[MSS ALL] Zarowki padaja w space star |
Autor |
Wiadomość |
brucem [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2008, 10:57 [MSS ALL] Zarowki padaja w space star
|
|
|
Witam,
CIekawy jestem czy takze w waszych miskach zarowki swiatel przednich psuja sie po kilku miesiacach? Uzywam juz najtanszych H4 (obecnie to philipsy +30% wiec zarowki niezbyt wyzylowane) i regularnie musze je wymieniac po 2-4 miesiacach. W innych pojazdach te zarowki dzialaja nawet ponad rok.
Sprawdzalem napiecie na zarowkach i jest w normie. W serwisie nie wiedza co moze byc powodem takiego zachowania zarowek.
Moje podejrzenie to kiepskie chlodzenie zarowki w samym kloszu lampy (inna sprawa to lampy to jedna porazka bo bardzo slabo swieca).
Moze wspolnie uda nam sie tutaj dojsc powodu takiego zachowania zarowek w naszym autach....?
Pozdrawiam
Brucem
space star 1.6 2004 |
|
|
|
 |
cyklista
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,6 Comfort
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sty 2006 Posty: 216 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 11-09-2008, 12:33
|
|
|
Jak sprawdzałeś napiecie na żarówkach i w jakich momentach?
Według mnie decydujące są skoki napięcia przy włączaniu, wyłączaniu silnika i innych urządzeń w aucie bo o trwałości jednak nie zdecyduje że napięcie (a może natężenie jest ważniejsze?) stale jest ten 1 volt w którąś stronę ale to że skoczy przy wyłaczaniu. Piszę tak dlatego że ostatnio wymieniałem nie tylko h4 ale i też postojówkę w tej samej lampie bo przepaliły się równocześnie. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 11-09-2008, 14:19
|
|
|
U mnie aż tak szybko nie padają. Jedynie te Vision Plus Philipsa padły szybko ale w ramach reklamacji dostałem 2 komplet bo była jakaś wada fabryczna. brucem napisał/a: | inna sprawa to lampy to jedna porazka bo bardzo slabo swieca | Fakt, są TRAGICZNE Dacia Logan ma lepsze |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-09-2008, 14:34
|
|
|
Dla pewnosci umyj zarowki spirytusem. Wielokrotnie widzialem wyjmowanie przez sprzedawce palcami za "banke". Nawet ostatnio kupujac na stacji, zarowke kobieta "sprawdzila" ja palcami... poprosilem o druga, ktora sobie sam sprawdzilem,a "zmacana" wrocila na polke.
Sprawdz tez czy nie masz zrobionych obejsc, podlaczen, czy tez innych "patentow".
W moim Colcie wytapialo kostki przy reflektorach-przyczyna przelacznik swiatel przy kierownicy. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2008, 13:18
|
|
|
I ważna rzecz - żarówki zawsze wymianiaj parami, a nie tylko tą która się spaliła!!
Niektórzy o tym zapominają i co kilka miesięcy pada im właśnie jedna z żarówek.
PS: A światła w MSS faktycznie są kiepściutkie |
|
|
|
 |
rynio_di [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2008, 16:00
|
|
|
Polecam sprawdzenie mocowania żarówki w gnieździe czy nie ma luzów oraz czy cała lampa jest mocno przykręcona do wzmocnienia.Rozgrzane włókno przy drganiach szybciej się przepali . |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 12-09-2008, 22:38
|
|
|
Ja bym stawiał na stabilizator napięcia.
A co do słabych świateł w MSS - ja po zmianie żarówek jestem bardzo zadowolony |
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 14-09-2008, 13:32
|
|
|
widze, że bede musial do swojego jakieś halogeny wsadzić z rozbitka czy innego ss na części zawsze to troche więcej światła |
|
 |
brucem [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2008, 11:55 zarowki...
|
|
|
..jak mozna sprawdzic ten stabilizator napiecia? Wszelkie uwagi mile widziane.
Zamocowanie zarowek wg mnie jest raczej pewne i nic nie powinno drgac w trakcie jazdy wiec moze jednak cos z tym napieciem nie tak...
Pozdrawiam
Bruce |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 15-09-2008, 12:50
|
|
|
xjacobs napisał/a: | widze, że bede musial do swojego jakieś halogeny wsadzić z rozbitka czy innego ss na części | Nie ma potrzeby, bo halogeny świecą na boki, a nie do przodu. Załatw sobie dobre żarówki tylko normalne 55/60, a nie jakieś wynalazki
Ja polecam te: NightGuide |
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 15-09-2008, 17:44
|
|
|
cns80 napisał/a: | xjacobs napisał/a: | widze, że bede musial do swojego jakieś halogeny wsadzić z rozbitka czy innego ss na części | Nie ma potrzeby, bo halogeny świecą na boki, a nie do przodu. Załatw sobie dobre żarówki tylko normalne 55/60, a nie jakieś wynalazki
Ja polecam te: NightGuide | no tak, ale zawsze to troche wiecej swiatelka i poprawiony dizajn |
|
 |
cns80

|
Wysłany: 15-09-2008, 20:30
|
|
|
xjacobs napisał/a: | i poprawiony dizajn | Jazda z włączonymi w dzień halogenami nadaje się do działu "agrotjuning"
A jeśli chcesz zrobić sobie tanim kosztem ładne halogeny do MSS to jest gdzieś temat naszych kolegów, którzy to zrobili. Jak chcesz to Ci znajdę |
|
 |
|