|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Tarcza sprzęgła do wymiany? |
Autor |
Wiadomość |
Kylek
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 172 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 27-09-2008, 11:21 [Cari 1.9TD] Tarcza sprzęgła do wymiany?
|
|
|
Od jakiegoś czasu, gdy odpalam samochód, oprócz silnika słychać takie jakby ocieranie czegoś o coś. Gdy odpalam z wciśniętym pedałem sprzęgła nie ma tego dźwięku. Jeżeli po odpaleniu wcisnę sprzęgło, albo lekko przygazuję, to także "ocieranie" ustaje i nie słychać już tego, aż do czasu ponownego odpalania.
W ASO powiedzieli mi, że to tarcza sprzęgła i żeby na razie jej nie ruszać i poczekać, aż ewentalnie całkiem padnie, za to w jednym warsztacie, gostek powiedział, że to nie tarcza a raczej łożysko sprzęgła i że nie wymienia się tego pojedynczo - trzeba założyć całe nowe sprzęgło. Koszty ok. 1000 zł, a że to Mitsubishi, to jeszcze ze 300 zł za robociznę. Groźnie brzmi...
Jak myślicie, co to może być i czy rzeczywiście jeździc z tym, aż całkiem padnie? |
|
|
|
 |
kajakiem
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Maj 2008 Posty: 27 Skąd: Lubliniec\Warszawa
|
Wysłany: 27-09-2008, 11:33
|
|
|
Niedawno był poruszany ten temat., sporo osób ma z tym problem. Pocieszające jest to, że niektórzy przejechali z tym wiele tysięcy i nic więcej się nie dzieje. Warto poczytać ten temat
link |
|
|
|
 |
Kylek
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 172 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 27-09-2008, 11:53
|
|
|
Dzięki za link. Nie mogłem znaleźć tych postów... |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 27-09-2008, 12:48
|
|
|
Co do ceny wymiany sprzęgła to pod koniec ubiegłego roku i kosztowało mnie to 700 stówek kompletne sprzęgło z dociskiem i łożyskiem i robocizną zarazem. Tak że jak ktoś woła 1300 to chce podwójnie zarobić. A co do odgłosów to nie koniecznie muszą one dobiegać ze sprzęgła mogą to być łożyska skrzyni. Koszt wymiany 1000 zeta. Można z tymi odgłosami jeździć bez problemu dopóki całkiem nie padną. |
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 27-09-2008, 20:58
|
|
|
ja czasami też słyszę te odgłosy i tak jak piszesz Kylek, po wciśnięciu sprzęgła lub przygazowaniu ustają odgłosy ale dopóki cos nie padnie nie przejmuję się tym. Przejechałem już na tym ponad 15 tyś więc Ty też możesz jeździć. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
|
|