Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima w Carisma 1,6
Autor Wiadomość
JorikS
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2006, 15:28   Klima w Carisma 1,6

Byłem dziś na przeglądzie klimy i magik uświadomił mnie że coś nie tak jest z kompresorem.A i owszem-mrozi-tylko do 9 stopni po czym wyłącza się.Po osiągnięciu 12 Stopni na nowo się włącza i tak w kółko.Według niego powinna mrozić do niższej temp.Jak to jest w tych naszych MIŚKACH z tą klimą (zwykła-manualna.)?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2006, 15:49   

sprawdzil cisnienie czynnika chlodzacego?
sprawdzal na trybie ECO czy na sniezynce?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-05-2006, 16:11   

Ostatnio nabijałem klimę od 0 po czyszczeniu parownika, i po nabiciu sprawdzali temp - doszła do 6 stopni.

JorikS
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2006, 18:42   

Ciśnienie było OK. do momentu włączenia się klimy-wtedy spadało.Ogólnie układ jest szczelny.W środę jadę do autoryzowanego ASO-zobaczymy co ONI na to powiedzą.A przegląd wyglądał w ten sposób że automat zrobił wszystko:wyciągnął chłodziwo sprawdził ciśnienie nasmarował kompresor i uzupełnił brakującą część tegoż chłodziwa.W teorii powinno być OKI a podobno nie jest...

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2006, 18:50   

ostatnio w swojej firmie robilem przeglad klimy w autach oraz w A6.
np. w mercu zeszlo do 4 stopni w audi do 5 stopni, a ze bylem ostatnio czestym gosciem (w serwisie klimy) to widzialem jak jest w innych samochach i przewaznie w starszych autach temp zatrzymywala sie na 8 stopniach, tak wiec 9 stopni nie jest chyba powodem do paniki.
druga sprawa czy robiles ten test na ECO czy sniezynce?

JorikS
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2006, 19:57   

Niestety nie mam pojęcia w jakim trybie magik sprawdzał cały układ. :oops:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2006, 00:23   

JorikS napisał/a:
Niestety nie mam pojęcia w jakim trybie magik sprawdzał cały układ. :oops:

to jest istotne, bo jesli ktos sprawdzal w trybie ECO to praca sprezarki jest jak najbardziej ok tzn. chlodzenie do jakiegos momentu, potem przerwa i ponowne chlodzenie (o wartosciach temp. nie mam pojecia).

JorikS
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2006, 01:05   

Wielkie WAM dzięki za zainteresowanie tym tematem.Niebawem umiszczę na forum konsensus tej całej przygody z klimą-po zajęciu stanowiska przez ASO.Pozdrawiam serdecznie.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2006, 08:19   

watpie aby aso cos wiecej wiedzialo, oni wiedza ze od klimy sa specjalistyczne zaklady.
podjedz do jakiegos naprawde dobrego i niech sie wypowiedza.
jestes z wawy wiec tam o taki chyba nie trudno :?

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2006, 09:54   

Mogę taki warsztacik polecić, bo ostatnio korzystałem, a wcześniej był polecany na forach Toyoty i Renault:

Klimatyzacje (przeglądy, naprawa)
Grzegorz Baliński
ul. ks. J. Chrościckiego 69a (W-Wa Włochy)
tel: 0 602 260 158

P.S. U mnie temp. w nawiewie spadła do 3.6*C, choć klima Laguny II pracowała z przerwami - ten typ tak ma. Przerwy były jednak znacznie krótsze niż na ECO ręcznej klimy Carismy - tę rzeczywiście trzeba sprawdzać na "śnieżynce"

JorikS
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2006, 20:24   

Dziś byłem w ASO z tą klimą- okazało się że wszystko jest OK a problem wziął się z uszkodzonego urządzenia serwisowego w pierwszym wspomnianym przeze mnie warsztacie.Wszystkich serdecznie pozdrawiam i dziękuję za "reakcję".

Odpowiedz do tematu