, były wykonane jeszcze ze dwa telefony i uzyskana informacja że jest w drodze a polisa nie przyszła. Tata dzień przed wyjazdem kupił sobie ubezpieczenie w lokalnym biurze. A jak tylko skończyły się okresy ubezpieczeń to wszystkie nasze auta przepisaliśmy do innego ubezpieczyciela (kwota skłądki baaardzo zbliżona) Najwyraźniej jak za przesyłkę trzeba zapłacić kilka stów to jest szybko, a jak coś co sami reklamują mają dać za darmo to już szybkości nie ma. Więc stracili klientów. Ale myślę że to jest taka pula klientów która krąży od ubezpieczyciela do ubezpieczyciela więc ogólnie pewnie na nasze miejsce ktoś, np Ty przyszedłeś z AXY
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
tosztotomasz

|
Wysłany: 21-08-2008, 21:39
|
|
|
Akurat do Linka mam dlaeką drogę. Wyliczyli mi stawkę prawie 1200 PLN kotra 570 PLN w PTU .lol. |
|
|
|
 |
seir
Mitsumaniak
Auto: Sprzedane
|
Wysłany: 23-08-2008, 23:26
|
|
|
Ja na AXA nie marudzę, podliczono mi fajną stawkę, bez problemu się dogadałem z miłą panią i fakt - papiery szły tydzień, ale data nadania była w terminie, czyli poczta "zaspała". Na czas przyjścia papierów jeździłem na ich wydruku - świadectwie wykupienia OC...
Wcześniej jeździłem na Link4 - też ok, ale więcej razy musiałem dzwonić i ich poprawiać... |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 24-08-2008, 08:32
|
|
|
Niestety tak to jest jak się kupuje ubezpieczenia on-line
Poza tym za zwyczaj zawierasz ubezpieczenie bez zapoznania się z OWU - w których zwykle znajdują się różne pułapki - jak np. obowiązek opon zimowych w Link-4 - tak miał mój kumpel w zeszłym roku- a dowiedział się o tym jak miał stłuczkę i nie chcieli mu wypłacić, bo takowych nie posiadał
Nie wiem jak jest teraz ale ta sytuacja miała miejsce w rzeczywistości.
BTW: Nigdy bym nie kupił takiego ubezpieczenia - dla mnie ważniejszy jest zakres ubezpieczenia a nie jak najniższa składka i dalej jak to mówią "radź sobie sam"
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
|
Wysłany: 24-08-2008, 21:16
|
|
|
roch_27 napisał/a: | BTW: Nigdy bym nie kupił takiego ubezpieczenia - dla mnie ważniejszy jest zakres ubezpieczenia a nie jak najniższa składka i dalej jak to mówią "radź sobie sam" |
wszystko zalezy co kupujesz - jezeli tylko OC, to zakres ubezpieczenia nie ma zadnego znaczenia, obejmuje tego, w kogo ty przydzwonisz, a nie ciebie.
przy AC sie zgadzam. |
|
 |
misjonarz.
Mitsumaniak \KSG/

Auto: Subaru OBK III
|
Wysłany: 25-08-2008, 16:57
|
|
|
Sruba napisał/a: | przy AC sie zgadzam |
i wtedy trzeba wybrać oferującego lepsze warunki, i niekoniecznie najtańszego ubezpieczyciela. w pakiecie z oc i ubezpieczeniami domu niektóre firmy dają spore zniżki |
_________________ http://kabaret.tworzymyhistorie.pl/
Gość zobacz mojego misia
ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00
 |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2008, 18:44
|
|
|
roch_27 napisał/a: | Niestety tak to jest jak się kupuje ubezpieczenia on-line
Poza tym za zwyczaj zawierasz ubezpieczenie bez zapoznania się z OWU - w których zwykle znajdują się różne pułapki |
że co?? Są dostępne na ich stronie lub prześlą mailem! Masz więcej czasu na zapoznaie się z nimi. |
|
|
|
 |
|