Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Kontrolka ręcznego zapala się przy skrecie kierow
Autor Wiadomość
sir_szaja
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 13:16   [Cari 1.6] Kontrolka ręcznego zapala się przy skrecie kierow

Witam. Mam taki problem, otóż od jakiegoś czasu dziwnie trzęsie mi się silnik (przynajmniej takie mam wrażenie że to silnik) dzieje się to na niskich obrotach tak maks do 2 tyś. choć nie zawsze ma to miejsce. Dodatkowo jak jadę po jakiś dziurach to z pod maski dochodzi podobny odgłos(czyli jakby silnik o coś uderzał), a przy większych prędkościach na łukach zapala mi się kontrolka ręcznego.
co to może być??
z góry dzięki za pomoc

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 13:17   

sprawdz poduszki silnika i dolej plynu hamulcowego

sir_szaja
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 13:21   

właśnie się zastanawiałem czy to może być to, są jakieś wizualne oznaki ich zużycia?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-06-2009, 14:38   

wizualne rzadko, raczej to, że tracą swoje właściwości tłumiące, stają sie "elastyczne"

sir_szaja
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 15:27   

w sumie gdy dodaje gazu pod maską to widzę że silnik odchyla się o jakieś 2 cm na obu gumach

Ppiotr 
Forumowicz
Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Wysłany: 25-06-2009, 15:01   

masz mało płynu bo klocki się zużyły i kontrolka się zapala co do stukania sprawdź poduszki nie jak dodajesz gazu tylko jakąś breszką bo może któraś się odkręciła 2 cm to dużo się nie wychyla albo masz słaby motor

[ Dodano: 25-06-2009, 15:03 ]
a jeszcze jedno jak silnik się opiera o konstrukcję samochodu w trakcie uderzenia powinneć czuć na kierownicy drgania

sir_szaja
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2009, 20:14   

dzięki:) jutro mam zamiar podjechać do mechanika bo ja niestety tam nic nie widze. a płyn już uzupełniłem, faktycznie troszkę brakowało

Ppiotr 
Forumowicz
Ppiotr

Wysłany: 26-06-2009, 13:55   

tylko świadom jesteś że jak dolałeś płynu to znaczy że masz już słabe klocki. Przy wymianie uważaj aby nie wywaliło tobie płynu z zbiorniczka chyba że troszkę nalałeś a nie do maxa

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2009, 15:51   

Ppiotr napisał/a:
tylko świadom jesteś że jak dolałeś płynu to znaczy że masz już słabe klocki.

od kiedy zapala sie kontrolka plynu jak sa slabe klocki?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 26-06-2009, 17:31   

arturro napisał/a:
Ppiotr napisał/a:
tylko świadom jesteś że jak dolałeś płynu to znaczy że masz już słabe klocki.

od kiedy zapala sie kontrolka plynu jak sa slabe klocki?

Od dawna. :) Starte klocki, mniejsze ciśnienie w układzie, poziom płynu opada i zapala się kontrolka. Przynajmniej w niektórych samochodach tak to działa.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2009, 17:49   

Moomin napisał/a:
Od dawna. :) Starte klocki, mniejsze ciśnienie w układzie, poziom płynu opada i zapala się kontrolka. Przynajmniej w niektórych samochodach tak to działa.

w zadnym jakim do tej pory jezdzilem (rowniez carisma) nie zauwazylem aby zapalila sie kontrolka poziomu plynu w przypadku startych klockow.

Ppiotr 
Forumowicz
Ppiotr

Wysłany: 26-06-2009, 20:00   

to miałeś do du.. układ chamulcowy lub źle nalany płyn tz za duży stan, a działa to nawet w maluchu kolego .
Nie spada ciśnienie tylko tłoki u skutek zużycia się klocków szczęk tarcz czy bębnów więcej się wysuwają ,a w miejsce tłoków wchodzi płyn ze zbiorniczka i tak spada poziom płynu chamulcowego. Skutkiem jest zapalająca się kontrolka od poziomu płynu. Nie raz widywałem jak koledzy zalali sobie płyn na max przyjechali wymienić klocki i zdziweini że płyn ochwycieka ze zbiorniczka podczas wsówania tłoka .
Chyba dość precyzyjnie wyjaśniłem a nie dowiarkom proponuję nalać na max i wymienić klocki. Bo jeśli układ chamulcowy jest sprawny płynu nie trzeba dolewać nawet jak kontrolka się zapala bo może nam sugerować że mamy się udać do sklepu w wiadomym celu powodzenia

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2009, 23:19   

Cytat:
to miałeś do du.. układ chamulcowy lub źle nalany płyn tz za duży stan, a działa to nawet w maluchu kolego

kolego, zapewniam cie ze mialem w zyciu sporo aut w ktorych zmienilem kilkadziesiat kompletow klockow i w zadnym nie palila mi sie kontrolka.
i zapewniam cie ze nie byly to do du.. uklady chamulcowe, no oprocz carismy i lady ale nawet w tych autach nigdy mi sie nie zapalily kontrolki poziomu plynu.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2009, 23:57   

Cytat:
to miałeś do du.. układ chamulcowy lub źle nalany płyn tz za duży stan, a działa to nawet w maluchu kolego

w maluchu to może i tak, ale w samochodzie to nie :badgrin:
implikacja: maluch nie samochód ehehe
arturro napisał/a:

kolego, zapewniam cie ze mialem w zyciu sporo aut w ktorych zmienilem kilkadziesiat kompletow klockow i w zadnym nie palila mi sie kontrolka.
i zapewniam cie ze nie byly to do du.. uklady chamulcowe, no oprocz carismy i lady ale nawet w tych autach nigdy mi sie nie zapalily kontrolki poziomu plynu.

no arturro dobrze gadasz,
gdy w zbiorniczku płynu mamy odpowiednia ilość zjawisko nie ma prawa zaistnieć,
moze sie zdarzyć, że mając minimum zjedziemy klocki do zera, wtedy tłoczki muszą dalej sie wysunąć a poziom spada poniżej.. jednak to nie wina klocków,
a faktu, ze ktos nie dopilonował poziomu płynu

też mi się nigdy nie zapaliło w żadnym aucie... przy żadnych klockach,
i przy jakimkolwiek zużyciu klocków czy nawet na dodatek tarcz

sir_szaja
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 11:39   

stan miałem minimalnie(czyt. może z milimetr pod kreską) po dolaniu płynu tak do połowy podziałki problem znikł tak szybko jak się pojawił. dzięki za rade

Odpowiedz do tematu