Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:38 |
[MSS ALL] Licznik, wskazówka prędkościomierza i obrotomierza |
Autor |
Wiadomość |
menek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2006, 21:39 [MSS ALL] Licznik, wskazówka prędkościomierza i obrotomierza
|
|
|
Przez te mrozy musiałem naładować akumulator w moim MMS rocznik 2002 DID. Więc go wyjąłem zgodnie z instrukcją najpierw odłączamy (-) później (+). Wstawiłem do ciepłego domu podłączyłem prostownik i go ładuje, ładuje aż się naładował. Następnie zanoszę akumulator do samochodu montuje go zgodnie z instrukcją najpierw (+) później (-). Uruchamiam zmarzniętego diesla nawet szybko zaskoczył jak na -23 stopnie C. Ruszam patrzę na wskaźniki a tu amba !!!! nie działa prędkościomierz ani obrotomierz wskazówki ani drgną magicznie stoją troszkę poniżej 0 choć jadę z 80 km/h a co więcej jak zgaszę silnik spadają daleko poza skalę.
Może drodzy forumowicze wiecie co się stało bo mi już ręce (zmarznięte) opadają. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 07-06-2016, 21:06, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 23-01-2006, 07:37
|
|
|
menek napisał/a: | Więc go wyjąłem zgodnie z instrukcją najpierw odłączamy (-) później (+) |
zgodnie z instrukcją akumulatora, czy komputera? może skasowałeś ustawienia? |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
menek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2006, 09:02
|
|
|
oczywiście zgonie z instukcją obsługi MSS
Panowie cód !!!!! Rano pownownie włozyłem akumulator i o dziwo wszystko wróciło do normy. |
|
|
|
 |
radpio [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 11:41
|
|
|
Teżmiałem problem zegarami MSS. PO włożeniu akumulatora wskazów przekrećiły się tak, że były pod patryczkami oporowymi. Po wyjęciu AKU i po ponownym włożeniu wróciło wsztsko do normy. |
|
|
|
 |
zajac77 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-02-2007, 21:11
|
|
|
a mi po wyjęciu akumulatora gaśnie za każdym razem jak wrzucam na luz.... obroty spadaja - zapalaja sie kontrolki i gaśnie...
powiedzcie jak zrobic restart komputera i przywrócić fabryczne ustawienia? |
|
|
|
 |
siemka [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2007, 22:32
|
|
|
Panowie to bardzo proste.......po kazdym "odpieciu" akumulatora nalezy "naprostować drogi" komputera......właczamy silnik i wszystkie możliwe odbiorniki....światła ...wiatraki....radio itp.......no i trochę sobie musi popracować |
|
|
|
 |
tony
Nowy Forumowicz
Auto: Miś
|
Wysłany: 03-01-2012, 18:05
|
|
|
Witam,
Ja nabawiłem się podobnego problemu. Po wyjęciu akumulatora również zegary przestały wskazywać odpowiednie wartości. A mianowicie prędkościomierz nie pokazywał nic a obotomierz działał. Po ponownym rozłączeniu i włączeniu akumulatora prędkościomierz wrócił do normy ale obrotomierz po przkręceniu kluczyka w stacyjce wskazówka na dzięń dobry staje na 1000 obr. a po uruchomieniu silnika na luzie mam 1800/2000 obr. I na ucho wszystko działa dobrze. Na słuch wydaję się, że w momencie 2000 obr mam tak naprawde około 1000 a w momencie 4000 obr. mam 3000 obr. Próbowałem jeszcze raz rozłączyć i włączyć akumulator i nadal wskaźnik źle wskzuję obroty. Macie jakieś sugestje jak to zmienić ? Czy skasowanie błędów komputera może coś pomóc . Czy jest jakiś reset inny reset ? |
_________________ Niech szary wiruje dym! |
|
|
|
 |
Roy
Forumowicz
Auto: Space Star '02
|
Wysłany: 29-05-2013, 13:17 Jak zdemontować licznik
|
|
|
Cześć,
w moim MSS wskazówka prędkościomierza zatoczyła koło i nie chce wrócić na swoje miejsce - myślę ,że muszę jej w tym pomóc.
Jak zdemontować licznik? Dwie śruby nad licznikiem wykręciłem i dalej ani drgnie.
proszę o wskazówki |
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 29-05-2013, 14:00
|
|
|
Zdjąć ramkę która odkręciłeś , jest jeszcze na zatrzaskach ,delikatnie ręką i zejdzie, tam będą kolejne śrubki do odkręcenia potem pociągnąć do siebie i też wyskoczy z zatrzasków, odpiąć dwie wtyczki i tyle. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Roy
Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 15:50
|
|
|
ma ktoś konkretniejszą radę niż ta powyższa? |
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21017 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 29-05-2013, 20:48
|
|
|
Zanim zaczniesz demontować zegary, odłącz akumulator na kilka minut - jest szansa że wskazówka sama wróci do poprawnej pozycji. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Roy
Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 21:33
|
|
|
RaVciO napisał/a: | Zanim zaczniesz demontować zegary, odłącz akumulator na kilka minut - jest szansa że wskazówka sama wróci do poprawnej pozycji. |
Tak też zrobiłem - wszystko działa.
Dzięki Panowie za odzew. |
|
 |
bazkomp
Nowy Forumowicz
Auto: MSS Space Star 1.6
|
Wysłany: 07-06-2016, 11:26 [MSS 1.6] Wskazówka prędkościomierza - z drugiej strony słup
|
|
|
Przekopałem forum ale takiego tematu nie znalazłem.
Padł mi akumulator (ogólnie jakoś od pewnego czasu jest z nim źle, ciężko kręci... mam wrażenie, że "COŚ" go na postoju rozładowuje....
Ale ja nie o tym. Po wyciągnięciu akumulatora i jego naładowaniu - padł zupełnie do zera, nawet kontrolki nie świeciły... włożyłem go z powrotem i ku mojemu zdziwieniu wskazówka prędkościomierza jest po drugiej stronie słupka spoczynkowego. Na wyłączonym zapłonie jest pół centymetra od niego, swobodnie "wisi". Po włączeniu zapłonu podnosi się w stronę słupka.
Teoretycznie działa prawidłowo, opada po wyłączeniu zapłonu i się podnosi w dobrym kierunku.
Macie jakieś pomysły? nie chcę od razu brać się za rozkręcanie... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21017 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 07-06-2016, 11:29
|
|
|
Wyjmij całe zegary z deski i obróć je o 360° tak aby wskazówka zrobiła pełen obrót .
Miałem ostatnio tak samo tylko nie pamiętam czy z prędkościomierzem czy obrotomierzem.
Edit:
Jak nie chce ci się bawić z wykręcanie to możesz spróbować ponownie odpiąć aku i podłączyć ponownie powinna wrócić . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|