Klima w Carisma 1,6 |
Autor |
Wiadomość |
JorikS [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 15:28 Klima w Carisma 1,6
|
|
|
Byłem dziś na przeglądzie klimy i magik uświadomił mnie że coś nie tak jest z kompresorem.A i owszem-mrozi-tylko do 9 stopni po czym wyłącza się.Po osiągnięciu 12 Stopni na nowo się włącza i tak w kółko.Według niego powinna mrozić do niższej temp.Jak to jest w tych naszych MIŚKACH z tą klimą (zwykła-manualna.)? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 15:49
|
|
|
sprawdzil cisnienie czynnika chlodzacego?
sprawdzal na trybie ECO czy na sniezynce? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-05-2006, 16:11
|
|
|
Ostatnio nabijałem klimę od 0 po czyszczeniu parownika, i po nabiciu sprawdzali temp - doszła do 6 stopni. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
JorikS [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 18:42
|
|
|
Ciśnienie było OK. do momentu włączenia się klimy-wtedy spadało.Ogólnie układ jest szczelny.W środę jadę do autoryzowanego ASO-zobaczymy co ONI na to powiedzą.A przegląd wyglądał w ten sposób że automat zrobił wszystko:wyciągnął chłodziwo sprawdził ciśnienie nasmarował kompresor i uzupełnił brakującą część tegoż chłodziwa.W teorii powinno być OKI a podobno nie jest... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 18:50
|
|
|
ostatnio w swojej firmie robilem przeglad klimy w autach oraz w A6.
np. w mercu zeszlo do 4 stopni w audi do 5 stopni, a ze bylem ostatnio czestym gosciem (w serwisie klimy) to widzialem jak jest w innych samochach i przewaznie w starszych autach temp zatrzymywala sie na 8 stopniach, tak wiec 9 stopni nie jest chyba powodem do paniki.
druga sprawa czy robiles ten test na ECO czy sniezynce? |
|
|
|
 |
JorikS [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 19:57
|
|
|
Niestety nie mam pojęcia w jakim trybie magik sprawdzał cały układ. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 00:23
|
|
|
JorikS napisał/a: | Niestety nie mam pojęcia w jakim trybie magik sprawdzał cały układ. |
to jest istotne, bo jesli ktos sprawdzal w trybie ECO to praca sprezarki jest jak najbardziej ok tzn. chlodzenie do jakiegos momentu, potem przerwa i ponowne chlodzenie (o wartosciach temp. nie mam pojecia). |
|
|
|
 |
JorikS [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 01:05
|
|
|
Wielkie WAM dzięki za zainteresowanie tym tematem.Niebawem umiszczę na forum konsensus tej całej przygody z klimą-po zajęciu stanowiska przez ASO.Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 08:19
|
|
|
watpie aby aso cos wiecej wiedzialo, oni wiedza ze od klimy sa specjalistyczne zaklady.
podjedz do jakiegos naprawde dobrego i niech sie wypowiedza.
jestes z wawy wiec tam o taki chyba nie trudno |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 09:54
|
|
|
Mogę taki warsztacik polecić, bo ostatnio korzystałem, a wcześniej był polecany na forach Toyoty i Renault:
Klimatyzacje (przeglądy, naprawa)
Grzegorz Baliński
ul. ks. J. Chrościckiego 69a (W-Wa Włochy)
tel: 0 602 260 158
P.S. U mnie temp. w nawiewie spadła do 3.6*C, choć klima Laguny II pracowała z przerwami - ten typ tak ma. Przerwy były jednak znacznie krótsze niż na ECO ręcznej klimy Carismy - tę rzeczywiście trzeba sprawdzać na "śnieżynce" |
|
|
|
 |
JorikS [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2006, 20:24
|
|
|
Dziś byłem w ASO z tą klimą- okazało się że wszystko jest OK a problem wziął się z uszkodzonego urządzenia serwisowego w pierwszym wspomnianym przeze mnie warsztacie.Wszystkich serdecznie pozdrawiam i dziękuję za "reakcję". |
|
|
|
 |
|